Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 25 april 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

De planning van de discussie is als volgt:

21 - 5: vraag 1
23 - 5: vraag 2
25 - 5: vraag 3
27 - 5: vraag 4
29 - 5: vraag 5
31 - 5: vraag 6
02 - 6: vraag 7
04 - 6: vraag 8
06 - 6: vraag 9
08 - 6: vraag 10
Op 10 - 6 is de *uiterste recensie-datum*. 
- Dan heb je jouw recensie geplaatst vóór 23.59 ‘s avonds. (Dat mag dus zeker ook eerder)
- Daarnaast staat dan ook een quote uit je recensie, inclusief jouw sterrenwaardering op de pagina bij deze leesclub.

Leesclubvragen

Let op: Deze leesclubcoördinator zal zeer zeker afwijken van deze set vragen.

Vraag 1 | we gaan de buitenkant niet alleen bewonderen maar ook een beetje analyseren.
21-05-2023

Vraag 1a.

Ben jij een cover-lover? Bekijk jij de omslag minutieus, snuffel of aai je een boek, lees je de achterflap (of juist helemaal niet)? Zoek je op wie de ontwerper van de omslag is?  Of maakt de omslag van een boek voor jou niks uit?

Vraag 1b.

Wat vind je van deze omslagafbeelding? Mooi of juist niet? In hoeverre vind je de omslag passend bij het verhaal? Zou jij een andere cover gekozen hebben (en zo ja, welke cover)?

Vraag 1c.

En dan de titel: wat deed de titel met je voorafgaand aan het lezen? In hoeverre vind je de titel passend nu je het boek gelezen hebt? Leg dit ook even uit aan de anderen. Bedenk een alternatieve titel.

Vraag 2 | Raakte jij gecharmeerd of geïrriteerd?
23-05-2023

Vraag 2a.

Welk element, welke passage, welk onderdeel van het boek zorgde bij jou voor een glimlach, een warm gevoel of een lachbui? Leg ook even uit waarom.

Vraag 2b.

Was er iets waar je de kriebels van kreeg tijdens het lezen? Zo ja, wat was dat? Leg ook even uit waarom.

Vraag 2c.

Kijk ook even bij de andere antwoorden. Herken je het genieten of juist de irritatie van de andere deelnemer?

 

Vraag 3 | Waar gaat dit boek over? 
25-05-2023

Vraag 3a.

Als je in 1 a 2 zinnen moet beschrijven waar dit boek over gaat in jouw ogen, wat zou je dan beschrijven?

Vraag 3b.

Welke thema's zitten in dit boek? Welk thema' heeft je het meest geraakt of geboeid?
[Met thema's bedoel ik hier, de onderwerpen die je in 1 a 2 woorden kunt vangen.]

Vraag 4 | De personages onder de loep
27-05-2023

Vraag 4a.

Hoe ontwikkelt het hoofdpersonage zich gedurende het verhaal?

Vraag 4b.

Kun je hem in 4-5 kernwoorden omschrijven?

Vraag 4c.

Welk ander personage vind jij interessant en waarom?

Vraag 4d.

Stel je voor dat jij op die camping van tante en oom vertoeft en Olivier komt toevallig aan jouw tent of caravan voorbij als hij afdruipt na het blauwtje dat hij loopt. Je zag wat gebeurde en je biedt hem een kop koffie of thee aan als troost. Omdat je dit boek gelezen hebt weet je een beetje hoe hij in elkaar zit. Welke goede raad zou jij hem geven?

Vraag 5 | De tijd
29-05-2023

Vraag 5a.

In welke tijd speelt het verhaal zich af en waaraan kun je dit afleiden? Welke aanwijzingen krijg je hiervoor?

Vraag 5b.

Hoeveel tijd is ongeveer verstreken vanaf de eerste zin van het boek tot de laatste bladzijde? Komt dit overeen met de tijd die beschreven is in het verhaal?

Vraag 5c.

Hoeveel tijd deed jij er over om het boek te lezen? Wat maakte dat je er zo lang (of misschien wel zo kort) over deed. Is dat vooral het beperkt aantal bladzijden of juist jouw manier van diep in het verhaal duiken, het feit dat het gaat om een leesclubboek, of nog iets heel anders dat voor jou van belang is bij het lezen?

Vraag 5d.

We bespraken al eerder dat je dit een novelle zou kunnen noemen. Een novelle heeft een aantal specifieke kenmerken. Waarom zou jij dit boek wel/geen novelle noemen?

Vraag 6 | Schrijfstijl en opbouw
31-05-2023

Vraag 6a

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je gewend bent te lezen? Hoe zou je de schrijfstijl omschrijven voor een andere lezer?

Vraag 6b.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Zijn er bijzonderheden in die opbouw? Hoe ontwikkelt de plot zich? Leent deze novelle zich voor een opvallende of afwijkende opbouw?

Vraag 6c.

Heeft de auteur je weten te raken of te boeien met zijn schrijfstijl (en/of opbouw)?

 

Vraag 7 | Welke elementen gebruikt de auteur om ons te boeien?
02-06-2023

 

Vraag 7a.

Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal (literaire) spanning mee te geven? Welke spannings-elementen gebruikt hij om ons te boeien (we bedoelen dus geen spanning zoals in een thriller)?

 

Vraag 7b.

Welke elementen gebruikt hij om emotie of diepgang mee te geven?

Denk aan perspectiefwisselingen, flashbacks, flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief), 'literaire cliffhangers', oproepen van emotie of irritatie, humor.

 

Vraag 7c.

Wat is volgens jou het meest opvallendste element in dit verhaal? Welk aspect van het boek raakte jou het meest? Let op: raken kan positief of negatief zijn. Ook negatieve emoties kunnen maken dat je een verhaal extra leuk vindt.

 

Vraag 8 | Een alternatief
04-06-2023

Vraag 8a

Bedenk een alternatief einde met wat jij denkt dat er gaat gebeuren in de maanden die volgen op de vakantie van Kokindje en zijn ouders. Beschrijf dit in enkele kernachtige zinnen of in verhaalvorm, je mag zelf kiezen.

Vraag 8b.

Stel je voor dat we een deel twee voorgeschoteld kregen van dit boek waarin Olivier 'koosnamen' bedacht heeft voor zijn ouders, welke namen zouden dat zijn? 

 

Vraag 9 | Verwachting en waardering
06-06-2023

Vraag 9a.

Wat verwachtte jij en zijn je verwachtingen uitgekomen over dit boek? Waarom wel/niet?

Vraag 9b.

Zou je een volgend (of eerder) boek van deze auteur oppakken? Waarom wel/niet?

Vraag 9c.

Welke argumenten kun jij noemen te 'onderbouwen' waarom je een bepaald aantal sterren gaf voor dit boek? Komen deze argumenten ook terug in je recensie?  

 

Vraag 10 | Van alles wat
08-06-2023

Vraag 10a.

Tijdens het lezen viel mij op dat er veel eten besproken werd in het verhaal. Welk eten kun je je zo nog herinneren (buiten het dropje)? Of moet je even terugbladeren om iets te vinden? Ik ben benieuwd welke voedingsmiddelen we samen op het menu kunnen zetten. 

Vraag 10b.

Is jullie iets opgevallen dat telkens weer terugkwam in het verhaal? Een element dat vaker genoemd werd? Een motief? 

Vraag 10c.

Aan wie zou je dit boek kunnen aanraden om te lezen? Kun je iemand in je omgeving bedenken? Of kun je een speciale doelgroep bedenken die dit verhaal zou kunnen waarderen? 

Vraag 10d.

Zijn we nog iets vergeten? Is er iets nog niet besproken? Bedenk een vraag over het verhaal, de auteur, het boek, de omslag of de titel voor de andere deelnemers.

 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen studeerde geschiedenis en is voormalig perschef en columnist v...