Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 18 april 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

Cover

1a: Wat vind je van de cover van Openbaring? Wat vind je er mooi en minder mooi aan? Denk aan kleurgebruik, lettertype, tekst, illustraties etc. En neem de rug, de achterflap en de binnenkant van de cover mee in je antwoord.

1b: Zou je dit boek in de winkel hebben opgepakt? Waarom wel/niet? Vraag je daarbij ook af of je dat zou hebben gedaan als er geen auteursnamen op de cover hadden gestaan.

Verwachtingen

1c: Wat zijn je verwachtingen van dit boek, en waar baseer je die verwachtingen vooral op?

Vraag 2: Schrijfstijl en perspectief ( Link )

Schrijfstijl

2a: Hoe zou je de schrijfstijl van de auteurs omschrijven? Denk hierbij aan taalgebruik (eenvoudig/moeilijk, grappig/serieus, vlot/stijf), lengte van zinnen, etc. Vertel hoe jij het ervaren hebt en waarom.

Perspectief

2b: Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld. Hoe heb je dat ervaren? Vind je dat fijn, of juist niet? Leg uit.

2c: Alle personages worden in de derde persoonsvorm neergezet. Met andere woorden: er is geen ik-personage. Wat vind je daarvan?

Vraag 3: Personages ( Link )

Personages

Simon Ryevaar en Nova le Temps zijn de hoofdpersonages in Openbaring, maar zonder de rol van antagonist Jozias de Redder kan dit verhaal niet.

3a: Schets van bovenstaande personages het karakter. Vertel daarbij wat je hun sterkste en zwakste kant vindt, en waarom.

3b: Welk ander personage heeft de meeste indruk op je gemaakt, en waarom.

Vraag 4: Thrillerelementen ( Link )

Spanning en opbouw

4a: Welke technieken hebben de auteurs volgens jou gebruikt om spanning in het verhaal te brengen (denk aan cliffhangers, plotwendingen, spanningsboog etc.), en zijn ze daarin geslaagd?

Ontknoping

4b: Hoe heb je de ontknoping ervaren? Was het spannend, was je verrast? Leg uit.

Epiloog

4c: Wat vond je van de epiloog, was die nodig in dit eerste deel van een trilogie?

4d: Vind je dat elk boek dat een proloog heeft een epiloog moet hebben?

Vraag 5: Enkele openbaringen ( Link )

Voor of na?

5a: Reageer op de eerste alinea (1.) van het citaat van Tjarko. Vertel bijvoorbeeld of jij je meer kunt vinden in de uitleg van het preterisme ( Link: korte uitleg op Wikipedia ), of in die van de auteurs, en waarom.

Breder perspectief

5b: In de tweede alinea (2.) van het citaat benoemt Tjarko een aantal essentiële interpretaties die we in het boek hebben kunnen lezen. Wat heeft de meeste indruk op jou gemaakt, en waarom? Het kan iets moois zijn geweest, verdrietig, iets schokkends ...

5c: Lees wat de andere deelnemers bij 5b. hebben geantwoord en reageer bij de antwoorden of je hetzelfde hebt ervaren, of juist niet. En natuurlijk waarom ;)

Vraag 6: Eindtijd ( Link )

Eindtijd

6a: Het is duidelijk dat Jozias een grote brand voor ogen had om daarmee de eindtijd te bewijzen. Waar en hoe denk jij dat die brand zou plaatsvinden, en wie mogen er blijven leven (en waarom natuurlijk)? Fantaseer er lustig op los.

6b: Hoe denk je dat Jozias zijn leven voor ogen zag ná de eindtijd? Anoniem zonnebadend op een 'ver-weg-strand', opstaand uit de dood en ...?

Cover nog een keer

6c: Als je de cover nu opnieuw bekijkt, vind je hem dan beter/slechter/goed passen bij het gelezen verhaal? Leg uit.

Vraag 7: Thema's ( Link )

Thema's

7a: Wat is voor jou het belangrijkste thema in dit boek, en waarom?

7b: Welke thema's heb je nog meer ontdekt? Een opsomming is voldoende.

Bonusvraag

Kies één van onderstaande vragen om te beantwoorden. Beide mag natuurlijk ook ;)

7c: Er zijn auteurs die bewust een boodschap in hun boek verwerken. Er zijn er ook die dat niet doen, maar toch haal je uit hun boeken soms een voor jou duidelijke boodschap. Welke boodschap heb jij uit Openbaring gehaald?

OF

7d: De auteurs hebben al verklapt dat Simon is vernoemd naar Simon de Zeloot en dat zijn achternaam een anagram is. Nova le Temps is een verwijzing naar De Nieuwe Tijd. Van welke andere naam heb jij de verwijzing, de betekenis, of het anagram kunnen duiden? Graag met uitleg.

Vraag 8: Liftgesprekken ( Link )

Pitch

8a: Onverwacht sta je naast een uitgever in de lift. Dé kans om Openbaring te promoten namens de auteurs. Gebruik maximaal 50 woorden om haar/hem te overtuigen het boek uit te geven.

8b: Vertel bij de deelnemer boven je wat je goed vindt aan haar/zijn pitch en of er iets is dat je zou aanpassen, zodat het beter overkomt.
(Ben je de eerste die vraag 8 beantwoordt, dan mag je uiteraard later terugkomen en op de deelnemer onder je reageren.)

Aan de tand voelen

8c: Je staat met een van de personages in de lift en mag diegene één vraag stellen. Welk personage kies je en wat is die ene belangrijke vraag die je aan haar/hem wilt stellen?

Vraag 9: Verwachtingen onder de loep ( Link )

Verwachtingen

9a: Bij vraag 1 heb je verteld wat je verwachtingen waren van Openbaring. Zijn die verwachtingen uitgekomen? Waarom wel/niet?

9b: Ben je van plan meer boeken van Jeroen Windmeijer en/of Tjarko Evenboer te lezen?

Tips

9c: Welk boek dat enigszins gerelateerd is aan Openbaring zou je de andere deelnemers willen tippen? Dat mag géén boek zijn van deze auteurs ;)

Vraag 10: Brandende vraag ( Link )

Brandende vraag

10a: Op welke vraag over het boek, of de leesclub(discussie) wil jij graag antwoord? Stel hem hier. Denk niet te moeilijk het hoeft niet (mag wel) een inhoudelijke discussie te worden.

10b: Simpel natuurlijk ;) Geef antwoord op de vragen die de andere deelnemers gesteld hebben.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland, Xander Uitgeve...

Tjarko Evenboer

Tjarko Evenboer

Ik ben Tjarko Evenboer, schrijver van zowel fictie als non-fictie. In de jaren d...