Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zerk van Tom Thys

op 14 oktober 2024 door

Zerk

Auteur: Tom Thys
Uitgever
: Horizon
Genre: thriller

Een carrousel. Een misvormd kind. Een zwart schaap. Een kettingzaag.

Na het zien van een obscure filmtrailer is Rob helemaal overstuur. Iemand heeft zonder zijn medeweten zijn romandebuut verfilmd. De beelden zijn erger dan de talloze horrorfilms die hij al gekeken heeft. Dat weerhoudt hem er niet van om de zaak te onderzoeken. Maar iets probeert hem dat te beletten, iets dat zint op wraak. Gelukkig staat hij niet alleen. Sandy, een uitgebluste serveerster met een adembenemend litteken, is dol op zijn boek. Ze is slim en taai en minstens zo nieuwsgierig als hij. Om de waarheid te ontdekken zal Rob in zijn eigen duisternis moeten afdalen. Onderweg zal hij zichzelf misschien verliezen. Is hij daartoe bereid?

Lees een fragment

Horrorauteur Tom Thys schreef met Zerk een huiveringwekkende thriller waarin Rob het zwaar te verduren krijgt. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil je graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees een sneak preview Direct inschrijven

Achter het boek

Oktober staat ook wel bekend als 'spooktober', dus als jij al met smart zit te wachten op Halloween, kun je jezelf tijdens de voorpret helemaal verliezen in Zerk, de nieuwe thriller van Tom Thys. Eerder schreef hij al bloedstollende horrorverhalen voor kinderen en publiceerde hij een aantal spannende kortverhalen voor volwassenen. Zo schreef hij de 'Gruweltoren'-reeks en is hij de auteur van Duisterhuys. Voor volwassen publiceerde hij onder andere de verhalenbundel Diabolik, waarin hij verborgen obsessies en duistere verlangens onderzoekt. 'Wat in eerste instantie bezigheidstherapie was, een manier om mijn verbeelding van me af te schudden, zeg maar, is ondertussen uitgegroeid tot een ernstige passie,' vertelt hij in een interview.

'Nu is de tijd rijp voor bloedstollende romans voor volwassenen.'

Zijn fascinatie voor horror begon al in zijn kindertijd, toen hij in de videotheek afdwaalde naar de rekken met horrorfilms. 'Die interesse – eigenlijk is het een obsessie – is nooit meer verdwenen. Ze is wel verschoven of uitgebreid, van film over literatuur tot fotografie,' vertelt hij. Nu Thys ouder is, kan hij beter de vinger leggen op wat hem zo fascineert aan het genre: 'Ik heb een zwak voor de esthetische kenmerken van verval, in de brede zin van het woord. Waar mensen vooral weerzin voelen bij een dergelijk thema, ontdek ik een zekere schoonheid. [...] Horror is ook een uitwas van angst, een universele en existentiële emotie die zo puur en onmiskenbaar is, dat ze voor een stuk definieert wie we zijn.'

'Mijn werk is authentiek, geworteld in lokale stedelijke folklore en gevoed door de dingen die ik zie, beleef, droom.'

Inspiratie voor zijn gruwelverhalen haalt Thys uit zijn eigen nachtmerries. 'Het is niet zo dat ik volledig afgewerkte verhalen droom, maar wel losse scènes waar ik nadien een context rond construeer,' aldus de auteur in een interview. 'Paradoxaal genoeg ben ik dus heel dankbaar voor die enge dromen, ze zijn zuurstof voor mijn verhalen en wanneer ik wakker schrik uit zo'n droom, noteer ik hem in slaapdronken toestand in mijn "nachtmerrieboek".' Daarnaast put hij ook veel inspiratie uit horrorklassiekers. Zo is Zerk opgedeeld in zesentwintig hoofdstukken die elk de titel dragen van een horrorfilm, waaronder Cannibal Holocaust, The Texas Chain Saw Massacre en Velvet Buzzsaw.

'Ik ben niet bang om te choqueren, maar besef tegelijkertijd dat goede horror soms ook heel subtiel is.'



Reacties op: Zerk van Tom Thys

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tom Thys

Tom Thys

Tom Thys (Antwerpen, 1983) is auteur van enge en spannende verhalen. Behalve De ...