Eindoordeel - sterrenkanon
Deze leesclub leverde 13 recensies op, waarvan 6 met vijf en 5 met vier sterren. Met een gemiddelde van 4,3 sterren kan dus met zekerheid gesteld worden dat dit boek bij de deelnemers van de leesclub een schot in de roos was.
Langzame aftrap
Eind september ging de leesclub van start met 15 deelnemers. Wie bekend was met Russo’s werk, keek enorm naar dit boek uit. Zo verwachtte HebbanJohan een boek waarin Richard Russo zijn vertelkunst demonstreert, vol met rake observaties, humor met raffinement en ook veel mededogen met de soms kleinmenselijke kantjes van zijn personages.
Anderen kenden Russo enkel van naam of werden door het leesfragment nieuwsgierig gemaakt. Tijdens het voorstellingsrondje viel op hoe enthousiast iedereen was om aan de leesclub te beginnen. Dat enthousiasme werd bij een aantal deelnemers getemperd toen het boek op de mat viel: Niemands gek is niet alleen een lijvig boek, er is ook erg weinig actie of spanning te bespeuren.
Bianca vond het dan ook moeilijk om in het verhaal in te komen en zich op het lezen te kunnen concentreren. Paul Nijhuis stelde haar gerust: het is even wennen aan Russo’s schrijfstijl en de lange zinnen, maar al gauw voelde hij zich helemaal een bewoner van Upper Main in Bath. Dit werd bevestigd door Alexandra: Ik ben ondertussen lekker op weg in dit heerlijke boek! Ondanks dat er weinig gebeurt (je leest eigenlijk over het leven van alledag tot nu toe), vind ik het echt geweldig. Sully is volgens mij een stoere vent maar wel een met een piepklein hartje. Ik kan niet wachten om uit te vinden wat er verder gaat gebeuren.
Humor, alledaagse gebeurtenissen en heerlijke personages
Ondanks de langzame opbouw van het verhaal werden ook de andere lezers in het verhaal meegetrokken en leefden ze volop mee met de personages die allen levensecht worden neergezet. Waar Sully’s humor en laconieke levenshouding de meesten charmeert, ergerde Cyn zich zo erg aan dit personage dat ze het moeilijk vond om door te lezen.
De deelnemers waren het erover eens dat behalve de nauwgezette uitwerking van de personages, de verhalende schrijfstijl en humor Russo’s sterke punten zijn. Saskia genoot van de mooie vloeiende zinnen en een subtiele vorm van humor, een soort milde spot.
JeannieBertens beschrijft met haar leeservaring de overheersende toon van de leesclubdiscussie: Russo schildert a.h.w. zijn verhaal, langzaam en doordacht. Het schilderij krijgt gaandeweg het verhaal kleur en je ziet kleine maar prachtige details. Als je goed kijkt zie je het verleden weerspiegeld in het heden en wat zal de toekomst brengen? Russo is een meesterverteller, het saaie dorpje North Bath komt tot leven en de bewoners maken dat leven kleurrijk en verrassend.
Vervolg
Niemands gek werd oorspronkelijk in 1993 uitgegeven. Het vervolg Everybody’s Fool werd onlangs uitgebracht (nog niet vertaald). Door de positieve reacties van de meeste deelnemers hoeft het niet te verbazen dat er reikhalzend naar de vertaling van dit vervolg uitgekeken wordt. Misschien voer voor een volgende leesclub?