Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
- LET OP: BEVAT SPOILERS -
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
LEESCLUBVRAGEN
1. Verwachting en cover (klik hier voor de link)
1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel? Wat voor gevoel krijg je als je naar de titel kijkt.
1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.
1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?
2. Titel en motto (klik hier voor de link)
Znežanka is een titel die niets weggeeft over de inhoud van het verhaal.
2.a Vind je, nu je het boek gelezen hebt, de titel passend bij het verhaal of zou je voorkeur uitgaan naar een andere titel? Leg uit waarom wel of waarom niet?
2b. Bronja heeft als motto het volgende citaat van Edgar Allen Poe:
All that we see or seem
Is but a dream within a dream
Kan je begrijpen waarom ze specifiek voor dit citaat heeft gekozen? En zie je nu je het verhaal uit hebt een hebt een link tussen dit citaat en het verhaal? Graag met toelichting.
2.c. Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto in een boek? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? Graag met toelichting.
2.d. Ik kom nog even terug op de cover. Niet iedereen was enthousiast over de groene cover. Is je mening daarover bijgesteld nu je het boek gelezen hebt? Of zou je alsnog een andere cover prefereren?
3. Schrijfstijl en vertelperspectief (klik hier voor de link)
3.a. Hoe zou je de schrijfstijl van Bronja Prazdny omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.
3. b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik of zinconstructies moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.
3.c Het vertelperspectief is vanuit ik-persoon Znežanka. Vind je haar als verteller betrouwbaar? Licht je antwoord toe.
3.d Hebben jullie onderlagen in het verhaal opgepikt? Licht je antwoord toe.
4. Personages (klik hier voor de link)
Er zijn meerdere belangrijke personages: Znežanka, Arend, Smilla, Robert, Sebastiaan, Willem en Penelope.
4.a Welke verbanden of overeenkomsten zie je tussen de verschillende personages.
4.b Zijn al deze personages nodig om het verhaal te vertellen? Licht toe waarom je dat denkt.
4.b Vind je dat Znežanka en Arend een ontwikkeling doormaken gedurende het verhaal? Licht je antwoord toe.
4.c Znežanka heeft Arend nodig in haar leven om haar te beschermen. Snap je dat Arend deze rol op zich neemt?
4.d Wat vind je van de rol van Arend? Znežanka probeert er bijna dwangmatig achter te komen of hij wel te vertrouwen is, maar ze slaagt er niet in daarachter te komen door het donkere woud vol Spaans mos en lange witte draden dat haar hoofd is. Is hij te vertrouwen of is hij een ‘gekkie-liefhebber/beschermer’? Denk je dat het uitmaakt?
5. Opbouw van het verhaal (klik hier voor de link)
5.a Het verhaal verloopt chronologisch met flashbacks naar het verleden, waarin we de achtergrond van Znežanka’s psychose stukje bij beetje te weten komen. Wat vond je van deze opbouw?
5.b. Door de flashbacks krijg je telkens een puzzelstukje aangereikt van wat er gebeurd is. Veranderde hierdoor je mening over zowel Robert als Znežanka? Licht je antwoord toe.
6. Verbeelding versus werkelijkheid (klik hier voor de link)
In het verhaal lopen werkelijkheid en verbeelding door elkaar heen.
6.a Bronja geeft met haar verhaal een kijkje in het leven van Znežanka. Ze heeft last (gehad) van psychoses en met haar vorm van verbeelding wordt ze in het boek ‘gek’ verklaard. Denk je dat ze dat (nog steeds) is? Licht je antwoord toe.
6.b Smilla is een voor Znežanka niet bestaande werkelijkheid. Voor Znežanka is ze levensecht en haar houvast om door te gaan met haar leven. Ze trekt zelf een grens door te stellen dat een psychose verschrikkelijk is en nuanceert hiermee haar eigen ‘gekte’. Het is een grijs gebied. Waar houdt de verbeelding op en begint de psychose. Snap je dat ze wel van de psychoses af wil, maar Smilla wil behouden?
6.c Arend heeft als psychisch gezonde man een kijkje van buitenaf op mensen die kampen met een psychose (zijn broer Willem en zijn partner Sebastiaan). Denk je dat zijn kijk te rooskleurig is?
6.d Heb je door het verhaal wellicht een andere kijk gekregen op de psychische hulpverlening? Licht je antwoord toe.
7. Sprookje / roadtrip / queeste (klik hier voor de link)
Het verhaal kan op verschillende manieren getypeerd worden. Het is zowel een sprookje, roadtrip als queeste (zoektocht).
7.a. Bronja noemt het verhaal een modern sprookje. Vind je dat terug in het verhaal? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.
7.b Behalve een sprookje is het ook een roadtrip. Een reis die voor Znežanka bijna louterend werkt. Waar zie je dat in terug? Denk je dat de verandering in de natuur gezien kan worden als een metafoor van de manier waarop Znežanka in het leven terugkeert?
7.c Tot slot kan je de reis van Znežanka ook zien als een queeste (zoektocht). Wat is die queeste en heeft ze die volbracht ook al is die uiteindelijk anders dan vooraf "gepland "?
8. Misbruik en gedwongen keuzes (klik hier voor de link)
8.a In het verhaal is sprake van zowel geestelijk als lichamelijk misbruik. Vind je het geloofwaardig in het verhaal geplaatst?
8.b Znežanka en Penelope worden allebei ‘gedwongen’ om bepaalde keuzes te maken met betrekking tot hun zwangerschap door mannen in hun leven. Het zure is dat Znežanka het kind wel wil en het niet krijgt, terwijl Penelope het kind niet wil maar het wel krijgt. Denk je dat het verhaal van Penelope louterend heeft gewerkt voor Znežanka? Of denk je dat het een andere bedoeling heeft gehad?
9. Einde verhaal en opvallende quotes (klik hier voor de link)
9.a Wat vind je van de uitkomst zoals die aan het eind van boek wordt beschreven?
9.b Vind je de epiloog een toegevoegde waarde hebben? Znežanka praat daar over de verlossing. Wat zou hiermee bedoeld kunnen worden?
9.c Zijn je mooie, bijzondere of opvallende zinnen opgevallen? Zo ja, plaats hem hier.
10. Verwachtingen: uitgekomen of niet? (klik hier voor de link)
10.a Zijn je verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen? Waarom wel of misschien wel waarom niet?
10.b Zou je een volgend of eerder boek van Bronja ook willen lezen? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
10.c Is er iets wat je nog hebt gemist in deze leesclub en/of is er nog iets wat je je medelezers zou willen vragen, dan kan je dat hier melden of vragen.
Volgende stap:
Schrijf voor 9 december je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.