Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag 'Raak me. Niet.' van Laura Kneidl

op 30 juni 2020 door

Voor deze leesclub hebben 17 enthousiaste deelnemers ‘Raak me. Niet.’ van Laura Kneidl gelezen. In dit artikel kunnen jullie ons oordeel lezen. 

 

Over Raak me. Niet.

'Raak me. Niet.' van Laura Kneidl gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada. Ze heeft niets: geen geld, geen huis, geen vrienden. Alleen de droom dat ze opnieuw kan beginnen en kan vergeten wat er thuis in Maine is gebeurd. In Nevada krijgt ze een bijbaantje in een bibliotheek, waar ze haar collega Luca ontmoet. Hij is alles waar Sage bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is niet wie hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier sneller kloppen.

 

Eerste indruk

De cover viel direct op bij de meeste deelnemers. Het kleurgebruik en de punt in de titel trokken de meeste aandacht. Nicole: “Het kleurgebruik van de cover viel mij meteen op. De felle kleuren springen meteen in het oog. De titel maakte mij pas echt nieuwsgierig. Door een punt er tussenin te zetten, krijgt de hele titel een andere betekenis en dit vind ik een erg goede keuze”. Jolanda: “De cover trekt gelijk mijn aandacht. Het kleurgebruik is mooi en de compositie maakt me nieuwsgierig (de mensen op de cover zitten met de rug tegen elkaar aan, is dit om een reden?). Ik vind de titel ook op een positieve manier apart; zoals Nicole al aangeeft is het gebruik van de punt een goede keuze, het ziet er interessant uit laat me erover nadenken”. Francisca: Het is een sterke cover die gelijk al mijn aandacht trekt. Het contrast van de kleuren vind ik helemaal geweldig. Zoals Jolanda al aangeeft is de houding van de mensen ook een aandachtspuntje. De mensen zitten best wel op een kwetsbare manier tegen elkaar aan op een aparte locatie. Dit zorgt ervoor dat het een verhaal kan zijn waar veel emoties los kan komen bij de hoofdrolspelers. De cover inclusief de titel laten zien dat de twee mensen ver weg, maar ook dichtbij elkaar zijn. Persoonlijk ben ik niet echt een groot fan van mensen op covers zetten, ik wil graag mijn eigen fantasie de vrije loop laten, desondanks laat deze cover hierdoor juist zien dat er een sterk én kwetsbaar verhaal te vertellen valt”.

Schrijfstijl

De schrijfstijl werd door de deelnemers als prettig ervaren. Loraine: Ik vond de schrijfwijze heel prettig. Vooral omdat het in de ik-vorm was geschreven. Op die manier heb ik het gevoel dat ik het personage beter kan begrijpen. Het enige wat ik jammer vond is dat bijna alles uit het perspectief van Sage is, ik had graag meer gelezen uit het perspectief van Luca. De hoofdstukken hadden een fijne lengte ze waren niet te kort of te lang. Ik dacht steeds nog een hoofdstuk en dan stop ik even met lezen, maar omdat de zo'n fijne lengte hadden bleef ik maar doorlezen”. Margo: “Ik vond de schrijfstijl erg aangenaam, het boek is in de ik-vorm geschreven en dat heeft altijd wel mijn voorkeur. Ik vind dat je bij de ik-vorm nog meer verbonden bent met het personage. Kneidl gebruikt makkelijke en korte zinnen, wat ervoor zorgt dat je direct mee bent met haar verhaal. Dit boek kon ik makkelijk oppakken als ik al wat moe was of eigenlijk niet zo veel tijd had om te lezen”. Laurie: “Ik vond de schrijfstijl prettig, ik heb het boek zelfs expres een paar keer aan de kant gelegd. Anders had ik het zo uit en dat wilde ik niet. Het woordgebruik is prima, evenals de zinsbouw. Wat mij wel opviel is dat er niet tot nauwelijks gevloekt wordt in dit boek, dat zie je wel eens anders. Ook de seks is minder expliciet, zoals bijvoorbeeld in de boeken van Elle Kennedy”. Het boek is geclassificeerd als ‘Feelgood’. Maar de deelnemers van deze leesclub zijn het met dat label niet geheel eens. Loraine: “Ik vind het zeker passen bij new adult. Het gaat namelijk om personages tussen de 18-30 jaar. Ook komen er best zware onderwerpen aanbod. Een feelgood is in mijn ogen wat luchtiger. Ook kwamen er wat steamy scènes in voor, ook dit is kenmerkend voor new adult. In mijn ogen was het dus een echte new adult”. Shemène: “Ik vond dat de setting/personages wat weg hadden van YA. Toch past het beter bij New Adult vanwege het heftige thema en de erotische stukken. Vanwege het heftige thema past het niet bij feelgood”. Francisca: “Het boek past in het New Adult genre. Dit heeft te maken met de thema's die aanbod komen, de leeftijd die de hoofdpersonen hebben en ook de erotische scène die in het boek verwerkt is. Als ik kijk naar feelgood dan vind ik dat er niet bij passen. In dat genre zet ik me verstand meestal op nul en weet je vanaf de eerste bladzijde al wat het einde is. Dat is hierzo al niet het geval. Ook vind ik het geen Young adult boek, de hoofdpersonen zijn al iets ouder en het thema is iets zwaarder, dus de categorie kinderboek valt ook al snel af bij mij”.

Thema’s

Welke thema’s hebben de lezers in het verhaal ontdekt? Anouk: Er is natuurlijk het thema liefde, familie en vriendschap, maar daarnaast zijn er ook de thema’s trauma en angst”. Kayleigh: “Angst, verliefd, mishandeling, hoop, familie en persoonlijke ontwikkeling zijn voor mij de thema's die naar voren komen in het verhaal”. Amarins: “Ik denk dat angst hier het duidelijke thema is in dit boek. Daarnaast komen er vele andere thema’s bij zoals, vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling, mishandeling en ook vertrouwen neemt een duidelijke rol in in dit verhaal”. Eline: “Er worden diverse thema's behandeld; Liefde, vriendschap, misbruik maar je zou het studentenleven ook als een thema kunnen zien. Het is toch een nieuw begin voor Sage”. Sophia vond het thema ‘mishandeling’ haar het meeste aanspreken: “Ik denk dat het thema mishandeling mij het meeste aanspreekt, dit komt omdat ik dit persoonlijk heb meegemaakt en ik je precies na kan vertellen hoe moeilijk het is om dat vertrouwen in mannen weer terug te krijgen. Ik vind het heel belangrijk dat dit onderwerp meer bespreekbaar word want het is zo lastig om hier in je eentje en je eigen verstand mee om te gaan.”. Rian vond ‘angst’ het belangrijkste thema: “Angst vind ik een belangrijk thema. Ik denk dat heel veel mensen in angst leven, waardoor dat ook komt, en dat het erg belangrijk is om te laten zien dat er ook hoop is, dat je toch vertrouwen kunt hebben en dat liefde ontvangen en geven je sterker maakt’. Francisca vond de aanwezigheid van de verschillende thema’s een mooie balans: “Ik vind eigenlijk alle thema's wel belangrijk. Kneidl heeft met deze thema's die ook wel bij elkaar horen een realistischer boek neergezet. Het zou dus kunnen dat mocht ze iets van een thema weggelaten hebben, dat het boek minder in 'balans' is; Het is dan minder realistisch”. Op de vraag om het boek in drie woorden te omschrijven antwoordde Eline: “Hoop, angst en vertrouwen zijn passende woorden. Door de situatie met haar stiefvader leeft Sage in angst en heeft ze moeite om mensen te vertrouwen. Maar ze wil wel hoop blijven houden. Nieuw begin zou ook erg goed passen”. Monica vond de woorden angst, liefde en zelfontwikkeling het boek het beste omschrijven. 

Eindoordeel

Het is duidelijk dat ‘Raak me. Niet’ grote indruk op de lezers heeft gemaakt. De meeste kunnen daarom niet wachten om het vervolg ‘Verlies me. Niet’ aan te schaffen of hebben dit deel zelfs al direct gelezen. Loraine: “Tijdens het lezen van dit boek heb ik gelijk het vervolg besteld. Hier was ik wel blij mee want toen het boek afliep kon ik gelijk door. Als je het volgende deel nog niet hebt gelezen, snel doen! Het is geweldig”. Lore: Ik ben meteen deel twee gaan halen en meteen doorgelezen. Absoluut een aanrader!” Sophia: Ik ga zeker deel 2 lezen, ik moet weten hoe dit verder gaat!!!”

Een greep uit de recensies:

Shemène: “Dit boek is een pageturner vol met liefde, angst en vriendschappen. **** “

 

Loraine: “De hoge verwachtingen die ik van het boek had heeft Laura Kneidl helemaal waar gemaakt! Ze is in een klap een van mijn favoriete schrijvers geworden. Ik geef het boek daarom ook ***** “

 

Amarins: “Een geweldig verhaal, Kneidl heeft een pareltje neergezet! Ik heb het boek beoordeeld met vijf sterren!”

 

Nicole: Raak me. Niet kreeg van mij vier sterren. De afwisseling tussen het zware onderwerp en alledaagse dingen, zorgen voor een perfecte balans en dat in combinatie met de prettige schrijfstijl van Kneidl maakt van dit boek een pareltje om te koesteren.”

 

Laurie: 4*. Aan het begin van het verhaal vraag je je direct af wat er toch met Sage is gebeurd in het verleden. Je hebt je vermoedens, maar deze worden niet direct bevestigd. Het hele boek blijf je hiernaar gissen, wat een mooi element is om de lezer door te willen laten lezen. Je wilt weten of je vermoedens kloppen. Aan de andere kant wil je dat je het toch bij het verkeerde eind hebt, want het zou zomaar eens je hart kunnen breken."

 

Fien: “3 sterren. Raak me. Niet. is het perfecte boek wanneer je wilt kennis maken met het New Adult-genre en gewoon even lekker genieten van een boek.”

 

Esther: “Door de trauma's en angsten van Sage en alle hindernissen die dat met zich meebrengt, maakt 'Raak me. Niet' een origineel boek binnen zijn soort. 4****”

 

We sluiten de leesclub af met een gemiddelde van 4,3 sterren. Een score om trots op te zijn!  





Reacties op: Eindverslag 'Raak me. Niet.' van Laura Kneidl

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Laura Kneidl

Laura Kneidl

Laura Kneidl schrijft romans over alledaagse uitdagingen, fantastische werelden ...