Uit het daglicht van Filip Keyaert
Over het boek
Brussel 1979. Sonja brengt het grootste deel van haar tijd door achter de balie van een groezelige sekscinema vlak bij het Zuidstation. Ze vult haar dagen met het herinrichten van de etalage en het voeren van nietszeggende gesprekken met de klanten. Onder het alziend oog van de oudere en ietwat schuchtere bioscoophouder Marcel klampt ze zich vast aan de liefde van Angela, de stripteaseuse die de voorstellingen aan elkaar danst, en Gilberte, de straatprostituee met het engelengezicht.
Leesfragment
Wil jij de jaren 70 (her)beleven en in de wereld van de cinema bis duiken? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Uit het daglicht van Filip Keyaert. Spreekt de roman je aan? Schrijf je dan meteen in voor de Hebban Leesclub met het boek.
Achter het boek
Keyaert debuteerde met de roman Sterven met tussenpozen, dat zich afspeelde in de wereld van de videotheken in de jaren tachtig. Met zijn tweede roman Uit het daglicht bezoekt hij de cinema bis van de jaren zeventig. Een fascinerende maar tegelijkertijd weerzinwekkende wereld, die op het vlak van vertier amper grenzen kende. Een verhaal dat schippert tussen tristesse en humor, het rauwe én het gevoelige.
Uit beide boeken van Keyaert spreekt een liefde voor B-films, gemaakt met een laag budget en vooral nieuwe, nog onbekende acteurs. Ze waren oorspronkelijk bedoeld om samen met de hoofdfilm vertoond te worden in een 'double feature' en omvat verschillende genres, waaronder westerns, sciencefiction, horror en porno. Nadat de televisie in de jaren 50 steeds meer gangbaar werd, verhuisden veel B-films en series daar naar toe, al bleven er bioscopen bestaan voor de meer specifieke genrefilms.
Sonja fronste de wenkbrauwen en hield de afgescheurde tickets nog even achter. 'Twee kaartjes?' vroeg ze. Ze speurde de rij af in de hoop iemand te zien die hem vergezelde. 'Wie heb je dan nog meer bij je?'
'Euh…' stamelde hij, 'niemand, eigenlijk. Maar ik laat liever wat ruimte tussen mezelf en de anderen, zie je. Ik kan het niet hebben als mensen te dicht in de buurt komen.'
Bron: Wikipedia