Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag - de leesclub oordeelt

op 30 november 2016 door

De afgelopen weken hebben 25 lezers zich gewaagd aan Wat jij niet ziet. Het aantal leesclubdeelnemers was uniek, en het boek met blind meisje in de hoofdrol sluit daarbij aan. Een bijzonder onderwerp, dat zelden terugkomt in young adult boeken. Hoe beleefden de leesclublezers dit boek? Zijn zij positief over een boek dat geschreven is vanuit een personage dat andere zintuigen moet gebruiken in plaats van haar ogen?

In Wat jij niet ziet van Eric Lindstrom is de 15-jarige Parker Grant is blind, maar dat weerhoudt haar niet van door mensen heen kijken. Parker heeft een paar regels en de belangrijkste is maak geen misbruik van haar blindheid. Eén belangrijk detail: verraad is onvergefelijk. Maar als haar oude liefde Scott Kilpatrick op haar school komt, verandert alles.

Braille op het omslag

Toen het boek op de deurmat viel, maakte het al een indruk. Een boek over blindheid kan natuurlijk geen braille missen. En als je dat dan op de voorkant van het boek voelt, wordt daarop gereageerd. Zo vond Evy dat het hebben van braille op de cover meerwaarde geeft aan het boek. Het voelen van de braille op de cover was bij de meeste lezers het eerste wat ze deden, maar tijdens de leesclubdiscussie kwamen we erachter dat er ook een tekst in verscholen zit - zoek maar eens op!

Braille is niet het enige leuke aan de cover; zo vinden Annette, Petra & Rianne de cover kleurrijk. Ingeborg zei dat de cover zowel aantrekkelijk is voor mannen als vrouwen. Helaas zat er geen man in deze leesclub die dit kon bevestigen of tegenspreken. Maar de lezers waren het allemaal met elkaar eens: deze cover is er een die we niet vaak tegen zullen komen.

Verborgen flashbacks

Er zaten best wat flashbacks in het boek alleen had niet iedereen het even goed door. Marjolein en Karin hadden het niet meteen door en kwamen er pas ook tijdens de leesclubdiscussie achter. Maar Parker’s diepgaande brieven aan haar vader maakte wel indruk op Petra en Rianne.

Dit boek heeft veel diepgang en raakte iedereen wel tijdens het lezen. Ook Manon, die dacht dat ze weinig inlevingsvermogen had: “De auteur heeft mij doen inzien dat mijn eigen inlevingsvermogen groter is dan ik dacht. Ik dacht namelijk dat ik me moeilijk zou kunnen inleven in het blind zijn maar dat lukte dus wel. Het heeft mij (een beetje) laten proeven hoe het is om niets te zien, maar toch te zien. Hoe onbelangrijk uiterlijk is. Hoe belangrijk vertrouwen is.”

Een opvallend karakter

Het blinde meisje Parker: o, wat maakt zij een ontwikkeling door in de loop van het verhaal. Daar is iedereen het mee eens. Zo vindt Kiki dit ‘een van de meest grootste karakterontwikkelingen in contemporary-land’. Parker, die zowel door Femke vd G. als Saskia als irritant werd beschouwd, heeft een hele sprong gemaakt. Daar keek iedereen anders tegenaan. Het stoort Jacqueje niet; zij begrijpt het aan de ene kant wel. Lisa vond Parker zichtbaar levensecht beschreven.
Marjolein vindt het vooral opvallend dat Parker ondanks haar handicap zelfstandig hardloopt: ‘’Dit is zo goed beschreven in het boek dat ik na het lezen zelf zin had om te gaan hardlopen." Eline kwam naar aanleiding hiervan met een mooie quote uit het boek. Zij citeerde: "Na zeven jaar ken ik elke bobbel, elke barst, elke omhoogkomen boomwortel in de stoep. Ik hoef niet te zien waar ik loop, ik voel het.''

Lezen in een extra dimensie

Het verhaal was een bijzondere beleving. ‘‘Het verhaal wordt volledig verteld vanuit Parker in de ik-vorm. De lezer is dus ook blind,’’ vond Femke. Ook Henriet had gevoel dat ze blind was. Daarmee is het boek uniek. Dominique werd ook meegesleurd door de schrijfstijl: ‘‘Ik had onwijs veel moeite om te stoppen met lezen en wilde het liefste in één keer doorgaan.’’ Helen vat het samen als ‘’een bijzonder verhaal, dat aanzet tot nadenken over onze blinde vlekken.’’

Al met al is Wat jij niet ziet een boek dat de lezers zal bijblijven, vanwege het unieke vertelperspectief en de thema’s die een boodschap met zich meebrengen. De 25 leesclubdeelnemers waarderen dit boek gemiddeld met 4 sterren. Als jij graag een uniek, realistisch young adult contemporary boek leest en je horizon wilt verbreden, raden we je dit boek zeker aan. Dit soort onderwerpen zien we veel te weinig terug in YA!

Bij deze willen wij als coördinatoren uitgeverij Gottmer nogmaals bedanken voor het verzorgen van leesexemplaren en de deelnemers voor het meedoen aan deze Hebban leesclub!



Reacties op: Eindverslag - de leesclub oordeelt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Eric Lindstrom

Eric Lindstrom

Eric Lindstrom schrijft Young Adult-romans, zoals Wat jij niet ziet (oorspronkel...