Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 18 oktober 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk

In de post-app staat een melding dat er een boek gaat worden bezorgd. Ik verwacht dat vanaf vandaag de boeken binnen komen  druppelen. Voor we gaan lezen, beginnen we met een eerste vraag over verwachtingen en eerste indruk.

1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van Nevels? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen? 

1.B  Als je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.

Vraag 2: De cover, de titel en Nevels

2a. Wat vind je van de cover en past deze bij het boek?

2b. Wat vind je van de titel en past deze bij het boek

Het hele boek ademt ‘nevels’, niet enkel de titel en de fysieke aanwezigheid van nevels rondom het landhuis, maar het is constant aanwezig.

2c. Hoe vind jij dat ‘nevels’ zijn verwerkt in het verhaal?

2d. Kan je een voorbeeld geven van nevels in het verhaal, anders dan de fysieke nevels?

Vraag 3: Fay en de overige personages

Felicity wordt al sinds ze klein is Fay genoemd. Ze ging haar eigen weg, vertrok naar het westen. Maar je kan het meisje wel uit Drenthe halen, maar Drenthe niet uit het meisje.

3a. Wat kan je zeggen over Fay, hoe kwam ze op jou over, kan je haar begrijpen gedurende het boek in haar keuzes en beslissingen, maakt ze een ontwikkeling door? Kortom, zeg hier wat je wilt over Fay.

Naast Fay spelen veel personages een grote of kleinere rol. Frank, Astrid, Martje, Olaf en Rodney, Neeltje, Ben Bijker, Jeroen en natuurlijk mama.

3b. Welk personage (of personages) sprak je het meeste aan, en welke het minste en waarom?

3c. Personages in boeken doen soms andere dingen dan je verwacht. Is er een personage dat je heeft weten te verrassen? Op welke manier?

Vraag 4: Schrijfwijze

4a. Hoe is de schrijfwijze bevallen?

4b. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).

Vraag 5: Drenthe als locatie

Het verhaal speelt zich af in Drenthe. De plaatsen die zijn genoemd in het verhaal hebben verzonnen namen, toch voelen ze ‘echt’ aan.

5a Hoe is de uitwerking van Drenthe als decor beschreven, kon je je voorstellingen maken van de plaatsen, het landhuis en de omgeving?

5b. Wat is je het meest opgevallen en/of bijgebleven wat betreft de omgeving waar het speelt? 

Vraag 6: Opbouw boek

6a. Wat kan je zeggen over de opbouw en plotontwikkeling van het boek.

6b. Het verhaal wordt onderbroken door dagboekfragmenten, in een eigen lay-out. Waren deze fragmenten van belang voor het boek? Leg uit.

6c. Wat vind je van het einde?

Vraag 7: Thema’s en nevelsprookjes

7a. Er zijn diverse thema’s verwerkt in het boek. Noem er twee die er voor jou uitsprongen en leg uit waarom.

7b. Fay heeft goede herinneringen aan vroeger, toen ze samen met haar broer door haar moeder uit bed werd gehaald voor een ochtendritueel vol nevelsprookjes. Hoe heb jij deze toevoeging in het verhaal ervaren?

Vraag 8: Wat viel op?

8a. Nevels is een boek met een bijzonder verhaal. Heeft het je kunnen raken? Zo ja, waarmee dan, zo nee, waarom niet?

8b. Is er iets in het verhaal dat je apart of opvallend vond?

8c. Heb je een voorbeeld van een scène die je op een bepaalde manier aansprak, of die je raakte? Graag met uitleg waarom.

8d. Zijn er nog mooie zinnen die je zijn opgevallen in het boek? Dan mag je die hier delen.

Vraag 9: Boek in 10 woorden

Als je het boek zou moeten beschrijven, hoe zou dat dan klinken (in maximaal tien woorden)

Vraag 10: Verwachtingen, andere boeken en jouw vraag

10a. Zijn de verwachtingen die je vooraf had over het boek uitgekomen of niet? Leg uit.

10b. Marceline de Waard heeft diverse andere boeken geschreven. Ga je nog meer van haar lezen?

10c. Tot slot is hier de mogelijkheid voor jou om een vraag te stellen aan je medeleesclublezers. Wat wil jij nog vragen of weten?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marceline de Waard

Marceline de Waard

In 2017 gaf ik een tik aan het roer, ik ging minder werken en werd schrijver. In...