Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 28 augustus 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Opbouw en titelverklaring (klik hier voor de link)

2.a Het verhaal begint met een proloog waarin we op een heftige manier kennis maken met Guusje. Vond je deze proloog nodig voor het verhaal of had het voor jou ook weggelaten mogen worden? Licht toe waarom je dat vindt.

2.b Het verhaal springt vervolgens heen en weer in de tijd tussen heden en verleden. Wat vind je van een dergelijk opbouw?

2.c Welk tijdlijn sprak je het meeste aan en waarom?

2.d Kan je, nu je het boek uit hebt, de titel verklaren? Geeft het iets van de essentie van het verhaal weer of was een andere titel wat jou betreft passender geweest? Zo ja, welke titel zou je dan gekozen hebben?

3. Schrijfstijl en quote (klik hier voor de link)

3.a Hoe zou je de schrijfstijl van Rachel van Charante omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw.

3.b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

3.c Zijn je mooie, bijzondere of opvallende zinnen opgevallen? Mij vielen deze twee zinnen op, waarin zo stuitend duidelijk wordt hoe de ‘betere’ stand neerkeek op het gewone volk:

“Blijf vandaag maar binnen, Henriëtte. Er wordt gefluisterd dat het plebs uit de Jordaan van plan is om pakhuizen te bestormen, omdat ze vermoeden dat er voedsel achtergehouden wordt. De ervaring leert dat ’t gemakkelijk uit de hand kan lopen met die losgeslagen lieden. Om dat volk in toom te houden gaat de politie het legen inzetten.” – pag. 12

“Goedkope rijst serveren aan het gezelschap van vanavond?” Mevrouw Huijbregst trekt één geëpileerde wenkbrauw op. “Meneer Brenner is notáris. Zijn echtgenote is voorzitster van de damesclub én ze is een bridgevriendin van me. Rijst is in jullie kringen misschien gebruikelijk, maar je begrijpt hopelijk wel dat ik bij mensen uit onze klasse niet met dergelijk voedsel kan aankomen.” – pag. 13

En deze vond ik grappig:

“Dan storten die roddeltoeristen zich morgen weer op de relatie-issues van André Hazes en Monique of de aambeien van Barbie.” – p113

4. Guusje en Carmen (klik hier voor de link)

Het verhaal volgt het wel en wee vanuit het ik-perspectief van zowel Guusje in de historische tijdlijn als Carmen in de huidige tijd. Over de andere personages gaan we het in de volgende vraag hebben.

4.a In de historische tijdlijn wordt het verhaal vanuit het perspectief van Guusje verteld. Heb je het gevoel dat je haar goed hebt leren kennen? Hoe zou je haar omschrijven?

4.b Ze wordt praktisch gedwongen om bepaalde keuzes te maken waarbij ze zichzelf volkomen wegcijfert en er schandelijk misbruik van haar wordt gemaakt (ik voelde zo ontzettend met haar mee!). Snap je de beweegredenen van haar keuze of had ze misschien ook anders kunnen beslissen?

4.c In de huidige tijd wordt het verhaal verteld vanuit Carmen. Heb je haar (ook) goed leren kennen?  Hoe zou je haar omschrijven.

4.d. Het verhaal van Carmen is ondergeschikt aan het verhaal van Guusje waarmee het geheim van het kasteel langzaam ontrafeld wordt. Hoe zou je de rol van Carmen in het verhaal omschrijven? Was zij nodig om het verhaal van Guusje te vertellen?

5. Overige personages (klik hier voor de link)

In beide tijdlijnen zijn er meerdere belangrijke nevenpersonages die je vanuit het perspectief van Guusje en Carmen leert kennen.

5.a In de historische tijdlijn is Hugo de meest prominente. Je leert hem kennen vanuit het perspectief van Guusje en wat hij haar aandoet is regelrecht verwerpelijk. Wat vinden jullie van zijn personage? Is het beeld dat je van hem hebt gekregen kloppend met de realiteit, met andere woorden is hij inderdaad puur slecht en uit op eigen gewin ten koste van alles of zou hij ook nog andere kanten hebben die vanzelfsprekend niet door Guusje worden gezien? Licht toe waarom je dat vindt.

5.b Welke andere personages spelen in de historische tijdlijn een belangrijke rol? Graag met toelichting.

5.c Welke personages zijn dat in de huidige tijdlijn voor Carmen en waarom?

6. De twee tijdlijnen (klik hier voor de link)

6.a De historische tijdlijn vormt het belangrijkste deel van het verhaal. Vind je dat Rachel een goede en waarheidsgetrouwe weergave van deze tijd heeft gegeven? Licht toe waarom je dat wel of misschien wel niet vindt.

6.b Als je bedenkt dat het slechts iets meer dan 100 jaar geleden is, wat zijn voor jou dan de meest in het oog springende verschillen met onze huidige tijd? En met welke verandering ben je vanuit vrouwelijk oogpunt gezien het meest blij?

6.c De tijdlijn van Carmen speelt zich af in het heden, waarbij zij en Vik allebei bekende Nederlanders zijn. Vind je dat een leuke extra toevoeging aan het verhaal waarin ook het verschil in stand, weliswaar op een andere manier, tot uiting komt?

6.d Vind je dat de twee tijdlijnen uiteindelijk mooi bij elkaar gebracht worden? Licht toe waarom je dat wel of misschien niet vindt.

7. Feelgood (of toch niet?) en diepgang (klik hier voor de link)

7.a Schaduwdochter is als historische roman gerangschikt onder het feelgood genre. Vind je dat een terechte keuze van de uitgever? Licht je mening toe.

7.b Een van de kenmerken van een feelgood is het happy end. Dat hoeft niet altijd een ‘zij leven nog lang en gelukkig’-einde te zijn. Welk ‘happy end’ heb jij gevonden in de beide tijdlijnen?

7.c Guusje heeft heel wat problemen het hoofd te bieden, maar ook Carmen heeft door de overval een aardige tik gekregen. Vind je dat hun problematiek voldoende diepgang aan het verhaal geeft? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

7.d Vind je de uitwerking van de problematiek te luchtig, precies goed of misschien wel te zwaar aangezet voor een feelgood? Licht toe waarom je dat vindt.

8. Medewerking van de auteur aan de leesclub (klik hier voor de link)

a. Rachel werkt mee aan de leesclub door onder andere vragen van de lezers te beantwoorden. Hoe vind je het dat zij meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

b. Beïnvloedt haar medewerking misschien je beoordeling van het boek?

c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

9. Het boek in tien woorden (klik hier voor de link)

Als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven?

10. Verwachtingen en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

Alweer de laatste vraag!

10.a Zijn de verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen?

10.b Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rachel van Charante

Rachel van Charante

Rachel van Charante (1985) groeide op in Twente en woont en werkt in L...