Mezza-discussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
LEESCLUBVRAGEN
1/ Het oog wil ook wat
1a/ Wat vind je van de cover? Ga je wel eens kijken hoe het boek er in de originele taal uitziet? Vind je het goed dat zowat elk land een eigen cover bedenkt? Waarom wel/niet?
1b/ Wat vind je van de opmaak van dit boek? Denk daarbij aan papier, lettertype, uitstraling, … Wat waren je eerste gedachten toen je je pakketje openmaakte?
2/ Augustprijs
2a/ Ben je bekend met de Augustprijs? Zou je Verzamelde werken ook lezen als het niet bekroond was? Wat verwacht je van boeken die de grootste, literaire prijs in Zweden gewonnen hebben? Zijn er volgens jou bepaalde criteria waar zulke boeken aan moeten voldoen?
2b/ Hieronder vind je de prijswinnende fictietitels sinds 1989 (slechts 6 van de 32 boeken werden niet in het Nederlands vertaald). Heb je een van die boeken gelezen of ben je bekend met een van de auteurs in de lijst? Wat vond je ervan?
2c/ Als je twee titels uit de lijst mag kiezen om volgend jaar te lezen, welke worden het dan? Vertel er even bij hoe je je keuze gemaakt hebt (je bent enthousiast over ander werk van de auteur, je vindt de titel zo leuk klinken, je bent informatie over de boeken gaan opzoeken …).
3/ Opbouw verhaal, vertelperspectief, schrijfstijl
3a/ Hoe zit het met de opbouw van het verhaal? En het vertelperspectief? Denk aan indeling, tijd- en plaatsaanduidingen, chronologie, perspectiefwisselingen, flashbacks/ flashforwards … Vond je de keuzes van de auteur geslaagd of zou je iets anders gedaan hebben? Waarom wel/niet?
3b/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt? Voorbeelden zijn altijd welkom.
3c/ Zorgde de manier van schrijven ervoor dat je werd meegesleept in het verhaal? Wilde je steeds verder lezen of kon je het boek makkelijk een dag aan de kant leggen? Kan een boek met een minder vlotte schrijfstijl je toch bekoren wanneer de inhoud goed zit?
4/ Literatuur / kunst / filosofie
Er zitten in Verzamelde werken ongelooflijk veel verwijzingen naar zowel literatuur, kunst als filosofie. Soms kwam er een hele resem namen voorbij, maar net zo vaak werd er ook inhoudelijk ingegaan op namen, werken …
4a/ Welk van de drie genoemde vakgebieden kon in dit boek het meest op jouw interesse rekenen? Waarom was dat? In welke mate bepaalde alle informatie jouw leesplezier? Maakte die het boek altijd sterker?
4b/ Ben je vaak extra informatie gaan opzoeken? Deed je dat dan bij namen die sowieso al een belletje deden rinkelen of net wanneer je het in Keulen hoorde donderen? Heb je nieuwe dingen geleerd?
5/ Titel of ontknoping
5a/ Een debuut een titel geven als Verzamelde werken is best bijzonder. Probeer je te herinneren wat je dacht in verband met de titel toen je dit boek voor het eerst spotte. Vind je, nu je het boek gelezen hebt, de titel geslaagd en waarom dan wel/niet? Schrikt hij in eerste instantie af? Heb je een beter voorstel?
5b/ Dagenlang hebben we ons afgevraagd wat er met Cecilia Berg was gebeurd. Welke scenario’s zijn er allemaal door je hoofd gegaan? Was de uiteindelijke opheldering van het raadsel onverwacht, bevredigend, realistisch …?
6/ Op bezoek bij de personages
[...] Bij het eerste bericht onder dit artikel kun je aangeven op welk personage jij als eerste uitgebreid wil ingaan. Ik zet vervolgens jouw naam in de lijst en wijs je een van de draadjes toe die je onder de lijst vindt.
Elk van die draadjes draagt de naam van een personage. Jij geeft het startschot bij ‘jouw’ personage: uiterlijk, karakter, je mening over dit personage, de gevoelens die hij/zij in zijn omgeving en bij jou oproept, de ontwikkeling die hij/zij doormaakt, alles wat je maar kwijt wil …
Bij de draadjes die niét jouw personage zijn, reageer je pas wanneer de ‘eigenaar’ ervan de aftrap heeft gegeven.
7/ Kort van stof
7a/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). Graag drie losse woorden die elk iets zeggen over het boek (dus geen setje zoals ‘heel dik boek’).
7b/ Wat is het grote pluspunt van dit boek? Iets dat je als heel positief ervaren hebt.
7c/ Wat is het grote minpunt (als dat er is voor jou)?
8/ Quotes op de achterflap/rug
Ons leesclubboek is zo dik dat er een quote op de rug paste (1). Op de achterflap staan twee uitspraken: de ene komt van de grootste Zweedse boekhandelketen (2) en de andere van een Deense krant (3).
1 - ‘Een liefdesverklaring aan de literatuur’ (Jury Augustpriset)
2 - ‘Als Klas Östergren en Donna Tartt een liefdeskind hadden gehad, dat opgroeide in Göteborg en auteur werd, ja, dan krijg je Lydia Sandgren.’ (Akademibokhandeln)
3 - ‘Knap als in een perfect gecomponeerd popnummer – aanstekelijk, bombastisch, onweerstaanbaar.’ (Weekendavisen)
Geef je mening over elk van de drie quotes en vertel in welke je je het beste kunt vinden.
9/ Belgisch-Nederlandse sterrencast
We gaan ervan uit dat het boek verfilmd wordt. Ik vraag jullie niet welke bekende acteurs jullie zien in de rollen van Martin, Cecilia, Rakel, Gustav en alle anderen, dat zou te veel voor de hand liggen. Toch gaan we een leuke cast samenstellen.
9a/ Welke rol zou je zelf kunnen/willen spelen? Je hoeft je niet tot de hierboven genoemde personages te beperken, het mag net zo goed iemand zijn die niet op de voorgrond trad. Als vrouw mag je natuurlijk ook voor een mannenrol kiezen, en omgekeerd. Waarom denk je dat die rol bij jou past? En waarom kies je voor een hoofdrol/bijrol?
9b/ Kies iemand uit deze groep leesclubdeelnemers en vertel voor welke rol die persoon met succes auditie zou kunnen doen. Natuurlijk moet je erbij vertellen waarom, want dat is voor de persoon in kwestie het leukste aan je antwoord. De meesten van ons kennen elkaar niet in het echt, maar dat hoeft geen probleem te zijn; ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop we deelnemen aan een leesclubdiscussie veel over ons zegt. Laat je fantasie de vrije loop!
10/ Jouw vraag
Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom, kom dus ook de komende dagen nog een kijkje nemen bij deze laatste discussievraag.
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.