Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 6: Drie generaties vrouwen

op 01 september 2022 door

Oma Loes, Roos en Maddy zijn drie generatie vrouwen. die alle drie staan voor problemen en uitdagingen waar ze binnen hun generatie tegen aan lopen.

a. Kan je de diverse problemen/uitdagingen benoemen waar de drie vrouwen binnen hun generatie tegenaan lopen?

b. Via hun dagboekvorm vertellen Roos en Maddy dezelfde gebeurtenis maar dan gezien vanuit hun eigen perspectief en vanuit hun eigen gevoel, waardoor naar voren komt dat ze elkaar niet begrijpen en over en weer aannames doen over de ander die niet kloppen. Zou dit te maken kunnen hebben met het generatieverschil of zou dit een andere oorzaak hebben?

Een voorbeeld:

Maddy: Waarom is mam eigenlijk zo’n theemuts? Het contrast met de rest van ons is opvallend. Mijn oma en mijn tante zijn beiden excentrieke types. Ze kleden zich apart, zijn mondig, feesten, blowen en genieten met volle teugen (whisky) van het leven. Mam niet.  Zij is oersaai.  Een middagje Postzegelmuseum is haar definitie van opwinding.

Ze is vast blij dat ik nu bij haar woon. Ach, die arme mam. Ze is eenzaam en het doet me ondanks alles goed dat ik haar gezelschap kan bieden. Dat geeft haar leven wat kleur (en maakt het mijne minder nutteloos).

Roos: Ik heb vanochtend een HEEL lange wandeling door het bos gemaakt. ALLEEN, want Madelief is zó aanwezig in mijn domein. Toen ze nog klein was, kon ik redelijk overweg met haar drukte. Maar sinds ik alleen woon, ben ik gehecht geraakt aan de stilte.  Mijn gedachten kunnen dan zo lekker vrij fladderen.

c. Oma Loes heeft als voormalig Dolle Mina Roos een vrije opvoeding geven, Roos op haar beurt heeft Maddy veel beschermder opgevoed, waar Maddy zich op haar beurt weer tegen afzet. Het een lijkt het gevolg van het ander. Herken je hierin ook de verschillen in generatie en de tijd en historie waarin de drie vrouwen leven? Licht toe waarom je dat vindt.



Reacties op: Vraag 6: Drie generaties vrouwen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...

Merel Godelieve

Merel Godelieve

Merel Godelieve jurist en creatief ondernemer. Na haar studie Handels- en ondern...