Spanning in de lucht van Emma Carroll
Over het boek
De affaire Christie
Emma Carroll, vertaald door Jaap Slingerland
Uitgeverij KokBoekencentrum
De vrienden Stevie en Ray vinden een mysterieus meisje in het kolenschuurtje, en twijfelen geen moment om haar te helpen. Eindelijk gebeurt er iets spannends in hun saaie buitenwijk. Maar ze hebben geen idee waar ze aan begonnen zijn, Anna is gevlucht voor mensen die haar willen vergiftigen. De Cubacrisis is voortdurend in het nieuws, en de kinderen besluiten om mee te demonstreren. Als de oorlogsdreiging groeit, wordt Anna’s gedrag steeds mysterieuzer. Stevie ontdekt een duister familiegeheim. Is Anna met een speciale boodschap naar de Wereldbolweg gekomen?
Leesfragment
Emma Carroll verweeft kinderverhalen met de belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis. In Spanning in de lucht is dat Engeland in 1962, ten tijde van de Koude Oorlog en de Cubacrisis. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Achter het boek
In een interview met Faber vertelt Carroll dat ze werd geïnspireerd door haar ouders voor dit verhaal, die tieners waren tijdens de Cubacrisis. Ze deed veel onderzoek voor Spanning in de lucht, zo las ze in de krantenarchieven van het British Museum en ontdekte ze dankzij verslagen dat we in 1962 erg dicht bij een Derde Wereldoorlog zijn gekomen – veel meer dan indertijd bekend was.
'And when I came across an account of nuclear testing on Christmas Island in the Pacific Ocean, I knew I'd found the personal angle to my story.'
Het was een bijzondere tijd, zo legt Carroll uit in een interview met Books for Keeps. Mensen waren ervan doordrongen dat de wereld op de drempel van iets verschrikkelijk stond, maar tijdens haar onderzoek ontdekte de auteur dat er ook veel moois gebeurde in die tijd. De eerste single van The Beatles kwam uit en in Amerika werd de mensenrechtenbeweging steeds groter.
'It felt like this very momentous time, where there was a lot of very positive things and change happening, but also a sense that it could all go really horribly wrong quite quickly.'
Het is een belangrijk onderwerp voor een jeugdboek in Carrolls ogen, vooral ook in de huidige tijd waarin Black Lives Matter en Greta Thunberg laten zien dat mensen gehoord kunnen worden, vooral als ze samenkomen. 'It's really important that children understand that,' vertelt ze.
'You do have a part to play in the world and you are worth listening to, and if you feel strongly about something, then it is your right to protest.'