Eindverslag - Zit er muziek in Onderspit?
Het jaar 2019 is nog maar net twee dagen nieuw als 15 gelukkigen een mail ontvangen dat zij zijn geselecteerd voor de leesclub van Onderspit van Per-Anton Olsson. Slechts een paar dagen later arriveren de eerste boeken bij de leesclubdeelnemers en kan gestart worden in Onderspit.
Het boek
Stendert Sadowski wordt gek van de onrust in zijn hoofd, met name veroorzaakt door de songteksten die bij elke situatie door zijn brein dwarrelen. Om rust te vinden gaat hij naar een afgelen Bed & Breakfast. De chaos die daar heerst zorgt allerminst voor de gezochte ontspanning. Een veelvoud van bijzondere bewoners bevolkt de Bed & Breakfast. Als op een dag een van hen spoorloos lijkt te zijn verdwenen, heeft Stendert een nieuw doel gevonden. Samen met Kat gaat hij op onderzoek. Een letterlijke trip naar Frankrijk en een figuurlijke down memory lane naar de jaren van de schijnbare zorgloze Flower Power brengen hen steeds dichter naar de oplossing van de mysterieuze verdwijning. Dit alles constant doorspekt met quotes uit de songteksten die Stendert te pas en te onpas uit.
De leesclub
Op 19 januari kunnen 16 leesclubdeelnemers, Ger van der Pluijm sluit aan met een eigen exemplaar, aan de slag met de eerste vraag. Deze gaat over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Vrijwel nergens wordt namelijk expliciet een jaartal vermeld. Geheel in de lijn met het boek gebruikt Mariska het optreden van Pearl Jam op Pinkpop om definitief vast te stellen dat het verhaal zich grotendeels in 2000 afspeelt. Annemiek haalt de kalender erbij en bevestigt dit jaartal omdat 9 november in 2000 inderdaad op een donderdag blijkt te zijn. Dat het boek zich in 2000 afspeelt en niet in het nu, levert een vraag aan de auteur op. In het daartoe bedoelde topic vertelt Per-Anton Olsson dat hij heel bewust gekozen heeft voor dit jaar in verband met het plot en de leeftijden van de hoofdrolspelers. Het bewijst eens te meer hoeveel onderzoek moet worden gedaan, wil een verhaal kloppen. De bijgeleverde Spotify speellijst en de vele verwijzingen naar muzieknummers levert een mooie discussie op. Zo laat Alie zich na een tijdje afleiden door de fragmenten. Daardoor kan zij zich minder goed op het verhaal concentreren. Barbara is het hier deels mee eens. Ook zij vindt het een beetje teveel van het goede, maar wel benadrukt het volgens haar het dwangmatige karakter van Stendert. Wat favoriete personages betreft, geeft Savanna de voorkeur aan Stendert omdat hij door de groei die hij doormaakt in staat is het heft in eigen hand te nemen. Lena heeft geen favoriet. De vele personages die in het verhaal voorkomen hebben volgens haar allen te vreemde trekken om sympathiek te worden gevonden. Leonien geeft aan dat ze het jammer vindt dat het personage van Bloem niet verder is uitgediept. Voor haar was zij verreweg het meest interessante karakter.
Voor Monique is Onderspit geen echte thriller. Liever schaart zij het boek onder het kopje detective. Spanning is er wel, maar komt pas later in het verhaal naar voren. Stephanie vindt de cover erg mooi bij het verhaal passen. De bloemen verwijzen naar de Flower Power periode met een spat die als bloedvlek kan worden uitgelegd. Zij geeft ook een verklaring voor de titel in de zin van onderspit delven, wat zeker van toepassing is op dit verhaal. Inge merkt dat Onderspit een boek is dat langzaam moet worden gelezen. Zij heeft onder andere door de vele personages moeite om goed in het verhaal te komen. Na even afstand te hebben genomen blijkt dat zij tot nieuwe inzichten komt en het verhaal daardoor toch intrigerend noemt. De sfeerbeschrijving van de omgeving van met name de Bed and Breakfast is volgens Ger heel goed neergezet. Het mysterieuze huis met alle hoekjes, gangen en geheimen roept bij hem de twijfel op of het niet alleen in de geest van Stendert bestaat. Petra beaamt dit en geeft aan dat de auteur erin slaag om een vage sfeer te creëren. Voor Erika kabbelde het verhaal een beetje voort. Wel werd zij verrast door de onthulling omtrent de zus van Stendert, Candy. Terugkijkend geeft Nancy aan dat Stendert maar een rare snuiter is. In het verhaal komen wat haar betreft teveel toevalligheden voor om het spannend te maken. De verwijzing naar de Spotify speellijst maakt dit iets goed voor haar. Door het luisteren naar de nummers ervaart ze een stukje jeugdsentiment. En dat is toch wel iets waar iedereen het overeen is, de speellijst is origineel en levert voor sommigen mooie, nieuwe nummers op.
Beoordeling
Van de 15 leesclubdeelnemers geven 13 een beoordeling. Samen met de beoordeling van de aangesloten Ger Pluijm resulteert dit in een 2,8. Vijf mensen kenden het boek 2 sterren toe. Voor zes deelnemers was het een ster meer (3) waard. Twee van hen konden geen keuze maken en kwamen uit op een 3,5. Blijft er nog een deelnemer over die het verhaal met 4 sterren beoordeelde.