Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Onze biecht was duidelijk! Vele sterren over Santa Subito!

op 05 juli 2023 door

De goden waren ons goedgezind met het mailtje van Debbie, wij mochten deelnemen aan de leesclub Santa Subito van Pierre Declercq. Het leesclubcafé liep al snel vol en de toon werd onmiddellijk gezet met heel wat reacties, de 13 deelnemers gingen er een gezellig clubje van maken.

Santa Subito is de debuutroman van Pierre Declercq, hij is een Belgische scenarioschrijver van heel wat succesvolle series en films. Met de film Hasta La Vista viel hij in de prijzen en in 2012 kreeg hij ook de prijs voor beste scenario van de Vlaamse Schrijversgilde. De deuren van de leesclub gingen open en de auteur zat ons op te wachten, hij gaf een mooie blik achter het verhaal Santa Subito.

Korte inhoud:

De dag van zijn eerste communie wordt de kleine Ernest wees, een tragisch ongeluk ontneemt hem zijn gezin. Ernest slaagt een nieuwe weg in, een weg van boosheid naar God. Jaren later wordt hij op de schouder getikt door een jongen, een jongen met een missie. Deze missie is een erflating: Ernest moet onmiddellijk naar Rome om de beste vriendin van zijn moeder zuster Merita heilig te laten verklaren. Ernest stort zich in een Rooms avontuur en hij wordt geholpen door zwendelaar Livio en zijn wondermooie dochter Stefania. Wat een missie blijkt, wordt een heel avontuur, een avontuur van vriendschap maar ook een ontdekkingsreis naar zichzelf.

Tijdens het lezen klonken al de eerste enthousiaste kreten: sommige lezers geraakten in de ban van het verhaal, echtgenoten werden naar het bed gestuurd om in alle rust verder te kunnen lezen, andere deelnemers genoten van de schaduw en Santa Subito. Het was al snel duidelijk dit boek en leesclub werden een succesverhaal.

af4f415d821493bc3eeb6738238b90c1.jpg

Het oog wil ook wat:

De cover is vrij strak en sober, we bespraken en kwamen tot de conclusie dat cover en achterflap bij het geheel passen. De habijt die op de cover prijkt vonden we zeer symboliek en passen bij Zuster Merita, haar ware gezicht krijgt ze doorheen het verhaal.

Hilde: Het is inderdaad pas na het lezen van het boek dat duidelijk wordt wat de tekening voorstelt, namelijk de habijt van zuster Merita. Ik vind het een goede keuze omdat het tegelijk sober is, maar wel een belangrijke rol speelt in het verhaal.

Krista: Zoals de achterflap belooft, heeft het verhaal inderdaad vaart en humor. Het maakt vrolijk en zorgt voor ontroering. Kortom geslaagde cover en achterflap!

Kelly: Door die sobere cover is de lezer of mogelijke lezer geïntrigeerd. Waarover gaat dit boek? Welk genre? Ik kan mij goed voorstellen dat dit een eyecatcher is in de bib of boekhandel.

Tijdens de discussie rond de cover weken we af: Is Santa Subito een roman? Verschillende meningen kwamen voorbij, dat we het boek onder meerdere categorieën konden plaatsen werd duidelijk tijdens de discussie.

J.N. Kingma: Dit boek is moeilijk in een hokje te proppen. Meerdere benamingen passen hier.

Mardeps: Ik zou het boek meer als een historische roman bestempelen. Je ziet, als je in het verhaal zit, gebouwen, steegjes, een plein. Zelf ben ik nooit in Rome geweest, maar soms waande ik me er.

Hullemans: Ik zie in onze discussie vele genres benoemd worden, van historisch tot liefdesverhaal. Echter allen kunnen toch een roman zijn. En ik zou ons te bespreken geschrift ook zeker een roman noemen.

Marlous: De achterflap was zeker nodig. Anders weet ik ook niet of ik zomaar ervoor zou kiezen. Of het een roman of een thriller is weet ik nog net niet.

De titel:

De titel Santa Subito had iedereen reeds vertaald: Laat hem heilig verklaren. We vonden deze titel zeer toepasselijk bij het verhaal.

Leamd: De titel dekt prima de lading: het doel van Ernest was om Merita heilig te laten verklaren. En als je het verhaal nog niet gelezen hebt wekt het de nieuwsgierigheid, want als je geen Italiaans spreekt bedenk je niet direct wat het betekent.

Laura19907: Eigenlijk vind ik de titel ook best passend bij een TV serie. 

Opbouw:

De opbouw van het verhaal is zeer origineel, je volgt het verhaal van Ernest, Livio en Stefania toch wordt deze verhaallijn afgewisseld met de brieven van scenarist P. De leesclub was hier verdeeld, waar sommige deelnemers even moesten wennen, maar de meerwaarde van de verhaallijn wel zagen, waren andere leesclubbers in verwarring.

Hullemans: In het boek vond ik het wat storend, zonder me echt te ergeren. Ik las het, nam het voor kennis aan en stortte me weer vol in de Romeinse perikelen van onze Vlaamse Ernest.
Kortom, een lauwe afdronk, die niets aan mijn waardering voor het boek heeft afgedaan.

Kelly: Ik vond het best verwarrend. Op het einde komt alles wel mooi samen, maar ik ben wel lang zoekende geweest. Hoedje af voor de schrijver. Het zorgde ervoor dat je geboeid bleef en wou verder lezen om te weten hoe het zat met de mysterieuze P!

Leamd: Laat je niet afschrikken door de pagina's tussendoor van P., de scenarioschrijver. Het lijken vreemde onderbrekingen, maar aan het eind komt alles weer bij elkaar.

Schrijfstijl:

Ook al had de auteur ervaring met het schrijven van een scenario, toch blijft dit een romandebuut, hoe ervaarden we deze schrijfstijl? Superlatieven kwamen voorbij, hier zaten dertien tevreden lezers!

Readske: Ik vond de schrijfstijl verfrissend, Pierre valt vanwege de vlotheid en humor waarmee hij het verhaal vertelt. Ook leuk dat het boek duidelijk door een Belg geschreven is, mooie taal!

Carine: De schrijfstijlen in dit boek zijn heel prettig om te lezen. Ik zeg stijlen, omdat het verhaal van Ernest voor mij een duidelijk andere schrijfstijl heeft dan de brieven van P. In allebei zit vaart, humor, het leest heel gemakkelijk en het is ook allebei zeer beeldend geschreven. 

Paulien: De schrijfstijl van de verhalende stukken sprak me erg aan. Het Vlaams dat in het verhaal doorklonk vond ik erg prettig om te lezen. Het verhaal is erg beeldend geschreven en je kan je goed voorstellen hoe het er uitzag.

Hullemans: De sfeer schetsing verdient ook een pluim. Zoals al meerderen hebben gememoreerd, je hield jezelf al lezend vast aan je stoelleuning, zo levensecht was de scootertocht op de duozit door het hectische Rome. Ik zag zo de films van de Italiaanse grootheden als Fellini.

Promotieronde:

Er prijkt een mooie promotiequote op de achterflap, natuurlijk konden wij dit ook, enthousiast kropen we in onze pen.

Simone: Het is een echt pageturner die je als een rollercoaster je door Italië leid en je meeneemt op zoek naar antwoorden uit het verleden en heden.

Krista: Na het eerste hoofdstuk weet je het zeker... dit is een voortreffelijk boek!

Readske: Een verhaal dat leest als een scooterrit door Rome: op tempo, vol verrassende straatjes en ontmoetingen en met steeds een ander uitzicht op de stad zelf, het Vaticaan en zijn bewoners.

Dat dit boek onder een grote sterrenhemel terecht ging komen, was wel overduidelijk. De 13 deelnemers moesten te biecht gaan, recensies werden geschreven en sterren uitgedeeld, met 7x4 en 5x5 sterren sluiten we deze leesclub af met een gemiddelde van 4 sterren.

Marloes: Ik vond het een avontuurlijk, interessant en goed geschreven boek!

Carine: Een avontuurlijke heiligverklaring in Rome met humor en hartverwarmende hoofdpersonen.

Simone: Santa Subito is onverwacht, leerzaam en interessant boek.

Paulien: Het is, ondanks de trieste gebeurtenis aan het begin van het boek, een vrolijk en komisch boek, waarmee je je geen moment hoeft te vervelen.

Laura1907: En is het eindelijk gelukt waar Ernest voor kwam? Ik zou zeggen: Lees het zelf want het boek is het lezen meer dan waard.

Hilde: Santa Subito is zowel een ontroerende als een humoristische roman, met spitsvondige dialogen die de vaart erin houden.

JNKinsma: Dit boek is zo puur, diepgaand, rauw, passioneel, hartverscheurend mooi.

Mardeps: Wees als lezer gewaarschuwd, eens begonnen kan je moeilijk het boek opzij leggen.

Pierre Declercq sloot de leesclub af met deze mooie woorden:

Wat was het hier fijn vertoeven. Jullie weten, ‘Santa Subito’ was mijn eersteling, dus ook mijn eerste ervaring met een leesclub. Niet zelden moest ik blozen als ik die warme, waarderende woorden las, of was ik verbluft wanneer jullie leesblik elke nuance wist te vinden. Of was een invalshoek of een opmerking zo mooi geformuleerd dat ik mij zal moeten inhouden om die niet te jatten voor de covertekst van m’n volgende.

Als coördinator wil ik jullie allen bedanken, de Goden waren ons meer dan goed gezind met dit prachtige debuut en de machinist waakte over dit fijne leuke leesclubje!

Wendy

9c3ba96b6a625c7197057a702efecb18.jpg

 

 

 

 



Reacties op: Eindverslag: Onze biecht was duidelijk! Vele sterren over Santa Subito!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pierre De Clercq

Pierre De Clercq

 Pierre De Clercq creëerde en schreef successeries als Windkracht 10, ...