Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 5 | De tijd

op 29 mei 2023 door

Bij een het lezen van een boek kun je op verschillende manieren naar de tijd kijken. De tijd die jij er over doet om het boek te lezen, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar ook de tijd die verstrijkt in het boek. Heb jij daar al eens over nagedacht?

Vraag 5 | De tijd
29-05-2023

Vraag 5a.

In welke tijd speelt het verhaal zich af en waaraan kun je dit afleiden? Welke aanwijzingen krijg je hiervoor?

Vraag 5b.

Hoeveel tijd is ongeveer verstreken vanaf de eerste zin van het boek tot de laatste bladzijde? Komt dit overeen met de tijd die beschreven is in het verhaal?

Vraag 5c.

Hoeveel tijd deed jij er over om het boek te lezen? Wat maakte dat je er zo lang (of misschien wel zo kort) over deed. Is dat vooral het beperkt aantal bladzijden of juist jouw manier van diep in het verhaal duiken, het feit dat het gaat om een leesclubboek, of nog iets heel anders dat voor jou van belang is bij het lezen?

Vraag 5d.

We bespraken al eerder dat je dit een novelle zou kunnen noemen. Een novelle heeft een aantal specifieke kenmerken. Waarom zou jij dit boek wel/geen novelle noemen?

Kenmerken van een novelle:

Bron: Wikipedia 

Tegenwoordig bedoelt men met novelle een prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het kort verhaal geplaatst wordt. 

*De lengte is typisch tussen de 50 en 100 pagina's, maar hierover bestaat geen consensus. 

*Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages. 

*Meestal omvat een novelle een bijzondere gebeurtenis, toont ze de hoofdpersonages op een beslissend moment in hun leven.

*De novelle toont de hoofdpersoon direct op een beslissend moment van zijn leven, de roman beschrijft ook de ontwikkeling naar de crisis.

*De novelle kent een enkelvoudige intrige, waar de roman meerdere conflicten beschrijft, ook die tussen minder belangrijke personages.

*De novelle kent geen ontwikkeling van karakters, de roman wel: soms is die ontwikkeling zelfs het thema van de roman.

*De novelle kent doorgaans minder personages dan de roman.



Reacties op: Vraag 5 | De tijd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen studeerde geschiedenis en is voormalig perschef en columnist v...