Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 12 april 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Titel (klikk hier voor de link)

In de eerste vraag hebben we het al kort over de titel gehad en vroegen we ons af waarom gekozen is voor de titel Rozeke. Tijd om daar nu we het boek uit hebben nog eens over te praten.

a. Vind je, nu het boek uit hebt, dat de titel past bij het verhaal? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Kan je nu misschien ook de keuze van de cover beter begrijpen?

c. Stel dat je een andere titel zou moeten bedenken, voor welke titel zou je dan kiezen?

3. Schrijfstijl en Vlaams/Frans woordgebruik en Antwerps dialect (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Guillaume Van der Stighelen omschrijven?

b. Het boek is doorspekt met Vlaamse en Franse zinnen/woorden en Antwerps dialect. Wat vond je daarvan? Had je daardoor bijvoorbeeld moeite om in het verhaal te komen of begreep je de betekenis wel door de context; gaf het je juist die extra ‘couleur locale’ of had het voor jou geen meerwaarde?

4. Perspectief (klik hier voor de link)

a. Van der Stighelen vertelt het verhaal vanuit de alwetende verteller met de focus op Gwillemke. Wat vind je van deze keuze? Graag met toelichting

b. Wat zou het voor- en/of nadeel kunnen zijn voor de keuze van dit vertelperspectief?

5. Gwillemke en zijn verborgen leed en schuldgevoelens (klik hier voor de link))

De achterflap vermeldt:

Het verhaal van Gwillemke, een verlegen jongetje dat in de negentiende eeuw in een armoedig gezin wordt geboren, maar er in de twintigste eeuw in slaagt carrière te maken. Even eigengereid als sympathiek, even dwars als meegaand. Maar als de dood nadert, blijkt de rijke ondernemer vooral een oude man voor verborgen leed en schuldgevoelens.

a De hoofdpersoon is Gwillemke. Heb je hem als personage goed leren kennen?

b. Als je Gwillemke in enkele woorden zou moeten omschrijven, hoe zou je hem dan karakteriseren?

c. Is voor jou duidelijk geworden welk verborgen leed en welke schuldgevoelens Gwillemke kwellen? Graag met toelichting.

6. Belangrijke andere personages (klik hier voor de link)

Er is een aantal personages dat een belangrijke (neven) rol in het leven van Gwillemke speelt.

a. Ten eerste zijn echtgenote Caroline. Niet een echt liefdevol huwelijk, maar toch is hij haar altijd trouw gebleven. Hoe zou je haar omschrijven?

b. Denk je dat zijn leven anders zou zijn verlopen zonder Caroline als de stabiele factor in zijn leven?

c. Welke andere personages zou jij benoemen die een cruciale rol in zijn leven spelen? Waarom kies je juist voor die personages?

7. Gwillemke en zijn familieleven (klik hier voor de link)

a. Gwillemke was allesbehalve een familieman en zeker niet het prototype van een liefhebbende vader (en echtgenoot). Theo en Gaston hebben het niet gemakkelijk als zijn zonen en Gwillemke misschien ook niet als hun vader. Kan je hun moeilijke onderlinge verhouding verklaren?

b. Voor wie voel je de meeste compassie: Gwillemke of Gaston en Theo? Licht je antwoord toe.

c. Voor Rozeke is Gwillemke een ander soort vader dan voor zijn zonen. Kan je dat verklaren? Welke wissel heeft haar dood op het verloop van zijn leven gehad?

8. Opbouw en geschiedenis (klik hier voor de link)

a. Het verhaal start met de proloog, waarna het verhaal van het leven van Gwillemke verteld wordt vanaf zijn geboorte tot zijn (bijna) negentigste verjaardag. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die telkens een deel van zijn leven bespreken met soms jaren tussen de verschillende hoofdstukken. Wat vind je van deze opbouw? Heb je ondanks de lacunes in zijn leven een duidelijk beeld van zijn leven gekregen of had je misschien meer over die niet vertelde tussenliggende jaren willen weten?

b. Met het levensverhaal van Gwillemke neemt Van der Stighelen je mee in de geschiedenis vanaf 185 (het geboortejaar van Gwillemke) tot zijn (bijna) dood: de industriële revolutie, de oorlogsjaren en de tijdgeest in die jaren. Vond je dit een mooie aanvulling op het verhaal? Licht toe waarom wel of waarom niet.

9. Quotes (klik hier voor de link)

Zijn je mooie, bijzondere, opvallende of grappige zinnen opgevallen? Ik moest bijvoorbeeld lachen om deze zin (pagina 227):

Wie hoger wil schijten dan zijn kont, moet eerst een gat maken in zijn rug.

Ik ben benieuwd naar jullie quote.

10. Medewerking van Guillaume Van der Stighelen en wat je verder nog kwijt wil (plaatsing 6 juni)

a. De auteur werkt mee aan de leesclub door onder andere vragen van de lezers te beantwoorden. Hoe vind je het dat hij meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

b. Beïnvloedt zijn medewerking misschien je beoordeling van het boek?

c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

d. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]