Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 24 oktober 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de (helaas niet al te duidelijke) flaptekst hebt gelezen?

2. Titel (klik hier voor de link)

a. Vind je, nu het boek uit hebt, dat de titel past bij het verhaal? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Stel dat je een andere titel zou moeten bedenken, voor welke titel zou je dan kiezen?

3. Schrijfstijl, vertelperspectief en quotes (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Filip Keyaert omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

b. Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

c. Keyaert vertelt het verhaal vanuit de alwetende verteller. Wat vind je van deze keuze?

d. Zijn je mooie, bijzondere, opvallende of grappige zinnen opgevallen? Ik vond bijvoorbeeld deze zin erg mooi (pagina 105):

Het doorregende hout van de schutting die het braakliggende terrein tegenover de cinema ommuurde, kreunde onder de tedere likjes van het zonlicht, als een druipnatte hond die hijgend op de volgende streling van zijn baasje wacht. Het uit de dwarsliggende planken opstijgende vocht wekte de indruk dat er leven schuilde in het wiebelige bouwsel, en Sonja tuurde gespannen naar het waalmende middelpunt. Alsof ze verwachtte dat dit elk moment kon splijten om plaats te maken voor een vluchtpad naar nergens.

Ik ben benieuwd naar jullie quote.

4. Opbouw (klik hier voor de link)

Het verhaal is een chronologisch verlopende momentopname in het reilen en zeilen rondom een cinema bis en kent niet echt een begin en een eind. Je valt als het ware midden in het verhaal en het einde is net zo abrupt. Er is geen hoofdstukindeling, maar de wisseling tussen de perspectieven zijn de natuurlijke rustpunten in het verhaal.  

a. Wat vind je van deze opbouw en indeling? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Mis je een echte kop en staart of vind je dit intieme inkijkje, waar je bijna als een voyeur stilzwijgend het verhaal instapt en er net zo stil weer uitstapt, passend bij het onderwerp van het boek? Licht toe waarom je dat vindt.

5. Personages (klik hier voor de link)

a. Het verhaal volgt een aantal mannelijke en vrouwelijke personages, ieder met hun eigen rol in het verhaal. De uitbater van de cinema bis en de vrouwen die er werken, de winkeleigenaar met pornofilms achter het gordijn, de kroegeigenaar en barvrouw. Vind je dat ze allemaal essentieel waren om het verhaal te vertellen?

b. Heb je deze belangrijkste personages ondanks dat je ze maar een korte periode meemaakt goed leren kennen, wellicht door een bepaalde verteltechniek die Keyaert toepast? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.

c. Wat vind je van de karakterisering van de verschillende personages? Vergeet hierbij ook de clientèle van de cinema bis niet.

d. Stelling: De mannen in het verhaal overheersen de vrouwen. Ben je het met deze stelling eens of oneens? Licht je antwoord toe.

6. Setting en sfeer (klik hier voor de link)

a. Het boek speelt zich af in de woelige jaren zeventig rondom een cinema bis en is tegelijkertijd fascinerend, weerzinwekkend, groezelig en bijna deprimerend. Vind je dat Keyaert de sfeer van die jaren in deze specifieke omgeving geloofwaardig heeft beschreven? Licht toe waarom je dat denkt.

b. Als je naar de hierboven genoemde emoties kijkt, welk gevoel overheerste bij jou nadat je het boek uit had?

7. Huldeblijk aan filmmakers en bioscoophouders van weleer (klik hier voor de link)

a. Keyaert zegt in zijn nawoord dat hij met dit boek hulde heeft willen brengen aan de filmmakers en bioscoophouders van weleer. Vind je dat Keyaert daarin geslaagd is? Licht je antwoord toe.

b. In dit huldeblijk spreekt hij ook zijn waardering uit voor de vrouwen die de hoofdrollen vervulden in deze films. Zie je deze waardering terug in het verhaal? Wellicht zijdelings door de vrouwen die hij in het verhaal portretteert? Graag met toelichting.

c. Keyaert heeft een soundtrack en een playlist achter in het boek opgenomen. Vind je dat een prettige aanvulling op het boek om meer te weten te komen over de achtergrond van de films die Keyaert beschrijft en zo het verhaal wellicht beter te duiden? Licht je antwoord toe.

8. Motto (klik hier voor de link)

Keyaert heeft als motto de volgende drie citaten gekozen:

Ik verbied iedereen om anderen te veroordelen.
- Mikhail Fyodorovich Below, in de film Belovy van Viktor Kosakowskiy (1992)

Deep Throat ging niet zozeer over seks, als wel over de vrijheid om je zonder schaamte uit te spreken.
- Dennis Hopper

Het zag ernaar uit dat het een echte kunstvorm zou worden, maar het tegenovergestelde gebeurde.
Het werd een middelmatig product.
Er waren geen filmmakers meer nodig.
Het hielp zichzelf om zeep.
- Gerard Damiano (over de evolutie van de erotische film)

a. Kan je begrijpen waarom hij specifiek voor deze citaten heeft gekozen? En zie je nu je het verhaal uit hebt een link tussen deze citaten en het verhaal? Graag met toelichting.

9. Thema’s en boodschap (plaatsing 18 december)

a. Heb je (terugkerende) thema’s en/of metaforen in het verhaal ontdekt? Zo ja, welke?

b. Denk je dat Keyaert een boodschap heeft willen meegeven Zo ja, welke boodschap heb jij er voor jezelf uitgehaald.

10. Medewerking van Filip Keyaert en wat je verder nog kwijt wil (plaatsing 20 december)

Filip Keyaert werkt mee aan de leesclub door vragen van de lezers te beantwoorden.

a Hoe vind je het dat Keyaert meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

b. Beïnvloedt zijn medewerking misschien je beoordeling van het boek?

c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

d. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers je gedachten wil laten gaan. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?


Volgende stap:

Schrijf uiterlijk 22 december je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Filip Keyaert

Filip Keyaert

Filip Keyaert woont en werkt in Denderleeuw. Al van jongs af aan heeft hij een g...