Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
LEESCLUBVRAGEN
A. Waarom het boek Rodham genoemd is, spreekt voor zich. Vind je het ook een goede titel? Waarom wel/niet?
B. Wat vind je van de cover?
A. Wat vind je van deze start van het boek?
B. Hoe verhoudt de proloog zich tot de rest van het boek?
A. Welk beeld kreeg je in het boek Rodham van Hillary? Is dat beeld hetzelfde of juist anders dan het beeld dat je van de echte Hillary hebt? Waar zitten de overeenkomsten/verschillen in?
B. Het is best bijzonder: een fictief boek over een bestaand, nog levend persoon. En ook wel een beetje gewaagd, zeker omdat er intieme details beschreven worden en dat roept de vraag op wat Hillary zelf van dit boek zou vinden. Hoe zou jij dit boek ervaren als je in haar schoenen zou staan?
(bij de volgende vraag gaan we nog wat dieper in over het fictie versus non-fictie gehalte van het boek!)
Voorin het boek staat een disclaimer:
Rodham is een roman. Hoewel van sommige personages een tegenhanger bestaat in het echte leven zijn zowel hun karakterisering als de gebeurtenissen waarin ze worden weergegeven ontsproten aan de verbeelding van de auteur en worden ze fictief gebruikt. Rodham moet worden gelezen als een roman, niet als een biografie of een historisch verhaal.
A. In hoeverre ben je het eens met deze disclaimer? Geldt deze disclaimer voor alle delen in het boek even sterk?
B. Niet alle gebeurtenissen zijn ontsproten aan de verbeelding van de auteur (zie ook de extra informatiebronnen). Waar begint fictie en waar eindigen de feiten?
C. Lukte het jou om Rodham echt als een roman te lezen? Waarom wel/niet?
Vraag 5: Opbouw & Schrijfstijl
A. Wat kun je zeggen over de opbouw van Rodham?
B. Opvallend is dat hoofdstuk 5 duidelijk een andere opbouw/structuur heeft dan de overige hoofdstukken. Waarom is hier voor gekozen, denk je? Wat is de functie van dit hoofdstuk?
C. Hoe vind je de schrijfstijl en sfeer in dit boek? Is die voor alle delen hetzelfde of merkte je verschillen op?
A. In het boek is gekozen voor de vraag: ‘Wat als Hillary Bill verlaat en haar eigen weg gaat?’ Wat vind je van de keuze voor deze wat als?
B. Deze keuze heeft invloed op haar persoonlijk leven, maar ook op haar politiek leven (en daarmee op de Verenigde Staten in het geheel). Wat vond je opvallende veranderingen ten opzichte van de werkelijkheid en in hoeverre vond je de alternatieve geschiedenis geloofwaardig?
C. Er zijn natuurlijk wel meer wat-als’en te bedenken in het leven van Hillary. Naar welke wat-als zou jij benieuwd zijn?
A. Wat vond je van de kandidaten en het verloop van de verkiezing?
B. Welke houding verwacht je dat de auteur heeft ten opzichte van de huidige Amerikaanse politiek? Kun je een citaat delen uit het boek waar je dit op baseert?
A. Een thema dat natuurlijk niet kon ontbreken in dit verhaal is seksisme en hoe Hillary zich inzet om de positie van vrouwen te verbeteren. Hoe vond je dit thema uitgewerkt in dit boek?
B. Welk (ander) thema sprong er voor jou uit in dit boek?
A. Wat waren vooraf je verwachtingen en heeft de auteur die waar kunnen maken?
B. Ben je na het lezen van Rodham van plan om nog meer boeken van Curtis Sittenfeld te gaan lezen?
In tien vragen kan natuurlijk niet alles aan bod komen. Daarom wil ik jullie bij deze laatste vraag de kans geven om nog eigen vragen in te brengen. Wat zou jij nog willen weten/vragen/bespreken over Rodham?
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.