Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tegenspraak van Pamela Guldie en Ernestine Hoegen

op 22 juni 2023 door

Over het boek

Tegenspraak

Pamela Guldie en Ernestine Hoegen
Uitgeverij Spectrum

Twee jonge juristen, Hélena en Oscar, beginnen aan de opleiding tot rechter. Door de jaren heen wordt hun band steeds hechter. Op hun reis door de verschillende rechtsgebieden en functies komen ze een scala aan persoonlijkheden tegen, maar vooral ook zichzelf. Terwijl ze gekneed worden voor het vak, ontdekken ze dat de wereld van het recht vaak heel anders in elkaar steekt dan verwacht.

Wat is rechtvaardigheid als het wettelijk systeem tot een ongemakkelijke uitkomst leidt? En hoe ver mag je als rechter gaan? Samen verzinnen Hélena en Oscar altijd wel een oplossing. Totdat ze op een dag lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in de beruchte toeslagenaffaire. Komen ze ook hier weer samen uit?

Leesfragment

Tegenspraak is een roman die rechtvaardigheid aankaart in het Nederlandse rechtssysteem en de vraag stelt wanneer een tegenstelling tussen twee mensen té groot wordt om te overbruggen. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de debuutroman. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Pamela Guldie en Ernestine Hoegen volgden samen de raio-opleiding (raadsheer/rechter in opleiding). Hoegen studeerde Rechten en promoveerde in Tilburg. Ze werkte als rechtssocioloog en rechter-plaatsvervanger, en later als officier van justitie, voordat ze haar kantoorbaan inruilde voor een schrijversleven. Naast schrijven, redigeren en vertalen is ze in haar vrije tijd veel te vinden in de natuur, voornamelijk in haar moestuin of op een zeilboot op de Waddenzee.

Guldie studeerde Japanse Taal en Cultuur en Rechten, waarna ze op verschillende plekken in het veiligheidsdomein werkte. Schrijven pakt ze sinds 2021 weer op. Hoewel dat een grote hobby voor haar is, is ze er ook achter gekomen dat het niet alleen maar rustgevend is: 'Schrijven is gewoon noeste arbeid. Discipline. Tekst persen, ook als er geen letter in je toetsenbord lijkt te werken. Typen met tegenzin,' schrijft ze op haar blog.

'Het is ook schrijven terwijl je even niet meer gelooft in het eindresultaat. Het is werken aan het vertrouwen dat het echt een verhaal gaat worden en dan hopelijk ook een boek. Doorzetten dus. Maar het is ook creatie van iets waar je diep van binnen in gelooft. Vanaf de wortels, nee daaronder nog, het zaadje en wat daarvoor is, opgebouwd in allerlei fascinerende fases.'

Voor Guldie is een boek schrijven en publiceren al heel lang een droom. Het schrijversduo kan goed op elkaar leunen terwijl ze hun schrijversdromen waarmaken. Stiekem is een boek uitgeven namelijk best wel spannend volgens Guldie: 'Het is ook eng. Zo kwetsbaar. Daarom [ben ik] heel blij dat we het samen doen. We schrijven, praten, lachen en verzinnen.'

Tegenspraak werd voornamelijk tijdens de coronaperiode geschreven. Dat was niet altijd even makkelijk: 'Via het web [waren we] aan elkaar verbonden en soms via de telefoon, soms echt samen, ook wel eens op een korte reis samen. We schreven en we schreven, we praatten en we dachten, we puzzelden en herschreven,' aldus Guldie op haar website.



Reacties op: Tegenspraak van Pamela Guldie en Ernestine Hoegen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pamela Guldie

Pamela Guldie

Pamela Guldie is Japanoloog, ex-jurist en auteur. Naast dat ze 'schrijfsels' op ...

Ernestine Hoegen

Ernestine Hoegen

Ernestine Hoegen (Kitzbühel, 1968) is biograaf, schrijver, vertaler en editor. Z...