Eindverslag - Scorpio is een schot in de roos!
Het is vrijdag 27 mei wanneer de 15 deelnemers aan deze leesclub bekend gemaakt worden. Hun blijdschap en enthousiasme werken aanstekelijk, want een week later telt de leesclub maar liefst 21 personen. Zes lezers erbij dus en dat zorgt meteen voor extra ambiance in het leesclubcafé. Het resultaat is een enorm evenwichtige club met precies evenveel deelnemers uit Vlaanderen als uit Nederland. Volgens Tea is de club ‘heel grappig gemengd’.
De verdwenen boeken
Heel gezellig was het die eerste weken, maar waar bleven die boeken nou ? De Nederlandse lezers konden vrij snel aan ‘Scorpio’ beginnen, maar de stapel boeken voor Vlaanderen bleek de weg kwijt te zijn geraakt. Gelukkig was de uitgeverij zo lief om na twee weken tevergeefs wachten een nieuwe poging te doen, dit keer met succes ! En al gauw waren de superlatieven niet meer weg te denken, de lezers waren het ongelooflijk met elkaar eens, Hilde Vandermeeren is een topper !
Waarover gaat ‘Scorpio’ ?
In 'Scorpio' maken we kennis met Gaelle en haar gezin, met name haar man Bernd en haar zevenjarige zoon Lukas. Een paar dagen na een weekendje uit wordt Gaelle wakker in een psychiatrische instelling en wordt ze verdacht van poging tot moord op de kleine Lukas. En dan is er Michael, huurmoordenaar in dienst van de organisatie Scorpio. Maar ook bij professionals loopt er al eens iets anders dan gepland. Vanaf dat moment nemen de gebeurtenissen een wending die niemand had kunnen voorspellen ...
Schitterend opgebouwd verhaal met knappe flashbacks
Er werd gediscussieerd over van alles en nog wat, laat dat duidelijk zijn. Niet enkel de tien officiële leesclubvragen werden grondig geanalyseerd en van commentaar voorzien, er werden ook extra vragen in het leven geroepen. Er werd van mening gewisseld over bepaalde uitdrukkingen, er werden citaten aangehaald en er werden tips uitgewisseld.
Met Gaelle en Michael kent ‘Scorpio’ twee hoofdpersonages en het is vooral Michael die tot de verbeelding spreekt. Thema’s die in het boek aan bod komen zijn o.a. echtelijke problemen, het belang van de jeugdjaren, psychische problemen, naïviteit, hypocrisie en vertrouwen.
De schrijfstijl van Hilde Vandermeeren is helder en duidelijk, heel neutraal ook. Het is voor het eerst dat er nauwelijks woorden worden vuilgemaakt aan het al dan niet te Vlaamse taalgebruik van een Vlaams auteur. Lezers die al vertrouwd waren met Hildes werk beweren dat de eerste thriller nog eerder braaf geschreven was, terwijl het latere werk veel directer is, alle remmen lijken losgegooid.
‘Scorpio’ is een schitterend opgebouwd verhaal. Door de proloog wordt al meteen de nieuwsgierigheid van de lezer geprikkeld. Flashbacks naar de jeugdjaren van Michael zijn enorm goed in het verhaal verwerkt. Er wordt gesprongen in de tijd en gewisseld van perspectief, alles om de vaart en de spanning in het verhaal te houden. Emotie en diepgang, ‘Scorpio’ heeft het allemaal.
Feedback over de leesclub
Het feit dat er elke dag een nieuwe discussievraag gelanceerd werd, kon op veel bijval rekenen. Heel veel mensen kwamen wekenlang elke dag een kijkje nemen en vonden steeds weer iets om over te praten. Er was enorm veel interactie tussen de lezers, men ging op elkaars commentaren in, lanceerde extra vragen, het bleef maar doorgaan. Heel vaak werd geopperd dat met deze leesclub alle records zouden sneuvelen (en met meer dan 1.000 reacties zou dat zomaar eens kunnen). Ook mensen die voor het eerst aan een Hebban-leesclub deelnamen, konden merken dat ‘Scorpio’ bijzonder was. Een enorm dankbare leesclub ook om te coördineren, het succes staat of valt immers met de input van de lezers. De kers op de taart was zonder enige twijfel de zeer actieve en enorm gewaardeerde inbreng van de auteur zelf. Hilde Vandermeeren wordt door haar lezers op handen gedragen, zoveel is duidelijk.
Vragen aan de auteur
Tientallen vragen werden er op Hilde losgelaten. Vragen die zij vrijwel meteen en met de grootst mogelijke openheid en eerlijkheid beantwoordde. Een inspanning die door de lezers ten zeerste gewaardeerd werd. Hoe wordt een schrijfster van kinder- en jeugdboeken thrillerauteur ? Waarom heeft een Vlaamse auteur een Nederlandse uitgever ? Waarom spelen Hildes boeken zich altijd in het buitenland af ? En is zij die buitenlandse locaties dan ook eerst persoonlijk gaan verkennen ? Wie graag alle vragen en antwoorden wil bekijken, kan hier terecht.
Waardering
‘Scorpio’ is een schot in de roos. Een perfect opgebouwd en spannend verhaal, geschreven in een mooi en vlot Nederlands. Mooi uitgewerkte personages, een ingenieus opgezet plot, onverwachte en originele wendingen. Dat is in een notendop de conclusie na vijf weken leesclub.
Het boek werd uiteindelijk door 20 mensen beoordeeld. Na alle enthousiaste feedback zal het niemand verwonderen dat er een sterrenregen over Hilde Vandermeeren en haar ‘Scorpio’ is neergedaald. Uitsluitend 4 en 5 sterren werden er uitgedeeld, waardoor de gemiddelde waardering bij 4,5 sterren ligt.
Volgens Guy Doms gooit Hilde met dit verhaal hoge, zelfs internationale thrillerogen. Een vertaling en een verfilming dringen zich volgens hem echt op. Luc Vancoppernolle was bijzonder enthousiast. Hij vond absoluut geen minpunten, het boek was spannend, meeslepend en kende mooie flashbacks. Lizi Mulder waagt zich aan een vergelijking met vorige boeken. Tegenover ‘De toeschouwers’ en ‘Stille grond’ zit er een stuk meer adrenaline in dit verhaal, een hoger machogehalte ook, zegt zij. Anja Vercruysse tenslotte omschrijft ‘Scorpio’ als een razendspannende pageturner die je van begin tot einde in de ban houdt.
Het boek valt zodanig in de smaak dat o.a. Caroline, Helen en Annick hopen op een vervolgverhaal. Hilde liet ons weten dat ze niet meteen plannen in die richting heeft, maar je weet natuurlijk maar nooit …
Verslag door Greet Braem - leesclubcoördinator