Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag – Is de echte Paul McCartney dood, of is hij springlevend?

op 16 oktober 2018 door

Negentien deelnemers – ook dit keer met enkele nieuwe gezichten - storten zich enthousiast op P.I.D., het romandebuut van thrillerauteur Bronja Hoffschlag. Deze pittige dame heeft eerder al twee intrigerende, dikke pillen vol psychologische spanning en een thrillernovelle op haar naam staan.

Paul is dood – Paul is dead. 

Paul McCartney, lid van de wereldberoemde Britse popgroep The Beatles, is om het leven gekomen bij een ongeluk met de wagen in 1966. Hij is vervangen door een valse Paul die een opvallende lookalike is.

De Amerikaanse Thomas Robert Fremont is een van de fanatieke believers. In een radio-interview geeft hij zijn opmerkelijke theorie prijs; de F.B.I. luistert mee achter de schermen en arresteert hem. Toch slaagt Tom er alsnog in, zijn rugzakje met bewijsmateriaal bij zijn buurmeisje Judy achter te laten. Dertig jaar later zit Tom nog steeds opgesloten; hij is al die tijd verdwenen van de radar. Zelfs onbereikbaar voor zijn hopeloze moeder, die haar zoon eindelijk opnieuw wil ontmoeten.

De discussie

P.I.D., is dit wel een roman? Deze vraag stellen sommige deelnemers zich na het lezen van het eerste hoofdstuk. Het verhaal begint precies zoals een loeispannende thriller. Wat volgt is een indrukwekkend verhaal, waarin feiten en fictie naadloos in elkaar vloeien.

Met de vraag, of de deelnemers eerder believer dan wel non-believer zijn in de complottheorie, slaat bij velen de twijfel toe. Unanimiteit is er zeker niet, de meningen zijn verdeeld. De belangrijkste thema’s die Bronja verwerkt in P.I.D. zijn: liefde, vriendschap, eenzaamheid, muziek en complottheorie. Jazeker, de muziek van The Beatles krijgt een prominente plaats in het boek. Toch hoef je zeker geen fan van “The Fab Four” te zijn om te kunnen genieten van deze debuutroman. Blijft nog de hamvraag over: is de echte Paul nu dood, of is hij nog steeds springlevend?

Helemaal leuk wordt het met de antwoorden van Bronja Hoffschlag op onze vragen. Steken we in ieder geval heel wat van op, zelfs over die mysterieuze smileys in het boek. De auteur heeft enorm genoten van de gevonden theorieën hierover. De lezers hebben zich het hoofd gebroken over die dekselse smileys, die als puzzelstukjes verspreid liggen in het boek. De deelnemers buigen zich zelfs over het aantal verdiepingen in het huis van de familie Fremont. Bronja komt met de enige juiste oplossing: in Amerika hanteert men… het Amerikaanse telsysteem! Logisch toch?

Eindoordeel

Slechts één afvaller die wegens problemen in de privésfeer moet afhaken. Achttien deelnemers leveren hun lezersrecensie tijdig in, nadat ze eerder bijzonder actief en interactief zijn geweest. Deze sprankelende leesclub moet uiteraard eindigen met een eindbeoordeling.

Zeven keer de volle pot met vijf sterren

Negen keer vier sterren

Twee keer drie sterren

P.I.D. behaalt op die manier een mooi algemeen gemiddelde en tevens afgeronde eindscore van 4,5 sterren.

Een uitermate blije coördinator sluit deze leesclub af met meer dan zomaar een tevreden gevoel! Bedankt iedereen!



Reacties op: Eindverslag – Is de echte Paul McCartney dood, of is hij springlevend?

Meer informatie

Gerelateerd