Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Vraag 1: eerste indruk en verwachtingen
De boeken zijn binnen! Voor we gaan lezen, beginnen we met een eerste vraag over verwachtingen en eerste indruk.
1.A Wat zijn jouw verwachtingen van Nadagen? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen?
1.B Als je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.
Vraag 2: De cover en de titel
2a. Wat vind je van de cover en past deze bij het boek?
2b. Wat vind je van de titel en past deze bij het boek
Het boek is voorzien van een sticker met ‘winnaar Grand Prix RTL-Lire’ Dat we niet van stickers houden zal iedereen beamen, maar het zit er nu eenmaal op.
De Grand Prix RTL-Lire is een van de belangrijkste literaire prijzen van het literaire winter/lenteseizoen in Frankrijk. Gegeven in samenwerking met het tijdschrift Lire, beloont het een Franstalige roman gekozen door een jury van lezers. Wikipedia (Engels)
2c Het boek heeft dus (volgens de sticker) een Franse prijs gewonnen. Wat doet zo’n aanprijzing voor jou? Pak je daardoor een boek sneller op in de winkel?
2d. We weten niet tegen welke romans het boek het heeft moeten opnemen, maar vind je het een boek dat een lezersprijs verdiend?
Vraag 3: Schrijfwijze
3a. Hoe is de schrijfwijze bevallen?
3b. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).
Vraag 4: Personages
Deya voert veel verschillende personages op in het boek waarvan Vincent, Fabien, Lukas, Léna en Saskia de belangrijkste zijn.
4a Beschrijf van elk van hen wat voor jou opviel. Wat vond jij bijzonder aan hen, dat kan positief of negatief zijn.
4b Heb je een favoriet personage (dat kan ook buiten de genoemde zijn)? En waarom?
4c Wie is het minst favoriete personage uit het boek? En waarom?
4d Ariane is als personage een geval apart. Het grootste deel van het boek komt ze alleen in het verhaal door dat anderen over haar praten. Heb je haar toch goed leren kennen? En wat vind je van de manier waarop dit personage in het boek is verweven?
Vraag 5: Na de oorlog
De personages in het boek hebben veel meegemaakt. Ze zijn de oorlog doorgekomen en staan nu aan het begin van de wederopbouw. Voor de Fransen is het vooruit kijken, maar ze zijn nog lang niet verlost van hun haat tegen de Duitsers. De Duitse krijgsgevangen zijn van overheerser ineens in een afhankelijke rol terechtgekomen, waarbij ze moeten omgaan met de haar die nu openlijk wordt geuit.
5a Hoe heeft Deya deze tegenstelling uitgewerkt in haar boek?
5b Kan je je een voorstelling maken hoe het moet zijn geweest voor zowel de Fransen en de Duitsers die in andere rollen terechtkwamen?
5c. Heeft Deya je kunnen overtuigen van de samenwerking tussen de Fransen en de Duitsers om zij aan zijn op elkaar aangewezen te zijn bij het mijnenruimen? Leg uit.
Vraag 6: geschiedenis
Bijzonder aan het boek is de periode waarin het speelt, de tijd vlak na de oorlog, de terugkeer van (beschadigde) mensen uit kampen en fabrieken en het ruimen van de landmijnen.
6a Heeft het boek je wat geleerd over de geschiedenis van Frankrijk, de Franse kust en de periode waarin het speelt? Leg uit?
6b Heb je nog aanvullende informatie opgezocht op google? Zo ja wat. Of is er iets waar je nog wel meer over zou willen weten?
6c. Het verhaal van Saskia is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Wat vond je van haar verhaal? Wat viel op? Heeft het je geraakt?
Vraag 7: Opbouw boek, naamloze hoofdstukken en einde
7a. Wat kan je zeggen over de opbouw en plotontwikkeling van het boek.
7b. Het viel al snel op: De hoofdstukken hebben geen nummers en geen namen. Hoe is dit bevallen?
7c. De hoofdstukken wisselen van perspectief. Deya laat steeds een ander personage een deel van het verhaal beleven. Wat vind je deze manier van vertellen?
7d. Wat vind je van het einde?
Vraag 8: Wat viel op?
8a. Nadagen is een boek met een bijzonder verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Heeft het je kunnen raken? Zo ja, waarmee dan, zo nee, waarom niet?
8b. Is er iets in het verhaal dat je apart, bijzonder of opvallend vond?
8c. Heb je een voorbeeld van een scène die je op een bepaalde manier aansprak, of die je raakte? Graag met uitleg waarom.
8d. Plaats hier een of meer mooie, bijzondere, aparte zinnen die je zijn opgevallen in het boek? Zo herbeleven we de opvallende stukken van het boek.
Vraag 9: Quote en boek in 10 woorden
Quote op achterzijde van het boek:
‘Claire Deya laat ons de grote geschiedenis door het kleine heen zien. Een ritmische roman’ - Le Journal du Dimanche-
9a. Wat vind je van deze quote, komt het overeen met hoe jij het boek ziet?
9b. Als je het boek zou moeten beschrijven, hoe zou dat dan klinken (in maximaal tien woorden)
Vraag 10: Verwachtingen, andere boeken en jouw vraag
10a. Zijn de verwachtingen die je vooraf had over het boek uitgekomen of niet? Leg uit.
10b. Nadagen is het debuut van Claire Deya. Als er een nieuw boek van haar hand komt en wordt vertaald, wil je dat dan ook lezen?
10c. Tot slot is hier de mogelijkheid voor jou om een vraag te stellen aan je medeleesclublezers. Wat wil jij nog vragen of weten?
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.