Vind mij van Alafair Burke
Over het boek
Het is vijftien jaar geleden dat Hope Miller in een klein dorpje in New Jersey werd aangetroffen in een autowrak. Door haar geheugenverlies heeft ze vandaag de dag nog steeds geen idee wie ze is, wat haar echte naam is óf waar ze vandaan komt. De dokters verzekerden haar dat haar geheugen wel terug zou komen, maar terwijl Hope in New Jersey een leven voor zichzelf probeerde op te bouwen, bleven haar herinneringen angstvallig stil. Nu wil ze de staat alsnog verlaten, maar haar advocaat en beste vriendin Lindsay Kelly ziet de verhuizing naar East Hampton niet zitten.
Lindsays angsten blijken terecht: opnieuw verdwijnt Hope als sneeuw voor de zon. De enige aanwijzing is een druppel bloed op de plek van verdwijning… en die matcht met een beruchte seriemoordenaar. Lindsay zal met detective Ellie Hatcher alles op alles moeten zetten om de spoorloze Hope terug te vinden, maar dan ontrafelen ze een bloedstollend complot waarin niets is wat het lijkt…
Leesfragment
Klinkt Vind mij als een spannende en niet weg te leggen thriller en wil je alvast een tipje van de sluier opgelicht krijgen over de zoektocht naar Hope? Hieronder vind je een sneak preview van het boek, vertaald door Nellie Keukelaar-van Rijsbergen.
Achter het boek
Alafair Burke (1969) is een New York Times-bestsellerauteur die eerder al werd genomineerd voor de prestigieuze Edgar Award. Ze is coauteur van Marry Higgins Clark, met wie ze de 'Under Suspicion'-reeks schreef. Ze is de dochter van misdaadauteur James Lee Burke. Ze studeerde psychologie en rechten en werkte vijf jaar als officier van justitie, gespecialiseerd in huiselijk geweld. Haar werkervaring is een belangrijke voedingsbodem voor haar thrillers. Naast auteur is ze rechtendocent in New York.
Over Vind mij vertelt ze in een Q&A met Book Club Chat dat ze al jaren geïnteresseerd is in het geheugen. Ze deed ooit empirisch onderzoek naar het effect van emotie op herinneringen. 'I am fascinated by the idea that people can forget entire blocks of their life,' vertelt ze. De sprong naar een thriller over een vrouw met geheugenverlies die verdwijnt nadat ze een nieuw leven heeft opgebouwd, was dan ook niet groot.
'My favorite books are ones where past works its way into the present. But when the past is one you can't even recall? Yeah, that's a good premise.'
Een goede thriller moet voor Burke logisch in elkaar zitten en realistisch aanvoelen, maar zonder saai te zijn. Ook kan het niet alleen maar om de tikkende klok en de race gaan: 'The reader needs to care about the people who are facing high stakes,' laat ze weten. Haar fascinatie met misdaad is terug te traceren tot haar jeugd. Ze verhuisde met haar familie naar Wichita in de tijd dat seriemoordenaar BTK actief was, vertelt ze in een interview met Naples Daily News.
'We hadn't unpacked the moving boxes when TV reports that there's a serial killer on the loose.'
Ze was gefascineerd door de zaak en speculeerde er veel over met haar vader. In 2005, toen ze aan haar vierde thriller werkte, werd Dennis Rader opgepakt. Dat zorgde voor een hernieuwde interesse, vertelt Burke aan LA Times. Ze schreef aan zijn advocaten terwijl de zaak nog voorgeleid moest worden dat ze naar Wichita wilde komen om erover te schrijven. Ze ontving van Rader zelf een brief. Het herkenbare handschrift beangstigde haar.
'I knew right then that I wasn't going to write about him, and yet I still felt a pull. I remember coming home and checking the phone lines to make sure they hadn't been cut.'