Stof tot zwijgen van Mariska Tjoelker
Over het boek
Enschede, 1907. Weduwnaar Janus Warrink werkt al jaren als knecht en chauffeur voor de joodse textielfabrikant Levi Goedmoedt. Janus’ zoontje Janneman speelt vaak met Levi’s dochtertje Sara – tot Janneman op zijn achtste naar de weversschool moet. Janneman en Sara zien elkaar pas weer terug als zij studeert en hij als wever in de fabriek van Sara’s vader werkt.
Terwijl de spanningen tussen de arbeiders en de fabrikanten oplopen, worden ze verliefd. Hun onmogelijke liefde komt verder onder druk te staan als de Tweede Wereldoorlog zich aandient. In april 1942 heeft de Duitse bewindvoerder van de textielfabriek een opdracht voor Levi: hij moet 569.355 Jodensterren vervaardigen. Generaties later kampen beide families nog altijd met de ontwrichtende gevolgen van deze opdracht.
Leesfragment
Mariska Tjoelker schreef met Stof tot zwijgen haar debuutroman over twee families die verstrikt rakelen in de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de lange nasleep ervan. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de historische roman. Spreekt het je aan? Schrijf je dan in voor de leesclub die we met het boek organiseren.
Achter het boek
Tjoelker (1970) studeerde geschiedenis en debuteerde met een biografie over Mien van Bree, de eerste vrouwelijke Nederlands wereldkampioen wielrennen. Daarna was het de beurt aan een historische roman over de Tweede Wereldoorlog, drie generaties, een onmogelijke liefde en een groot familiegeheim.
Stof tot zwijgen is gebaseerd op ware feiten, waarin Tjoelker de werelden van de Joodse familie Goedmoedt en de arbeidersfamilie Warrink op indringende wijze tot leven brengt. Hoewel de families gefingeerd zijn, stond in Enschede wel degelijk de Stoomweverij Nijverheid, waar onder leiding van de Duitse bezetter meer dan 500.000 Jodensterren vervaardigd werden.
In Enschede was een grote Joodse gemeenschap, met veel Joodse winkels en verenigingen. Al snel merkten zij de invloed van de Duitse bezetting, waarbij hun vrijheden flink werden ingeperkt en ze verplicht werden een Jodenster te dragen. Vanaf 1941 begonnen de Duitsers de Overijsselse Joden naar concentratiekampen af te voeren. Velen probeerden onder te duiken, maar uiteindelijk bleken 562 Enschedese Joden de oorlog niet te hebben overleefd. De bevrijding kwam op 1 april 1945.
Bron: Wikipedia, Canon van Nederland