Eindverslag Slaap maar zacht
‘Slaap maar zacht’, de derde leesclub die ik mocht coördineren en het was weer een feestje. We gingen maar liefst met 22 deelnemers van start en bereikten bijna allemaal de eindstreep. Met deze groep doorgewinterde en creatieve thrillerfanaten hebben we de psychologische thriller van Linda Jansma onder de loep genomen.
Hoe het begon
Zodra bekend was wie er aan de leesclub mee mochten doen was het gezellig in het leesclubcafé. De boeken werden al snel bezorgd en razendsnel uitgelezen. Ook haakten er een paar enthousiaste lezers met een eigen exemplaar aan. Na een opwarmvraag begonnen we op woensdag 13 oktober met de inhoudelijke discussie. Vooral de vraag welke personage je het meest en welk personage je het mist aanspreekt hield ons goed bezig.
De cover
De cover valt over het algemeen goed in de smaak. Carin geeft aan dat de cover gelijk doet denken aan duistere zaken. Ook viel het haar op dat de rode letters van een harde kleur rood naar zacht gaat. Een leuke bijkomstigheid, vooral ook omdat het niet iedereen opgevallen was. De slogan op de cover maakt ons nieuwsgierig, maar zou geen reden zijn om het boek te kopen. De naamsbekendheid van Linda Jansma is eerder een reden om het boek te komen. Zoals Annemarie zegt: “De voornaamste reden was toch dat ik graag het nieuwe boek van Linda Jansma wilde lezen.”.
De schrijfstijl
Over de schrijfstijl van Linda kunnen we kort zijn. Tilak vat dat mooi samen: “Linda Jansma heeft een begrijpelijke schrijfstijl. Zij probeert de lezer niet te imponeren met bijzondere taal die niet bij het boek/verhaal zou passen, hierdoor leest het verhaal vlot.”. Wat opvalt is dat Linda de jongeren in het boek een eigen stem heeft weten te geven. Atse: “Bij de jongeren heeft ze een net andere schrijfstijl gebruikt door het wat losser te maken.”.
De personages
Bijna unaniem is Maud het favoriete personage. Ellen zegt hierover: Zij heeft het nodige meegemaakt, maar heeft, gelukkig, niet alle vertrouwen in de mensheid verloren. Zij is weliswaar een stuk voorzichtiger geworden, maar is nog altijd een warme persoonlijkheid.”. Minst favoriet is toch wel Jacques. Floor is daar heel duidelijk in en zegt: “Minst favoriet is denk ik Jacques, die zich heel anders voordoet dan hij eigenlijk blijkt te zijn. Echt wat een rotvent was hij eigenlijk!”.
De spanning en het plot
Een thriller bespreken zonder het over de spanning en het plot te hebben, dat kan natuurlijk niet. Tessa vindt dat Linda de spanning goed erin gehouden heeft. In het begin vond ze de verschillende personages wel verwarrend, maar toen ze doorhad hoe de relaties waren, begon de spanning in het boek ook te lopen.
Silvia is te spreken over het hoofdplot en zegt: "Het hoofdplot, de zaak Tom, vind ik verrassend en goed uitgewerkt. Verschillende keren werd ik op het verkeerde been gezet. De overige draadjes die uiteindelijk weinig met de hoofdlijn te maken hadden, vertroebelden mijn zicht op de gebeurtenissen rondom Tom. Toch voegde dit ook wel smeuïgheid aan het verhaal toe.".
De geloofwaardigheid
Moet een thriller geloofwaardig zijn? Daar liepen de meningen over uiteen. Aan de ene kant zegt Kosje: “Een goed lopend, spannend verhaal heeft mijn voorkeur boven geloofwaardigheid. Of het moet echt van geen kanten kloppen. Dan zit ik echt lekker in het boek en kan het vaak moeilijk wegleggen, heerlijk.” Terwijl Ibouw zegt: “Ik vind het ook bij een thriller wel belangrijk dat het verhaal geloofwaardig is. Een van mijn favoriete genres is non-fictie, dus ik hecht wel waarde aan een zekere mate van geloofwaardigheid. Ik vind het daarbij ook prettiger lezen als ik geloof dat het echt gebeurd zou kunnen zijn.”.
De verfilming
‘Slaap maar zacht’ wordt verfilmd en wij mogen de cast kiezen. De namen vliegen ons om de oren. Ton heeft de perfecte Richard gecast en kiest voor Barry Atsma. Vooral omdat hij de rol van ideale schoonzoon en schurk kan spelen. De twee gezichten die Richard ook heeft. Evi cast Elise Schaap voor de rol van Maud. Daar kunnen de anderen zich wel in vinden.
De kernwoorden en een pakkende zin
Deze leesclub heeft een aantal boekverkopers van het jaar als deelnemer. Met een zin ‘Slaap maar zacht’ verkopen aan klanten gaat ze makkelijk af. Merlissa zegt: “Als verkoper zou ik het boek omschrijven als een boek dat verschillende perspectieven biedt op een mysterie en als je het idee krijgt dat je weet wat er gaat gebeuren je er waarschijnlijk naast zit.”. En Tienke pakt haar klanten in met de zin: “Laat je verrassen door ogenschijnlijk normale dagelijkse zorgen die bij elkaar komen in een spannend plot.”. Ellen B. weet ook goed te scoren met “Slaap maar zacht, maar met je ogen open….lees dit boek en jij slaapt niet.”. Verkoopsucces is gegarandeerd!
De thema’s
Unaniem zijn we het er over eens dat wraak het thema van ‘Slaap maar zacht’ is. Chantal heeft heel veel thema’s ontdekt. Ook een waarin de rol van Finn mooi naar voren komt: Puberleven/ik los het zelf wel op: Finn, die zich volwassen voelt en wil dealen met zijn eigen problemen, tot hij vastloopt.
Een alternatieve titel
De creativiteit wordt op de proef gesteld! ‘Slaap maar zacht’ dekt als titel de lading, maar … is er nog een alternatieve titel te bedenken? Zeker! De alternatieven liegen er niet om. Vooral korte titels vallen in de smaak. Zoals bijvoorbeeld ‘Nemesis’ van Kosje, Jacqueline laat het thema wraak ook nog terugkomen in de titel en kiest voor ‘Wraak en wantrouwen in en rond het ziekenhuis’.
De vragen
Een boeiende leesclub beëindigen, hoe doe je dat? Door alle deelnemers een kans te geven nog een vraag te stellen die nog niet gesteld is. Nou, dat hebben we geweten! Wat een enthousiasme! Het einde was er een van eind al, al goed, maar welk alternatief einde zou jij het boek willen geven? Als je de verhaallijn Finn/Jacques meer uit zou mogen diepen, welke wending zou jij er aan geven? Op welk personage zou je willen lijken? Ga zo maar door! Een mooie afsluiting wat mij betreft.
Beoordeling
‘Slaap maar zacht’ sluit af met een mooi gemiddelde van 4 (3,6) sterren.
Verslag door Kitty Bruggeman, jullie leesclubcoördinator