Eindverslag - Passie en drama in de balletwereld
Het was te verwachten, meer dan honderd inschrijvingen voor deze leesclub! Anita Terpstra heeft met haar vorige thrillers, waaronder Samen en Anders, een trouw lezerspubliek aan zich gebonden. Neem daarbij een originele setting, de balletwereld, en je mag rekenen op heel wat interesse voor het nieuwe boek.
Joepie, ik mag meedoen!
Op 12 juli kregen vijftien gelukkigen een mailtje in de inbox, zij mochten Vonk lezen en er nadien hun ongezouten mening over geven. Drie lezers namen voor het eerst deel aan een Hebban-leesclub, maar ook zij vonden snel hun weg naar het leesclubcafé en de discussiepagina. Het is stilletjesaan standaard, de eerste dagen is het een blij weerzien tussen lezers die elkaar kennen van vorige leesclubs of andere Hebban-activeiten en een gezellig kennismaken met nieuwe gezichten. Heel interessant altijd om te horen wat iedereen aan het lezen is, je moest maar eens zonder leesvoer vallen, zonder die constante aanvoer van tips.
Ik viste een boek uit de bus en vond er wat van.
De Vonk-leesclub kende een goede mix tussen mensen die al meerdere boeken van Anita Terpstra gelezen hadden en anderen voor wie de auteur nieuw was. Zonder uitzondering vindt iedereen de cover mooi en origineel, hij nodigt uit tot lezen. De gouden letters en de ‘gebroken’ afbeelding van de balletschoenen, het valt in de smaak. Iedereen verwacht een psychologische thriller te gaan lezen, waarin geweld niet echt een rol zal krijgen. Maar wacht, bij een brand vielen er toch bijna doden? Snel aan de slag dus, zodat we antwoord op onze vragen krijgen!
Op zoek naar de dader en zijn motieven
Het werd een echte speurtocht! Niemand die van in het begin een duidelijke verdachte had, dan weer wees alles in de richting van de ene, het volgende moment kon alleen de andere de dader zijn. Of nee, toch die ene?! Knap gedaan van Anita Terpstra, het verhaal logisch houden en toch niet te vroeg te veel weggeven.
Opbouw van het verhaal en vertelperspectief
Een beproefd recept om de spanning erin te houden is het springen in de tijd. En dat deden we in dit boek, van het heden naar tien jaar geleden, naar twee jaar geleden, naar negen jaar geleden, ga zo maar voort. Deze manier van vertellen kon op veel waardering van de lezers rekenen, het doet je – veel meer dan een chronologisch verteld verhaal – telkens weer uitkijken naar een volgend stukje in het verhaal. Vonk kent twee vertelperspectieven, dat van Mischa en dat van Nikolaj, de beide hoofdpersonages van het boek. Allebei doen ze in de ik-vorm hun verhaal, je aandacht erbij houden is dus de boodschap.
Ballet op topniveau en ballet op het witte doek
We hebben niet alleen over het verhaal an sich gesproken, het thema ballet leende zich natuurlijk voor veel meer. Hoever mag/moet een professionele danser gaan om de top te bereiken? Ballet is niet alleen passie, maar ook pijn, het opzoeken en ver overschrijden van je grenzen. In welk opzicht kun je iemand die aan ballet op topniveau doet vergelijken met een topatleet of een topcoureur, die ook over grenzen gaat om medailles te halen? Het levert interessante uitspraken op.
Met een eventuele verfilming van Vonk gingen we weer de lichte toer op. Verbazend hoeveel mensen nog naar de film zouden gaan kijken, wanneer de ‘juiste’ acteurs gecast zouden worden. Nederlandse, Vlaamse en andere auteurs, er werden mooie ideeën geopperd.
Tien jaar later
Ja, toen werd het pas echt interessant! Vroeg die dekselse coördinator toch wel om Anita Terpstra een spannend idee voor een nieuw boek te bezorgen. Iedereen mocht kiezen of Mischa of Nikolaj de centrale figuur in de opvolger van Vonk werden. Welke wending heeft hun leven genomen? Waar loopt het opnieuw fout? Geweldig veel fantasie bij de deelnemers, Anita kan zo aan de slag met alle input die ze gekregen heeft. Heel fijn hoe iedereen helemaal opging in de verschillende ideeën. Samen zouden we een bestseller afleveren, zoveel is zeker!
Afsluitend
Toen de lezers gevraagd werd zelf nog een extra discussievraag te verzinnen, kwamen we vooral veel te weten over de leesgewoonten van deze groep: een dik boek versus een dun, Nederland versus het buitenland als locatie,... We deden ons zegje over de verschillende personages, waar hadden dingen anders en/of beter gekund? Hoe zat het eigenlijk met de spanning in dit boek? En deden die rechercheurs hun werk naar behoren?
Waardering
Geen twijfel mogelijk, Vonk viel in de smaak! Twee keer 3 sterren, elf keer 4 sterren en één keer 5 sterren. Dat maakt een gemiddelde score van 3,9, afgerond 4 sterren. Op naar een nieuw boek van Anita Terpstra!
Verslag door Greet Braem - leesclubcoördinator