Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gelezen in februari 2024

op 10 maart 2024 door

Ik had een prima leesmaand in februari, maar ik las beduidend minder boeken dan normaal. Ik las 14 boeken, dat waren 6301 pagina's en ik streepte 15 Hebban challenges af (in totaal heb ik er al 38 weg kunnen strepen. Ik las precies evenveel boeken in het Engels als in het Nederlands deze maand. Ook deze maand las ik weer twee vervolgdelen van series die ik al in de kast had staan en mocht deze plaatsen bij het kopje 24 voor 24. De gemiddelde waardering van al deze boeken was .14 punten lager dan de afgelopen maand, nl 3,83 sterren.


Gelezen

24. Verras me van Sophie Kinsella

Een verhaal over een getrouwd stel dat besluit elkaar te gaan verrassen om de spanning terug te krijgen in hun huwelijk dat, volgens een verzekerkingsarts, nog wel 68 jaar zal duren. Bij vlagen grappig en romantisch, maar vooral voorspelbaar.

3 sterren

Hebban challenge 50: denkend (maar waarom ook alweer?)

25. Vlinders voor altijd van Jill Mansell

Gaat over een vrouw die na vele jaren weer terugkeerd naar het plaatsje van haar jeugd. Ze is hier weggegaan met een hoop narigheid, maar probeert nou weer haar leven op te bouwen. Gelukkig is daar haar oude beste vriendin en haar jeugdliefde is er ook nog. Een lekkere doorlezer met net voldoende diepgang.

4 sterren

Hebban challenge 47: gezellig (een feelgood met veel gezellige momenten)

26. Unlikable van Lotte van den Noort

Deze young adult gaat over Engeland in het jaar na Jack the Ripper. De Ripper-moorden zijn opgehouden, maar er worden nieuwe moorden gepleegd en misschien nog wel gruwelijker dan de vorige. Wie zit hierachter en vooral..hoe worden de moorden gepleegd?

Een prettig geschreven historisch verhaal met een magisch tintje, ingewikkelde familieralaties en hate to love.

4 sterren

Hebban challenge 22: beestachtig (er worden beestachtige moorden gepleegd)

27. The Boundless van Anna Bright

Is het slotdeel in een fantasy duologie over een prinses die op reis gestuurd wordt door haar boze stiefmoeder om een echtgenoot te zoeken. Ze reist langs verschillende landen en komt daar verschillende figuren uit sprookjes, mythen en legenden tegen. 

Heel leuk hoe de schrijfster allerlei verschillende volksverhalen en oude religies tot één lopend verhaal heeft geweven.

4 sterren

Hebban challenge 17: laatste (dit deel is het laatste in een duologie)

28. Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje

Is een verhaal over schrijvende zusjes en over de impact van hun schrijven op vele volgende generaties. Het is een mysterieus verhaal waarin verschillende verhaallijnen en tijden elkaar aanvullen en doorkruizen. Verhaallijnen die allemaal teruggrijpen op een bijzonder boek en een bijzonder vrouw.

Knap hoe Anjet alle verhaallijnen steeds weer laat samenkomen. Hoe ze thema's terug laat komen op verschillende manieren en hoe ze me bijna tot het einde kon boeien in dit toch wel lange verhaal. Helaas vond ik ook dat er wat te veel herhaling in voorkwam. Veel levens hadden veel van elkaar weg. 

4,25 sterren

Hebban challenge 41: mysterieus (er zitten een heleboel raadsels in dit verhaal)

29. In ongenade van J.M. Coetzee

Dit boek las ik met mijn fysieke leesclub. Echt leuk, want dit boek had ik zelf nooit opgepakt. Ik dacht altijd dat Coetzee te moeilijk voor mij zou zijn. Niets bleek minder waar. Ik heb genoten van dit verhaal over een professor aan een Zuid-Afrikaanse universiteit die zich vergrijpt aan een zwarte studente. De gevolgen van zijn daden zijn nog groter dan de straf die hij krijgt. 

Goed geschreven boek met humor en een heleboel maatschappijkritiek. Een verhaal waarbij de personages geen van allen echt leuk zijn, maar waar je wel met ze mee gaat leven. 

4,25 sterren

30. Entreat me van Grace Draven

Dit is een hervertelling van The Beauty and the Beast. De 'echte' Beauty is in dit geval het zusje van de hoofdpersoon. Zij loopt weg met een mooie jongeling om uiteindelijk met hem te trouwen. Deze jongeman blijkt ook nog een vader te hebben en samen wonen zij in een betoverd/ vervloekt kasteel waar de dorens van de rozen je soms zomaar aanvallen. 

Een boek dat ik vanaf de eerste pagina niet meer weg wilde leggen. Fijne schrijfstijl, goed plot, mooie en sterke personages en een zeer geloofwaardige en volwassen romantische liefde. Ik ga zeker meer van Grace Draven lezen. 

4,5 sterren

31. Far from the light of heaven van Tade Thompson

Dit is een science fiction over een wereld waarin een grote handelsonderneming erg veel macht heeft gekregen. Het gaat over een jonge vrouw die meegaat op een ruimtereis en na haar cryosleep wakker wordt op een schip waar van alles mis is. Er zijn onder andere heel veel medepassagiers op een gruwelijke manier vermoord. Wie heeft deze mensen vermoord en is deze persoon nog op het schip? 

Helaas vond ik het verhaal naast interessant ook erg verwarrend en werd het op een gegeven moment langdradig.

3 sterren

Hebban challenge 43: gevaarlijk (reizen door de ruimte is sowieso gevaarlijk, met dit ruimteschip helemaal)

32. Ravensong van TJ Klune

Is het tweede deel in een serie over een groep weerwolven. Dit deel is geschreven vanuit een ander personage dan deel 1, waardoor je het verhaal ook helemaal van een andere kant gaat zien. Veel intriges zouden het een interessant verhaal moeten maken, toch kon dit deel me nog minder pakken dan Wolfsong en de schrijfstijl vind ik echt vreselijk. Ik kan niet begrijpen dat dit dezelfde auteur is als van The house in the Cerulean sea, Under the whispering door en In the lives of puppets. Het was op iedere bladzijde: 'he said, she said, said he, said she.' Ik denk niet dat ik het volgende deel op ga pakken.

3 sterren

Hebban challenge 39: aaibaar (deze wolven zijn vaak heel aaibaar)

33. Icebreaker van Hannah Grace

Een new adult over een kunstschaatster en de aanvoerder van een ijshockeyteam. Soort hate to love, waarin de fysieke aantrekkingskracht al heel snel de overhand krijgt. Het was een verhaal dat voor mij te snel te sexy werd, maar dat ook mooie en interessante punten behandelde. Wat mij vooral aansprak is dat de hoofdpersonen goed en eerlijk communiceerden.

3,5 sterren

Hebban challenge 6: sportief (een boek over kunstschaatsen en ijshockey)

34. Olifantenpaadjes van Sebastiaan Chabot

Ik kreeg van Atlas Contact een vooruitleesexemplaar van dit boek. Mijn recensie vind je hier

4 sterren

Hebban challenge 18: zonnig (boek speelt in de zomervakantie in Nice)

35. Red Tigress van Amélie Wen Zhao

Dit was het tweede deel in een fantasy trilogie die zich afspeelt in een wereld die erg lijkt op ons Rusland en China, maar dan met magie. Een prinses die in het verborgene moet leven wil haar keizerrijk terug en moet daarvoor heel wat tegenslag overwinnen. Een verhaal vol vriendschap en verraad, politieke intriges en ingewikkelde relaties. 

De boeken komen voor mij pas halverwege op gang. En dan is het einde zo goed dat ik het boek toch vier sterren geef. Komende maand lees ik het derde deel. Misschien helpt het om de boeken korter na elkaar te lezen.

4 sterren

Hebban challenge 29: slecht (en veel slechte personages in dit verhaal)

36. All our yesterdays van Cristin Terrill

Dit was een boek dat ik toevallig op Vinted tegenkwam. Ik had het nog nergens eerder gezien. Wel jammer, want ik denk dat dit voor meer mensen geldt en het was echt een leuke verrassing. Het verhaal start in een gevangenis, maar blijkt al snel een ingewikkeld tijdreis verhaal te zijn waarbij de hoofdpersonen moeten zorgen dat de toekomst zodanig veranderd dat ze de wereld kunnen redden. Maar welke veranderingen zijn de goede en welke zorgen weer voor andere problemen? Mooi uitgewerkte personages met heel menselijke gevoelens.

4,5 sterren

Hebban challenge 48: ongezellig (de gevangenis is echt een ongezellige plek)

37. Jane, de vos en ik van Fanny Britt en Isabelle Arsenault

Dit prentenboek haalde ik op de laatste dag van de maand bij de bibliotheek om nog een boek te kunnen toevoegen aan de bijna 100.000 boeken die er op Hebban gelezen waren sinds het begin van het jaar. Helaas heeft het uitlezen niet geholpen om het gehoopte aantal echt te halen, maar het was toch een leuke leeservaring.

Een jong meisje wordt gepest en trekt zich terug in de wereld van Jane Eyre. Het boek wisselt steeds tussen het nu en stukjes uit het verhaal van Brontë. Het verhaal helpt haar om sterker te worden.

4 sterren

Deze maand had ik geen boeken die ik meenam naar een nieuwe maand, alles was uit en afgesloten.



Reacties op: Gelezen in februari 2024

Meer informatie

Gerelateerd