Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 07 mei 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Let op: De leesclubcoördinator, Gigi, zal afwijken van deze set vragen. De meeste vragen zullen gebaseerd zijn op onderstaande vragenset maar ze krijgen telkens een bijzondere draai. 

Vraag 1: De kleren van de keizer (in dit geval het jasje van het boek)

07-06-2024

Vraag 1a.

Lees jij altijd de achterflap? Zo ja, welke informatie gaf die jou, voorafgaand aan het lezen? Of ben je een achterflapmijder en sla je die bewust over? 

Vraag 1b.

Bekijk jij de cover altijd globaal/nauwkeurig/helemaal niet? Ben je een Coverlover of mag die cover voor jou wel weggelaten worden? Wat viel jou allemaal op aan de voorkant van het boek? Wat riep die allemaal bij je op? Is dit een cover die je direct oppakt in de winkel? 

*****

Vraag 2 | What's in a name? De titel!

10-06-2024

Vraag 2a.

Weet je nog wat je dacht bij de titel voordat je het boek las? De eerste keer toen je hem zag bijvoorbeeld?

Vraag 2b.

Wat doet dat getal in de titel? *Tau* gaf vlak voor het lezen al aan dat ze daar erg nieuwsgierig naar was. Waar staat het voor? [Let op: voor nu hebben we het alleen over het getal in de titel!] 

Vraag 2c.

Wat vind je van de titel, nu je het boek gelezen hebt? Past die goed? Ben je hem tegengekomen in het boek? Vind je de titel leuk/grappig/gek/bijzonder/afwijkend/anders...?

Vraag 2d.

Stel je voor dat Oliver Reps jou benaderd om mee te denken over een titel. Hij geeft aan dat hij he-le-maal geen inspiratie heeft en dat jij, na het lezen van dit boek, een titel moet bedenken.Welke titel zou jij aan dit boek meegeven?  

*****

Vraag 3 | Twintig en meer

12-06-2024

Vraag 3a.

Heb jij ook geteld tijdens het lezen? Zo ja, waarom moest je tellen?

Vraag 3b.

Welke getallen vielen je allemaal op? Of vielen jou helemaal geen getallen op? Welke betekenis hebben de getallen? Staan ze ergens voor? Weet jij waarom de treinreiziger (of de auteur) de getallen noemt? 

Vraag 3c.

Welke rol spelen de koeien in het verhaal? (Ik zal niet vragen hoe vaak de treinreiziger de koeien noemt...)

Vraag 3d.

Wat vind je van de twintig foto's die je ziet in het boek? Wat vind je van het feit dat ze gemaakt zijn en dat ze bewaard worden? 

*****

Vraag 4 | Wie is Dee? En wie zit er in de trein?

14-06-2024

Vraag 4a.

Wat ben je te weten gekomen van Dee? Heb je een beeld gekregen van haar (buiten het feit dat ze misschien wel heel vaak slaapt?Zou je een omschrijving van haar kunnen maken op basis van dit verhaal? De titel bevat haar naam, vind je dat zij ook een hoofdpersonage is? 

Vraag 4b.

Wie zit er in de trein? Wat weet je over die persoon? Hoe zou je die persoon omschrijven en welke ontwikkeling zie je? Welke naam zou je die persoon willen geven (je mag je fantasie er op los laten)? Ik ben benieuwd of bij jullie een zelfde gedachte opkwam als bij mij...

Vraag 4c.

Welke omschrijving zou je geven van de relatie die beschreven wordt tussen Dee en de treinreiziger? Hoe was die en hoe is die nu?

Vraag 4d.

Stel je voor dat er een film gemaakt wordt van dit verhaal, wie zou dan de rol van Dee spelen en wie de rol van de treinreiziger? Dat mag een acteur zijn maar ook een bekende Vlaming of bekende Nederlander (of iemand die je kent van je middelbare school, die je voor je zag tijdens het lezen. Je mag het zelf bedenken). En als je nog meer fantasie hebt mag je ook iemand bedenken voor de persoon die de koffie met latte uitschenkt. 

*****

Vraag 5 | Verse novel

16-06-2024

Vraag 5a.

Heb je het gevoel dat je een volledig verhaal gelezen hebt, ondanks de beperkte omvang? 

Vraag 5b.

In het café kwam het al ter sprake; dit boek lees je razendsnel (sneltreinvaart) uit. Welke elementen zorgen allemaal voor die vaart of juist voor vertraging?

Vraag 5c.

Hoe beviel het, die Verse novel? Probeer dit aan te geven in 3-5 kernwoorden. 

Vraag 5d.

De term vrije vers werd genoemd bij deze manier van schrijven. Vers roept het gevoel van dichten op. Even terug naar de schoolbanken! Welke elementen van gedichten heb jij herkent? 

  • Zag je rijm terug? Welke vorm? Heb je een voorbeeld?
  • Zag je ritme terug? Waar viel dat op? Heb je een voorbeeld? 
  • Zag je herhaling? Waar? Heb je een voorbeeld?
  • Vond je beeldspraak? Natuurlijk is het leuk om hier ook een voorbeeld van te geven. 
  • Wat kun je zeggen van de bladspiegel? 

*****

 

Vraag 6 | De vorm van het verhaal

18-06-2024

Vraag 6a.

Wat is jou opgevallen aan de hoofdstuktitels?

Vraag 6b.

Welk effect heeft het inspringen hier en daar in het verhaal? Heb jij kunnen ontdekken waarom er op die plekken gekozen wordt voor extra inspringen? Waarom de ene keer wel, de andere keer niet? Hielp het inspringen bij het lezen?

*****

Vraag 7 | Rijmen en dichten? Das nog zo eenvoudig nie.

20-06-2024

Vraag 7a.

Formuleer je antwoord in de vorm van een 'gedicht'. Je mag je eigen manier van dichten of poëzie kiezen. Misschien verse novel zoals Oliver Reps gebruikt? 

Gebruik (minimaal) één van onderstaande onderwerpen voor je gedicht

* Beschrijf je waardering voor dit boek, inclusief sterrenwaardering op een poëtische wijze.

* Vertel het verhaal uit dit boek, als uitleg aan een nieuwe lezer, in je mooiste, grappigste, liefste, gekste gedicht.

* Beschrijf de thema's die jou zijn opgevallen in het verhaal in dichtvorm

Vraag 7b.

Heeft de auteur jou kunnen raken met het verhaal en geef ook aan waarom wel of waarom niet? 

*****

Vraag 8 | In welk team zit jij?

22-06-2024

Kies voor elke antwoord optie het ‘team’ waar jij in zit. 

  • kies of je in team X. of Y. past en vertel af en toe ook waarom, of waarom je twijfelt
  • Schrijf (of kopieer) telkens ook een stukje van de tekst van jouw keuze (i.p.v. alleen X of Y) zodat we niet telkens moeten scrollen naar de topic-tekst om jouw antwoord te begrijpen.

Ben jij team X of Y (of Z)?

Vraag 8a.

X. De treinreiziger is jong en naïef, een bakvis

Y. De treinreiziger is een beetje creepy, een stalker (in de dop)

Vraag 8b.

X. Dee is precies zoals we over haar lezen in de gedachten van de treinreiziger: bot en onsympathiek reagerend

Y. Dee is anders en we kennen haar kant van het verhaal niet: ze is helemaal klaar met deze jongen/stalker, heeft duidelijk gemaakt dat ze haar eigen weg wilt gaan ze geeft duidelijk haar grenzen aan en deze worden niet gerespecteerd

Vraag 8c.

X. Jij bent enthousiast over verse novels, je gaat andere boeken met deze manier van vertellen eens opzoeken

Y. Jij hebt je ervaring met verse novels wel gehad. Vanaf nu blijf je er ver uit de buurt!

Vraag 8d.

X. Je bent nieuwsgierig naar een volgend boek van Reps, ook als dat niet geschreven is in verse novel. Jij kijkt zelfs even of je zijn debuut kunt oppakken

Y. Mweh, een volgend (of eerder) boek van Oliver Reps laat je aan de kant liggen, niet jouw ding

Vraag 8e.

X. Het verhaal gaat over een naar meisje dat een verliefde bakvis laat vallen als een baksteen

Y. Dit verhaal gaat over een stalker, die een onschuldig meisje blijft najagen, ook al geeft zij aan dat het genoeg is

Z. Dit verhaal gaat over een creepy jongen en een naar, onplezierig meisje. Eigenlijk passen ze wat dat betreft goed bij elkaar en toch wordt het niets. 

Vraag 8f.

X. De treinreiziger had de foto’s niet mogen maken en had het minstens moeten vertellen dat hij dit deed

Y. De treinreiziger maakte foto’s uit liefde voor het meisje. Niet handig dat hij het niet vertelde, maar echt, het is onschuldig


*****

Zoals jullie kunnen lezen (zie topic met een stuk tekst van Oliver Reps) zijn er 'antwoorden' geschreven op het liedje Hey there Delilah. Een vervolg op Twintig keer Dee zullen we van de auteur niet krijgen, maar hij zou het wel leuk vinden als er lezers opstaan die dit wel zullen doen. Daar gaan wij een begin van maken.

Vraag 9 | Schrijf een verhaal over Dee

25-06-2024

Hoe pakken we dit aan?

Schrijf een stukje waarin je het verhaal van Dee vertelt. Dat mag op je eigen gekozen manier. Niet in telegramstijl maar verhalend en met voldoende woorden (minimaal 100) zodat de andere deelnemers en Oliver, goed begrijpen wat er volgt.  Bijvoorbeeld:

* Schrijf een lange reactie aan de treinreiziger

* Schrijf hoe jij denkt dat een vervolg verhaal zou uitzien, wat zou een volgend boek kunnen zijn?

* Schrijf het verhaal van Dee. Hoe denk jij dat het verhaal vanuit haar visie er uit zou zien. 

* Beschrijf een ontmoeting tussen Dee en de treinreiziger

* Beschrijf wat de treinreiziger ervaart als hij Dee opnieuw ontmoet

* Beschrijf wat een andere treinreiziger (of jijzelf, opweg naar Berlijn) zou zeggen of doen. 

* Beschrijf...

Kies een manier waarop we zicht krijgen op het vervolg van deze treinreis zodat we na deze leesclub minimaal zeventien keer een verhaal hebben over wat zou kunnen zijn. Gebruik je fantasie, gebruik wat jij zelf denkt dat er speelt, gebruik de antwoorden die we in de afgelopen week geformuleerd hebben over dit boek, gebruik je eigen schrijfstijl of die van iemand anders. Het mag allemaal. 

Schrijf ze!

*****

Vraag 10 | Vraag er op los

26-06-2024

Vraag 10a. 

Vragen aan de auteur: welke vraag zou je nog aan de auteur willen stellen over dit verhaal of over schrijven of over eerdere boeken. Hij zal vast nog antwoord geven. Plaats je vraag hier en tevens bij het topic *Stel een vraag aan Oliver Reps*.

Vraag 10b.

Welke vraag zou jij willen stellen als je plots tegenover Dee zou zitten bij een knus en gezellig etentje. Welke vraag zou je stellen aan de treinreiziger als je hem toevallig zou ontmoeten in het genoemde etablissement (en het verhaal kennende). 

Vraag 10c.

Nu is het moment, dit is je kans, stel de vraag die nog niet gesteld is in deze leesclub. Stel een vraag aan de andere deelnemers, een vraag waar je andermans visie op zou willen.

Vraag 10d.

Mijn laatste vragen:

- Vind je dit boek een novelle/kort verhaal/een gedicht en waarom? In welk opzicht is het anders dan een novelle/kort verhaal/gedicht?

- Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Oliver Reps

Oliver Reps

Oliver Reps is op zesjarige leeftijd vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. H...