Ook dat nog van Anya Niewierra en Merel Godelieve
Over het boek
Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen.
Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de 'wandelende graftakken'. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.
Leesfragment
Hou jij van feelgoodromans en is dit uitstapje van thrillerauteur Anya Niewierra samen met haar dochter, debutant Merel Godelieve, echt een boek dat je aanspreekt? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Ook dat nog om zelf te kunnen lezen hoe de samenwerking tussen moeder en dochter gaat.
Achter het boek
Thrillerauteur Anya Niewierra schreef al twee keer een boek dat de Hebban Thrillerprijs in de wacht wist te slepen. Een feelgoodroman van de auteur was dan ook een aangename verrassing toen ze aankondigde samen met haar dochter Merel Godelieve een boek te schrijven. Godelieve is jurist en een creatief ondernemer die al meerdere horecabedrijven heeft opgezet. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman. Niewierra is naast auteur ook Algemeen Directeur van Visit Zuid-Limburg, ze woont en werkt afwisselend in Zuid-Limburg en de Pyreneeën.
Voor hun feelgoodroman Ook dat nog hebben ze een eigenzinnige cast in het leven geroepen. Roos is een gescheiden moeder in haar 'tweede leven', wier plannen overhoop worden als haar dochter onverwacht weer bij haar intrekt. Maddy is een verwende millennial in een identiteitscrisis en haar rebellerende hippie-oma Loes woont in een zorgcomplex, maar is nog lang niet klaar om achter de geraniums te gaan zitten. Omdat elke generatie zo haar eigen kijk op de wereld heeft, besloten Niewierra en Godelieve het boek samen te schrijven – vrolijk, maar met een serieuze ondertoon. In een interview met het AD vertellen ze hoe het begon: tijdens een zomervakantie samen, in de file.
'In het vakantiehuisje in Frankrijk maakten ze de opzet en thuis maakte Merel een GoogleDocs aan. "Kon ik mam goed in de gaten houden," grijnst ze, want in GoogleDocs kun je elkaars wijzigingen bekijken. Wist Anya niet, tot ze ineens een appje van haar dochter kreeg: Hoezo zit jij mijn teksten te wijzigen??! En één seconde daarna: Alleen aan je eigen tekst zitten, mam! "Ik moest van mijn moeder minder bloemig schrijven, soms gebruikte ik te veel metaforen.'
Dat Niewierra het personage Roos voor haar rekening zou nemen en Godelieve Maddy was al direct besloten omdat ze beiden in de desbetreffende generatie thuishoren, maar ze voegden ook nog een derde personage toe. Oma Loes, 'een heerlijk mens', namen ze samen voor hun rekening. Ze hopen dat ze het plezier waarmee ze het boek hebben geschreven, kunnen overbrengen aan hun lezers, samen met de levenslessen die ze erin hebben gestopt.
'Eigenlijk kunnen we allemaal een voorbeeld aan ons oudste personage nemen: oma Loes. Zij heeft aan alles lak en geniet dus van het nu. Dat is goed. Roos hangt nog in het verleden en Maddy maakt zich zorgen over de toekomst. Beiden leven niet bewust en laten dus tijd weglekken.'