Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
LEESCLUBVRAGEN
14/07 Vraag 1: Opwarmer
1. Waarom heb je je voor deze leesclub ingeschreven? Vertel wat meer over je motivatie.
2. Wat zijn je verwachtingen?
27/07 Vraag 2: Cover
2.1 We hebben het er eerder al even over gehad: welke cover viel er bij jou in de brievenbus en was je daar blij mee?
Ken je nog andere covers uit andere landen bijvoorbeeld en hoe vind je die?
2.2 Wat is de betekenis van de tekening van de Koreaanse illustratrice Henn Kim? Hoe past deze bij Normale mensen?
29/07 Vraag 3: Personages
3.1. Connell en Marianne zijn de twee hoofdpersonages. Kon je je met een van beide identificeren? Waarom wel/niet? Welke evolutie zie je ze doormaken tijdens de vier jaren dat we hen volgen?
3.2. Welk nevenpersonage heeft bij jouw sympathie of net antipathie opgewekt of wist je op een of andere manier te raken?
3.3 Er is een vraag voor de discussie bijgedragen door Koen Boelens, vertaler en lid van de studentenjury.
• Herken je in de hoofdpersonages van Normale mensen hun generatiegenoten uit de echte wereld? Zo ja, hoe komt dat naar voren en wat is volgens jou zo kenmerkend voor de huidige generatie jongeren?
01/08 Vraag 4: Schrijfstijl en perspectief
4.1.Velen onder ons viel al op dat Rooney geen leestekens gebruikt om de dialogen aan te geven. Ze gaan over in de beschrijvingen van de verteller.
Vond je dit wel/niet storend en waarom?
Om welke reden zou Rooney dit zo gedaan hebben?
4.2. Wat vind je van de schrijfstijl? Hoe zorgt de schrijfster ervoor dat je blijft doorlezen, ondanks het ontbreken van veel actie?
4.3. Zijn er bepaalde opvallende elementen of (mooie?) zinnen/quotes die je hier wil bespreken of delen?
03/08 Vraag 5: Thema's
5.1. Normale mensen wordt een maatschappijkritische roman genoemd. Welke maatschappijkritiek ontdekte je en wat is jouw mening erover? Welke andere thema’s merkte je nog op?
5.2. Waarom heeft de zelfmoord van Rob zoveel impact op Connell – hij belandt in een depressie – ondanks dat hij al een tijd geen contact meer met hem had?
5.3. In welke mate speelt het klassenverschil een rol in dit boek?
06/08 Vraag 6: Relaties en 'normaal' zijn
Marianne wordt niet meer bewonderd of verguisd. Iedereen is haar vergeten. Ze is nu een normaal mens. (pagina 242)
6.1. Iedereen wil ‘normaal’ zijn, lijkt het maar wat is dat volgens het verhaal? Wat maakt volgens jou iemand een normaal mens? In hoeverre vind jij Connell en Marianne (niet) normaal?
Normale mensen is een voortreffelijke en intense liefdesgeschiedenis over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben – en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.(achterflap)
6.2. Op welke manieren (positief en/of negatief) hebben Connell en Marianne elkaars leven beïnvloed? Is hun relatie geëvolueerd? Wat vind je van de rol die macht speelt in hun relaties, vooral bij Marianne?
6.3. Denk je dat het zo is dat je leven heel anders loopt onder invloed van je relaties? Denk je dat mensen wezenlijk veranderen door hun relaties?
6.4. Miscommunicatie speelt een belangrijke rol in het boek. Bij welke relaties speelde dit mee?
Waar bepaalde dit op negatieve of positieve manier de gebeurtenissen?
09/08 Vraag 7: Auteur - Vertaler - Awards
Sally Rooney (1991) is relatief jong.
7.1a.Vind je dat ze met voldoende psychologisch inzicht en mensenkennis schrijft in Normale mensen? Is een erg jonge schrijver matuur genoeg om over relaties te schrijven?
In een interview met ‘Trouw’ geeft ze aan dat ze fictie schrijft – haar eigen leven vindt ze niet zo interessant – hoewel er wel bepaalde raakvlakken zijn. Ze noemt het een ethische kwestie: haar partner, vrienden en familie zitten er niet op te wachten om in haar romans te verschijnen.
7.1b. De laatste tijd verschijnen er vaak boeken waarin de auteur over gebeurtenissen schrijft uit zijn/haar eigen leven. Houden jullie van dit soort autobiografische fictie?
Wij lezen dit boek in het kader van de Europese Literatuurprijs. In 2018 stond het op de longlist van de Man Booker Prize en werd het ‘Ierse roman van het jaar’ bij de Irish Book Awards. In 2019 kreeg het de Costa Book Award.
7.2. Nu je het boek gelezen hebt: vinden jullie al deze nominaties en prijzen terecht? Las je één van de vier andere genomineerden op de shortlist van de studentenjury of de vakjury? Wat vond je daarvan?
11/08 Vraag 8: Het einde
Dit verhaal kent een open einde, het kan op verschillende manieren verdergaan.
8.1. Wat zal er volgens jou gebeuren, hoe denk of hoop je dat het verdergaat?
8.2. Hoe zullen ze zonder elkaar evolueren als Connell besluit weg te gaan? Zal Marianne een terugval hebben of kan ze zichzelf ontplooien?
Welke optie is de betere voor hun relatie?
13/08 Vraag 9: Eigen vragen
Zijn er bepaalde zaken die we nog niet besproken hebben die jij graag wil aanhalen? Heb je nog vragen of opmerkingen over het verhaal? Ga je gang…
15/08 Vraag 10: Terugblik
10.1. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
10.2.Ben je door het lezen van dit boek tot andere inzichten of meningen gekomen over bepaalde thema’s? Zet het verhaal je aan het denken of verbreedt het je kijk op de maatschappij of de mensen?
10.3.Zou je dit boek aan anderen aanraden? Aan wie en waarom?
10.4. Typeer het boek en je leesbeleving met drie tot vijf kernwoorden.
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.