Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 19 juli 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.

1a. Is de cover van een boek voor jou belangrijk, anders gezegd speelt de cover een rol bij de keuze om een boek te gaan lezen?

1b. Wat was je eerste indruk van de cover van dit boek? Vind je het een aantrekkelijke cover? Zou je het boek oppakken in de boekwinkel?

1c. Ik weet dat er mensen zijn die absoluut de achterflap niet lezen voor ze aan het boek beginnen, daarom stel ik de vraag wat anders. (De achterflap is bij dit boek een extra flap aan de cover) Je  hebt het boek inmiddels  gelezen en je leest nu de achterflap vind je de tekst passend bij de inhoud van het boek?

2a. Welke verwachting riep de titel bij jouw op toen je de titel voor het eerst las? Wat vind je van de titel nu je het boek gelezen hebt. Vind je het een passende titel?

2b. De Engelse titel luidt: Seven Steeples. Deze titel lijkt niet op de Nederlandse titel. Je zou natuurlijk de titel letterlijk kunnen vertalen. Welke titel vind je dan beter passen en waarom?

3a. In het begin van het boek staat een klein beetje over de achtergrond van zowel Bell als Sigh. Maar was dat voldoende? Leer je de beide hoofdpersonages écht kennen? 

3b. Hoe zou je de relatie tussen Bell en Sigh beschrijven? 

3c. Op pagina 18 staat : 'Maar Bell en Sigh waren benieuwd wat er zou gebeuren als twee terugggetrokken misantropen gingen samenwonen.

Een gedeeld kluizenaarsbestaan, een sekte met twee leden: dat was hun experiment.'

Snap je of kun je invoelen waarom ze kozen om op deze manier te gaan samenwonen? Wat vind je van hun experiment? Zou jij ook zo'n experiment kunnen beginnen?

4a. Wat kun je zeggen over de schijfstijl? Heb je al eens eerder een boek gelezen met een soort gelijke schrijfstijl?

4b. In het leescafé waren de ervaringen over de snelheid van lezen bij dit boek verdeeld. Welke elementen maakte dat je het boek snel of langzaam vond lezen?

4c. De bladspiegel van het boek is geen doorsnee. Grote wit stukken tussen zinnen en in zinnen etc. Hoe vond je dit lezen?

5a. Wanneer er een steeds terugkerend element in een verhaal zit, in dit geval ogen, heeft het meestal wel een betekenis. Wat zouden al deze ogen voor betekenis hebben in het verhaal? Wat zou de schrijver hiermee willen vertellen?

5b. Heb je nog meer terugkerende elementen in het boek kunnen ontdekken en wat zou daar dan de mogelijke betekenis van kunnen zijn?

6a. Er zijn meerdere thema's in het boek terug te vinden. Welk thema springt er voor jou bovenuit en waarom?

6b. Hoe wordt het thema uitgewerkt door de schrijver?

6c. Welke thema's zou je nog meer willen benoemen?

7a. Hoe heb jij het ervaren, een verhaal zonder plot?

7b. Wat vond je van het einde van dit verhaal?

7c. Ben je net als ik benieuwd hoe het verder zal gaan met Bell en Sigh? Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe dat zal zijn en dat gaan we ook doen. Laat weten hoe je het leven van Bell en Sigh voor je ziet wanneer ze de berg weer zijn afgedaald.

8.  Welke originele observaties of beeldend taalgebruik viel jou op? En kun je ook aangeven waarom je het zo mooi of bijzonder vond?

9a. De meeste zijn het boek toch begonnen met een bepaalde verwachting. Zijn die verwachtingen uitgekomen? Waarom wel of waarom niet?

9b. Wanneer je in 10 woorden of een zin van 10 woorden moet aangeven wat voor soort boek dit is, welke zouden dat dan zijn? 

10. Welke vraag over dit boek of naar aanleiding van dit boek heb je gemist en zou je nog aan de andere meelezers willen stellen?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sara Baume

Sara Baume

Sara Baumes debuutroman Stommelen stampen slaan won de Geoffrey Faber Memorial P...