Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag Prachtig gebroken: Dit eerste deel smaakt naar meer

op 03 januari 2021 door

Leesclubverslag Prachtig gebroken

Een uitnodigende cover en de belofte van een boek met een spannend verhaal in de lijn van Dan Brown, haalde vijftien lezers over om mee te doen aan deze leesclub. Een zestiende deelnemer sloot aan met een eigen exemplaar.

Korte samenvatting

Kunstdetective Kennedy Lincoln is tijdens een welverdiende vakantie in Zuid-Frankrijk aan het bijkomen van een stukgelopen relatie. Wanneer op een rommelmarkt een bebloede en verwarde man, zonder dat ze het merkt, iets in haar tas stopt, staat haar vakantie én haar leven op zijn kop. Ze blijkt ongewild in het bezit te zijn gekomen van een wapen dat zowel regeringen als terroristen tegen elke prijs in handen willen krijgen…

De leesclub

Als er een aanbeveling wordt gedaan op de achterzijde van een boek “Voor de liefhebbers van Dan Brown en Jeroen Windmeijer”, dan wekt dat bepaalde verwachtingen. De eerste vraag die direct na aankomst van het boek werd gesteld ging dan ook over die verwachtingen en de eerste indruk van het boek. Daarna was er een ruime leestijd van twee weken en verloren de lezers zich in het vlot lopende verhaal vol geschiedenis, mystiek en een vleugje romantiek.

De cover

Na twee weken leestijd was bij iedereen het boek uit en konden we beginnen met de vrage en de discussie. Als eerste namen we de cover en de titel onder de loep. Paste de cover bij het boek, en de titel, was die terug te vinden in de loop van het verhaal?

De cover valt in de smaak bij de lezers. Een soort tunnel, symbolen en goede lichtwerking maken het mysterieus en geven de sfeer van het boek goed weer en roept ook de nodige vragen op. Na een wat kritischer blik van enkele leesclublezers, zijn er toch nog wat kleine opmerkingen.

Nicoline:  De cover past zeker bij het boek. Een vrouw in een soort ondergrondse, mysterieuze gang? Op de vlucht? Zoekende? Verdwaald?
Martijn: De cover straalt wel de sfeer wat uit van het boek, mystiek ed.
Tegelijk zijn de elementen op de cover niet allemaal plaatsbaar in het boek. Men had ook kunnen kiezen om iets met een sjofar te doen op de cover.

De titel

Prachtig gebroken is niet een titel die gelijk aangeeft waar het boek overgaat, maar de term blijkt toch een paar keer terug te vinden in het verhaal. Het is iets wat hoort bij hoofdpersonage Kennedy. In de discussie trekken we de conclusie dat het een prima titel is. En kijkende naar een vervolg zou die lijn van prachtig… met een ander achtervoegsel een mooie serie kunnen worden.

Rootjeee: In de begin van het boek wordt niet echt duidelijk waarom ze deze titel hebben gekozen, dit word pas echt goed duidelijk vanaf het midden van het boek, en op het einde. De titel pas wel echt heel erg goed bij Kennedy, [..] ze heeft een tattoo waar de titel van het boek in voorkomt. Dus ik denk dat het echt een goede keuze is geweest voor dit boek.
Willemijn: Ik vind de titel goed bij het boek passen. het verklapt nog niet teveel van het boek, maar dekt zeker de lading van het verhaal.

Personages

Kennedy en Mike zijn de hoofdrolspelers van Prachtig gebroken. Voor de lezers zijn ze wel gaan leven, want ze worden goed beschreven, maar de betrokkenheid is niet altijd voelbaar. Maar omdat we ervan uitgaan dat er nog een tweede deel komt, lijkt het logisch dat de personages dan meer aandacht zullen krijgen.

Willemijn: de personages zijn voldoende gaan leven, ze zijn goed beschreven, maar de aandacht in dit boek ligt voornamelijk bij de geschiedenis, en dat past helemaal in dit verhaal.
GiveNtake: De nadruk ligt vooral op Kennedy, er worden veel kant van haar karakter belicht, maar toch blijven er nog veel vragen over. Dit zal wellicht in een volgend deel meer aan bod komen? Mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt in ieder geval. Het zelfde geldt voor Mike, een goed uitgediept karakter, maar er blijft veel te raden over... Met beiden krijg je wel een band, al kom je te weinig van ze te weten om er gevoel bij te krijgen.

Schrijfstijl

Na een vraag over de personages en het soort boek dat we samen lazen, keken we ook naar de schrijfstijl. Er zit veel actie in en de schrijfstijl wordt over het algemeen benoemd als fijn met korte hoofdstukken en lekker vlot, ook het woord filmisch valt regelmatig en past dus prima bij deze thriller.

Laura:  Heel vlot en levendig. De actiescenes laten het verhaal leven, het leest alsof je een film aan het kijken bent.
Give N take: Een vlotte en pakkende schrijfstijl. Moderne verwoording, geschreven alsof je in een film zit. Het was fijn om te lezen en ik vloog er doorheen.
Tinetee: Het leest vlot, korte hoofdstukken. Mooie omschrijvingen van de gebieden waar het zich afspeelt.

Spanning

We lezen een thriller en dan is de spanning van belang. Zat er genoeg spanning in het boek? De lezers zijn het wel met elkaar eens. Er zit zeker genoeg spanning in en het feit dat men steeds door willen lezen om te willen weten hoe het verder gaat geeft ook wel aan dat de opbouw van de spanning goed is gedoseerd.

Noa: Er was zeker en vast voldoende spanning in het verhaal. Ik kon het boek maar niet wegleggen. Dit wordt enerzijds gecreëerd door de verschillende perspectieven waardoor je elementen voor het hoofdpersonage te weten kwam en waardoor je maar hoopte dat het hoofdpersonage het op tijd zou doorzien. Anderzijds eindigen de meeste hoofdstukken met een cliffhanger, waardoor je niet zomaar kon zeggen ‘ik lees dit hoofdstuk en dan stop ik er even meer’, voor je het wist was je vijf hoofdstukken verder.
Chantal: Zeker weten. Op sommige momenten droop de wanhoop uit het boek. Kennedy en ook Mike wisten soms echt niet meer wat ze moesten doen.
Tinetee: Niet superspannend, maar met spannende stukken. De dreiging blijft wel steeds op de achtergrond aanwezig.

Spannendste scène

We zoeken nog naar de spannendste scène in het boek. “Tankstation, mierenhoop, penthouse en de tunnel” worden regelmatig genoemd.

Willemijn:  Ik vond ook de scene bij het tankstation het spannends. Ik dacht daar toch even dat het gebeurd was met Kennedy.
Wil: De spannendste scene (maar ook ongeloofwaardig) is daar waar Kennedy naakt overvallen wordt in het penthouse en ze na het doden van de ene slechterik de andere op slag haar als een engel ziet en zich overgeeft en haar zelfs vertelt dat er nog meer slechte mannen aankomen.
Linda: Ik vond de scene erg spannend dat Kennedy door Mike boven de mierenhoop wordt gehouden

Wat viel op?

Het is een open vraag. Wat viel de lezer op in het boek. Het kan dan ook niet anders dan dat de antwoorden nogal divers zijn.

Laura19907: Wat ik opvallend aan het boek vond is toch wel dat de achterflap een ander wapen doet voorkomen die belangrijk is voor de regering en terroristen dan dat het in het verhaal is. Ik denk niet dat de mensen die de tekst op de achterflap zullen denken aan sjofar uit de bijbel. Maar meer richting de digitale wereld van nu.
Willemijn: Ik vond het meest opvallende toch wel hoe alles zo mooi klopt in het boek, het hele verhaal komt mooi samen, de titel komt in het begin en het eind goed terug. Het gaf een voldaan gevoel toen het boek uit was, het cirkeltje was rond, het klopte zo.
Laura: De rake omschrijving van omgevingen en plaatsen, de overeenkomsten met de Da Vinci Code. De actie in het verhaal. Er wordt vaak gezegd dat het moeilijk is om actie interessant te houden, maar dat is in dit boek zeker wel gelukt.
Sisia: Dat het terroristische wapen een sjofar is, in deze tijden denken we meteen aan iets totaal anders.

Realistisch?

Een boek in de lijn van Dan Brown, met veel actie, mystieken en geschiedenis en dan ook nog veel personages. Hoe hou je het als schrijver realistisch. De leesclublezers bogen zich over de vraag: Was het verhaal realistisch? Zolang je aan het lezen bent en helemaal in het verhaal zit, pik je veel van alles wat er gebeurd. Wanneer je wat kritischer kijkt, dan vallen er toch wel wat zaken op die misschien niet helemaal realistisch zijn. Maar als we kijken naar het boek en of het geschikt is voor een film, dan is dat zeker het geval.

Sisia: Nee, realistisch vond ik het niet, maar je gaat wel lekker mee in het verhaal. Die meeste Bijbelse verhalen zijn niet waar, worden eigenlijk enkel gebruikt om een levensles/ toestand mee te geven.
Silvia: Ja en nee. Sommige dingen liggen er een beetje bovenop. De sjofars bijvoorbeeld. Naar mijn beleving werkten die alleen als alle sjofars bij elkaar waren. Waar komt nummer 8 ineens vandaan? Ik vind het wel heel mooi geschreven, zeker de beschrijving van de omgeving en alle bijzondere mensen die in het boek voorkomen. Voor mij hoeft een verhaal ook niet helemaal realistisch te zijn. Er mogen best wel wat verzonnen aspecten inzitten.
Chantal: Het is fictie dus het hoeft niet per se zo te kunnen gebeuren. Ik vond het realistisch genoeg om er in mee te gaan.
Martijn: De magische krachten van de sjofars is niet erg realistisch. De wijze van hoe mensen denken en kunnen zijn, vind ik helaas wel realistisch.
In dit boek gaat het toevallig over sjofars, maar een vergelijkbaar verhaal is te maken met wapens, die wel kunnen (chemisch, biologisch etc). En dan wordt het al aanzienlijk realistischer.

Film?

Laura: Ja. Het boek is zo geschreven dat je het bijna letterlijk zou kunnen omzetten.
Laura19907: Ja, ik zou dit boek wel als film of als (mini) serie willen zien. Lijkt me geweldig.

Verwachtingen

Tot slot kijken we terug naar de verwachting die we hadden voor we het boek gingen lezen. Zijn de verwachtingen uitgekomen? Voor de ene lezer kwam de verwachting uit, voor de ander niet, maar was het boek toch een fijne verrassing.

Marieke: Ja, dit was precies het soort boek dat ik voor ogen had.
Laura19907: Jawel maar niet helemaal. ik had een thriller met iets historisch verwacht naar niet in de richting van een verhaal met een sjofar. Meer richting eens schilderij, beeldjes of een historisch document.
Lisanne: Nee, het boek was anders dan ik dacht. Veel meer informatie en ook meer humor dan gedacht.

Conclusie

De leesclub met de thriller Prachtig gebroken is een geslaagde leesclub. Er was niet overdreven veel interactie, maar de antwoorden op de vragen waren interessant en werden op tijd geplaatst. Het leverde een hele knusse leesclub op.

Met 10 x vier sterren, 1 x 3,5 ster en 5 x drie sterren is de leesclub afgesloten met een fraai gemiddelde van 3.66 sterren

Enkele quotes uit de recensies:

Noa (vier sterren) Prachtig gebroken: een eerste deel van een trilogie van Ad van de Lisdonk, met in de hoofdrol een sterke, onafhankelijke maar gebroken vrouw die haar mannetje weet te staan in een wereld naar macht.
Martijn (vier sterren): Ik vind niet dat Prachtig Gebroken het niveau van Dan Brown haalt, maar ondanks dat is het lekker weglezend boek, dat continu een bepaalde spanning heeft, wat steeds verder opgebouwd wordt.
Lisanne (vier sterren): Een mythisch en spannend verhaal wat smaakt naar meer.
Linda: Spannend, mysterieus en een vleugje romantiek. Ik ben erg benieuwd naar een vervolg deel.

 

 

 



Reacties op: Eindverslag Prachtig gebroken: Dit eerste deel smaakt naar meer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ad van de Lisdonk

Ad van de Lisdonk

De Nederlandse auteur Ad van de Lisdonk (1964) schreef in zijn jeugd al vele kor...