Vuurvader van Leen van den Berg
Over het boek
Het koloniale verleden van België en Congo blijft complex en actueel. Vuurvader vertelt een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog tegen de achtergrond van Congo aan het eind van de negentiende eeuw, toen de verrijkende rubberexport op gang kwam die vele levens kostte en een heel volk ontwrichtte.
Leesfragment
Interesseert de koloniale geschiedenis van Vlaanderen en de Congo je aan en lees je graag historische romans? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Vuurvader. Spreekt de roman je aan? Schrijf je dan meteen in voor de Hebban Leesclub met het boek.
Achter het boek
Leen van den Berg is historicus en psychoanalyticus van opleiding. Ze werkt al vele jaren als schrijfdocent en -coach in Vlaanderen, Nederland, Zuid-Afrika en Suriname. Met Vuurvader schreef ze haar eerste historische roman, een uitgebreide herbewerking van het eerder verschenen Zoon in Congo. Het boek geeft een duidelijk beeld van de kolonie aan het eind van de 19e eeuw, de periode van de rubberterreur.
De vraag naar natuurlijk rubber groeide exponentieel. Om de rubberindustrie op gang te helpen werden grote delen van de Congo genationaliseerd en kwam het merendeel in handen van particuliere bedrijven. Tussen 1890 en 1910 werd er door koning Leopold II van België belasting geheven onder de bevolking: elke gemeenschap had de plicht om een quotum rubber te leveren.
De particuliere bedrijven die de rubberproductie in handen hadden, zagen kans om misbruik te maken van de situatie. Ze gebruikten dwangarbeid en gewelddadige straffen om het rubber goedkoop te verwerken en zorgden er met hun hoge productie-eisen voor dat de landbouw, jacht en visserij werden verwaarloosd. Hongersnoden en ziekte waren het gevolg. Naar schatting hebben zo'n 8 tot 30 miljoen Congolezen direct of indirect door de ruberwinning het leven gelaten.