Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 6: Motieven

op 27 juni 2020 door

Vraag 6: Heb je in het boek motieven/terugkerende elementen gevonden? Geef een voorbeeld (of meerdere als je er meerdere hebt gevonden) en geef aan waar jij denkt dat het voor staat, wat het wil uitdrukken aan de lezer, waarom Mantel het gebruikt. 

Ik weet dat dit een heel open vraag is en voor sommige lezers zal het misschien een grote hindernis zijn. Mijn tip: laat je niet afschrikken en lees mee met de antwoorden. Naarmate er meer deelnemers elementen gaan noemen, kan je er op inhaken of begint er misschien wel een idee te broeien bij je dat je graag met ons wil delen. Ik verwacht dat er heel interessante antwoorden gaan verschijnen! Ik heb hieronder even de definitie van een motief neergezet, zoals die gegeven wordt op www.boekentaal.info. 

Motieven

Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel). Herhaling is essentieel.

Motieven zijn vaak abstracte aanduidingen van concrete verhaalgegevens, zoals ‘het vergankelijke’, ‘de dood’, ‘de rol van de opvoeding’.

Motieven vormen als het ware een patroon van grotere en kleinere elementen in een roman. Van een patroon spreek je pas als een bepaald element meerdere keren terugkomt in een verhaal. Herhaling is dus van belang. Met andere woorden literaire motieven bestaan dankzij de herhaling.

Er zijn ook motieven die zich niet op abstracte wijze laten formuleren, maar die zich wel kenmerken door herhaling. Zulke motieven worden leidmotieven genoemd. Zo kunnen citaten van een filosoof bijvoorbeeld een rode draad door het hele verhaal vormen, in dat geval spreek je van een leidmotief.

Ook een steeds terugkerende kleur, gedachte, lied, voorwerp of gevoel kunnen motieven zijn.



Reacties op: Vraag 6: Motieven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam s...