Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat liefde kan doen van Lotte Kok

op 23 mei 2024 door

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie.

Hebban Boek van de Maand

Wat liefde kan doen

Lotte Kok

Lotte Kok, een getalenteerde, intelligente auteur die aan de weg timmert en een steady leven leidt, lijdt onder het gedrag van haar mentaal zieke partner. Pas na maanden begint ze te beseffen dat dit niet normaal is, dat haar partner zich niet bij vlagen zo gedraagt, maar dat het systematisch is.

Als zij (meerdere keren) bij zijn hulpverleners aankaart dat het thuis echt niet goed gaat, en dat ze bang voor hem is, wordt daar niks mee gedaan. Ze is verrast hoe de maatschappij dénkt over huiselijk geweld, en hoe het werkelijk is.

In Wat liefde kan doen onderzoekt Lotte Kok hoe partnergeweld (juist) een zelfstandige vrouw kan overkomen. Hoe het haar kon overkomen in de relatie waaruit ze is ontsnapt. Met een scherp oog voor patronen, dynamieken en intieme verhoudingen laat ze zien hoe psychisch geweld een relatie binnensluipt en in zijn greep houdt.

Lees een fragment

De ontdekker

Socialmediamanager Roos

'Het is toch een bepaald soort vrouw met wie dit gebeurt, hè?' zegt een personage in Wat liefde kan doen. 'Een vrouw die over haar grenzen laat gaan.' In werkelijkheid is de enige gemene deler onder slachtoffers van huiselijk geweld een bovengemiddelde empathie en vertrouwen in het goede in mensen. We leren Lotte in Wat liefde kan doen kennen als iemand die graag voor anderen zorgt. Ze wordt opgeleid tot geestelijk verzorger, zorgt in haar weekenden en avonduren voor kwetsbare kinderen en eenzame ouderen, heeft een hondje dat ze gered heeft van straat en schrijft honderden briefjes vol met lieve woorden als haar partner zich ongeliefd of onzeker voelt. Zo iemand gun je een geliefde die net zo warm, zorgzaam en liefdevol is. Helaas ontmoet Lotte de poppenspeler.

Wat liefde kan doen is een intense, beklemmende en overrompelende leeservaring, want als lezer maak je samen met Lotte mee hoe zij stap voor stap steeds verder verstrikt raakt in een relatie waarin ze zichzelf kwijtraakt en emotioneel mishandeld wordt. Je ziet het sprookje: de grootse liefdesverklaringen en lol, maar ook hoe Lotte ondertussen wordt gemanipuleerd en steeds vaker twijfelt aan haar eigen ervaringen. Als lezer word je volledig meegezogen in de wereld, gedachten en gevoelens van Lotte en tegelijkertijd wordt er daar in het boek van een afstand scherp op gereflecteerd. In Wat liefde kan doen geeft Lotte Kok blijk van diep inzicht en doortastend observatievermogen. Bovenal laat ze zien dat ze zich haar verhaal door niemand meer af laat pakken.

Lees verder



Reacties op: Wat liefde kan doen van Lotte Kok

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lotte Kok

Lotte Kok

Lotte Kok (1996) is schrijver. Ze begon haar literaire carrière op het podium: a...