Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Vraag 1: De eerste indruk
Inmiddels heeft (bijna) iedereen het boek in handen en is al begonnen met lezen. (Of heeft het zelfs al uit!) Tijd om even terug te gaan naar het moment dat het boek bezorgd werd en je het uit de verpakking mocht halen.
1.A Je wist natuurlijk al hoe de cover er uit zou zien. Maar wat was het eerste dat bij je opkwam toen je deze in het echt zag?
1.B Wanneer je de cover bekijkt, kun je daar al iets uit afleiden? Spreekt de cover je aan of vertelt die voor jou een verhaal? En hoe zou dat verhaal dan luiden?
1.C Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je nog iets anders op? Over de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.
Vraag 2: Cover en titel
Nu we het boek (bijna) uit hebben is ook de cover een stuk duidelijker geworden.
2.A Ongetwijfeld herken je in de cover nu een gedeelte van het verhaal. Vind je het logisch dat er voor deze scène is gekozen? Graag met uitleg waarom wel of waarom niet.
2.B Had je een ander moment uit het verhaal een betere keuze gevonden? Graag met uitleg.
2.C Ook de titel 'Zerk' heeft nu betekenis gekregen. Vind je het een titel die goed past bij het verhaal? Of zou je een andere titel beter hebben gevonden en hoe zou die dan luiden? Graag met uitleg.
Vraag 3: Nog meer titels
De auteur heeft ervoor gekozen om ieder hoofdstuk te voorzien van de titel van een iconische horrorfilm. De betreffende film komt dan ook in een of andere vorm terug in het hoofdstuk.
3.A Wat vind je van deze opzet? Versterkt het noemen van de film het verhaal of vind je het juist afleiden? Beargumenteer jouw keuze.
3.B Heb je een of meerdere films gezien en herken je het betreffende element daaruit in het verhaal? Voelen deze elementen natuurlijk passend aan of vind je het vergezocht?
Vraag 4: Schrijfstijl en opbouw
Auteur Tom Thys schreef eerder korte verhalen en enge verhalen voor kinderen. Zerk is zijn romandebuut. En dan leggen we de auteur altijd graag even onder het vergrootglas.
4.A Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk aan het taalgebruik, zinsconstructies, beschrijvingen en dialogen.
4.B Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?
4.C Hoe belangrijk voor het verhaal is de openingszin?
En een extra vraag voor wie al meer van Tom Thys gelezen heeft:
4.D Is deze roman te vergelijken met het eerdere werk van de auteur en kun je ook uitleggen waarom dat wel of waarom dat niet zo is?
Vraag 5: Personages en perspectief
De belangrijkste personages zijn Rob en Sandy.
5.A Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?
5.B Vind je Rob en Sandy voldoende uitgewerkt? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
5.C Naast de twee hoofdpersonages zijn er nog de nodige nevenpersonages. Welk nevenpersonage heeft voor jou de meest opvallende rol in het verhaal en waarom?
5.D Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Rob. Door de ogen van Zerk gezien wordt het een heel ander verhaal. Wel van de twee zou je het best bevallen in een boek in het horrorgenre? En kun je ook toelichten waarom?
Vraag 6: Setting en locatie
De setting is Californië, in de omgeving van de filmindustrie. Het verhaal speelt zich af in een hele warme periode van het jaar.
6.A Hoe vind je dat de auteur de setting in beeld heeft gebracht?
6.B Welke locatie had voor jou het meeste 'horror effect' en kun je dat toelichten?
6.C Denk je dat een dergelijk verhaal zich ook af zou kunen spelen in een setting dichter bij huis? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
Vraag 7: Thema’s en scènes
7.A Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?
7.B In een boek uit het horror genre horen gruwelijke scènes. Welke scène/scènes (of welk moment daarin) heeft/hebben jou het meest geraakt? Dat kan in positieve of negatieve zin zijn. Graag met een korte uitleg waarom.
7.C Horror en een geloofwaardig verhaal, het is best lastig om deze zaken goed te combineren. Hoe vind je dat de auteur dit heeft aangepakt? Maak in jouw uitleg gebruik van een duidelijk voorbeeld.
Vraag 8: Boek of film?
Film in de ruimste zin des woords is de rode draad in het boek. Denk je dat het boek ook een interessante film op kan leveren? En kun je ook uitleggen waarom? En zou je deze film ook gaan kijken?
Vraag 9: Een quote en een pitch
"Rob leeft voor de film. Is hij ook bereid ervoor te sterven?" (op de cover van Zerk.)
9.A Deze quote staat als subtitel op de cover. Hoe belangrijk vind je deze voor het boek? Onmisbaar? Of juist niet? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
9.B Als je beperkt wordt tot maximaal tien woorden, hoe zou je het boek dan willen aanprijzen aan iemand die overweegt het boek te gaan lezen?
Vraag 10: De laatste vragen
10.A Auteur Tom Thys schreef eerder voor griezelfans vanaf 10 jaar. Met zijn romandebuut Zerk verlegt hij zijn grenzen om ook te gaan schrijven voor volwassenen. Is de auteur in zijn opzet geslaagd? En heeft het boek je over de streep getrokken om verder te gaan lezen in het genre?
10.B Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog willen stellen aan de deelnemers? Stel hem hier en geef uiteraard ook een antwoord op de vragen van de anderen wanneer deze zijn geplaatst.
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.