Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 28 april 2018 door

UPDATE VRAAG 10 - 18 juni 2018 - de laatste vraag!

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De leesclubcoördinator wijkt af van de standaardvragen. 

VRAAG 1 - 31 mei 2018

ROZA vertelt in deel I uitgebreid over haar kinderjaren in Serov.

a. Hoe leren wij haar en het gezin kennen?

b. Vind jij haar een betrouwbare of een onbetrouwbare verteller? Waarom wel of niet?

VRAAG 2 - 2 juni 2018

VERTELPERSPECTIEF. Elk van de vier delen heeft zijn eigen verteller

a. Wat is de onderlinge samenhang tussen deze vier delen?

b. Vind je dat deze perspectiefwissel een toegevoegde waarde biedt? Of ontstaan daardoor juist onduidelijkheden. Graag met argumentatie

c. Is er ook een verschil in schrijfstijl?

VRAAG 3 - 4 juni 2018

WIE IS WIE? 

a. Wie zou de naamloze verteller (onderzoeker / gastdocent Jekaterinenburg 2010) zijn uit deel III – Coos Bay? Waarom denk je dat?

b. Als een soort epiloog is er nog een ongenummerde bladzijde na blz. 188 met een bericht uit 2016. Hoe moeten wij deze bladzijde duiden? Tiende slachtoffer?

VRAAG 4 - 6 juni 2018

SPANNINGSOPBOUW

De meesten van ons hebben Roza vrij snel gelezen. Door de vlotte schrijfstijl waarschijnlijk. Een belangrijk element in dit boek is dat er een bepaalde spanning wordt gecreëerd.

a. Hoe doet de schrijver dit? Heb je een mooi voorbeeld?

b. Soms blijft er toch een hiaat, een open plek in het verhaal. Wat is jouw mening hierover?

VRAAG 5 - 8 juni 2018

STIJLELEMENTEN

Een steeds weer terugkerend element/voorwerp in de verhaallijn van Roza is het steentje van blauw angeliet, gekregen van Zina.

Welke bedoeling zou de schrijver hiermee gehad hebben?  Betrek ook het verhaal van Albert op blz. 163 in je antwoord.

VRAAG 6 - 10 juni 2018

STIJLELEMENTEN - vervolg

De vuurtorenwachter is eigenlijk ook een terugkerend "element". We komen deze figuur voor de eerste keer tegen op blz. 19. Is dit een stille hint naar wat er komen gaat? Hebben we hier ook een passende verklaring bij, zoals bij antwoord 5?

VRAAG 7 - 12 juni 2018

SCHRIJFSTIJL

Persoonlijk heb ik altijd een schriftje naast mijn boek liggen waarin ik aantekeningen maak, maar ook aangeef waar mooie of belangrijke citaten te vinden zijn. Een van mijn mooie voorbeeldzinnen is te vinden op blz 49: “Halverwege de brug hing de dronken bedelaar van het treinstation als een achtergelaten jas over de leuning.” Ik ben erg benieuwd welke citaten jullie hebben genoteerd en waarom?

VRAAG 8 - 14 juni 2018

LEEFTIJDEN…

Met de leeftijden neemt de schrijver het niet zo nauw. Hij noemt ze niet en/of suggereert een bepaalde leeftijd, bv blz. 182, de oude man is “van voor de grote oorlog”. Vervolgens op blz. 185 zegt de man: “Op een dag was ze weg (…) Hoe oud zal ik zijn geweest? Een jaar of vijf zes? Volgens ons boek is Roza gevlucht in 1959 toen was deze oude man dus ongeveer 20 jaar.

a. Hoe geloofwaardig is dit verhaal van de oude man met het muntenkistje (blz. 184-185)? Waar rammelt het nog meer?

b. Roza is volgens de schrijver een mager oud dementerend vrouwtje dat in een verzorgingsflat woont. Hoe oud was zij toen onze Nederlandse vriend kennis met haar maakte in het verzorgingstehuis?

c. En de leeftijd van Langlois? De vader van Albert…? Kan dat? 

VRAAG 9 - 16 juni 2018

De context van Roza is het nooit opgeloste “incident met de Djatlovgroep” uit 1959, zoals Olivier Willemsen in de proloog feitelijk beschrijft. Ook zoekwerk op Internet levert nauwelijks méér aanknopingspunten op. Het zal altijd een Russisch mysterie blijven. Uit al onze antwoorden blijkt dat wij als leesclub ook geen andere kijk op deze dramatische gebeurtenissen hebben gekregen. Wel zijn we weer een (fictieve) familiegeschiedenis rijker…

Wat is volgens jou het meest opvallende/ongeloofwaardige/verrassende element/moment/gebeurtenis in het verhaal? Mag van alles zijn….

VRAAG 10 - 18 juni 2018

ONTKNOPING EN AFRONDING

We zijn het er allen over eens Olivier Willemsen weet de lezer telkens weer op het verkeerde been te zetten. Niets is wat het lijkt.

a. Nogmaals: liefst in twee of drie STEEKWOORDEN: Wat vond je van de ontknoping? Handig voor mijn eindverslag… en misschien voor je eigen recensie.

b. Vind je Roza een aanrader? Met welke omschrijving zou je dat doen?

c. Zijn er nieuwe dingen die je hebt opgemerkt door het samen discussiëren? Iets waar je bv ook op zou kunnen letten bij het lezen van een volgend boek.

Volgende stap:

Controleer nog even of je alle vragen beantwoord hebt...

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van Roza en plaats een (niet al te lange) quote uit je recensie plus je sterrenwaardering op de Schrijf je recensiepagina. Je recensie wordt verwacht tegen ten laatste 24 juni 2018. Handig is om je eigen antwoorden op de vragen en andere waarnemingen tijdens de discussie te gebruiken in je bespreking. Op deze pagina vind je zeven Hebbantips om een nog betere recensie te schrijven, mocht dit nodig zijn…. 



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd