Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De eerste twee weken van november

op 17 november 2022 door

Nu is het toch wel echt herfst. Kouder, regen, bruine blaadjes op de grond en zo vroeg donker! Kaarsjes aan en lezen onder een dekentje is de enige remedie tegen mijn herfstdip. 
e0985cf9081157c947d181b6d7476476.jpeg

Ik las 12 boeken in de eerste veertien dagen en kan best tevreden zijn over mijn waarderingen. 
dbd3347909d2d3848331a1be3609a695.jpeg

Gelezen

227. I'm glad my mom died van Jennette McCurdy is een biografie die nogal vaak genoemd werd op Bookstagram en BookTube. Ik heb het boek geluisterd. Jennette is een actrice uit een populaire jeugdserie: I Carly. Zelf heb ik geen enkele aflevering gezien, maar de titel van de biografie intrigeerde toch wel heel erg. Deze is natuurlijk nogal shockerend. Jennette vertelt over haar leven in een Mormoons gezin, over haar dominante moeder die haar dwong om te acteren en over alle gevolgen die het moeten zijn en het zijn van een kindactrice hadden op haar mentale gezondheid. Een heel heftig verhaal waar je een behoorlijk sterke maag voor moet hebben.

Het was niet een geweldig geschreven boek, maar de inhoud boeide me enorm. Ik geloof niet dat ik sterren voor dit boek wil geven.

228. Terugkeer naar Inverness van Diana Gabaldon is een historische 'fantasy' en het tweede deel in een heel lange serie. Ik lees de serie samen met een aantal dames hier op Hebban. Dit deel had ik ooit al gelezen en ik gaf het toen twee sterren. Ik vond het verhaal veel te langdradig en de politieke intriges erg ingewikkeld. Deze tweede keer beviel het boek iets meer. Ik gaf het daardoor een ster meer, maar de grote liefde voor de serie snap ik nog niet zo goed. Wie weet komt dat met het derde boek (dit gaan we starten in januari 2023). 

3 sterren

229. Violet made of thorns van Gina Chen is een Young Adult fantasy. Dit was een boek uit mijn Fairyloot abonnement en hoorde dus bij mijn 'lees al mijn Fairylootboeken' challenge. Het duurde erg lang voordat ik een beetje in het verhaal kwam en ik vond het regelmatig behoorlijk verwarrend. Toch heb ik ook plezier gehad tijdens het lezen en vanaf ongeveer de helft wilde ik wel graag doorlezen. Een volgend deel in deze serie ga ik niet oppakken.

3 sterren

230. De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg is een thriller. Ik mocht vorig jaar een leesclub begeleiden van een ander boek van dit duo: Het Evacomplex en dat boek beviel zo goed dat ik erg veel zin had om in deze te beginnen. Vooral ook omdat ik Maria Magdalena een van de meest interessante personen uit de Bijbel vind. Het boek stelde niet teleur. Een vlot geschreven en spannend verhaal over een bijzondere boekrol die gevonden wordt en een partij die koste wat kost wil voorkomen dat de inhoud wereldkundig gemaakt wordt. Het leuke van deze boeken is dat kennis verweven wordt in het verhaal en zo leer je ook nog nieuwe dingen. 

4,5 sterren

231. Wij zijn de wereld van Jostein Gaarder is een klein boekje dat Jostein schreef voor zijn kleinkinderen. De ondertitel is: een levensfilosofie. Ik denk dat ik de term levensfilosofie verkeerd heb begrepen. Ik dacht dat het boekje zou gaan over de houding van Gaarder ten opzichte van de wereld. Hoe kijk je ernaar, wat is jouw taak in de wereld? Maar het ging meer over wereldse zakenkorte uileggen over het heelal, over hoe de wereld in elkaar steekt. Het was interessant en fijn geschreven, maar niet zo mooi als ik had gehoopt.

3 sterren

232. Het dictatorvirus van Frank Schaper is een nonfictie over dictators. Wie inspireerde wie en wat namen verschillende dictators van elkaar over? In een heel aantal hoofdstukken bespreekt Schaper in grote lijnen de dictators in uit onze geschiedenis, wat hen tot dictator maakte en hoe de connecties tussen de verschillende dictators volgens hem zitten. Heel interessant als overzicht en startpunt als je je meer wilt gaan verdiepen in de beweegredenen van bv. Napoleon, Mao, Franco, Pinochet, Kim Il-Sung en Poetin. Ook fijn zijn de vele foto's en het andere beeldmateriaal om zijn betoog te ondersteunen. Ik heb wel de nieuwste editie van het boek gelezen, niet de hierboven gelinkte versie. In mijn boek is een heel deel toegevoegd over Poetin en de Oekraïene.

4 sterren

e850223d36e8c17c209d31307b188110.jpeg

233. Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding van Matthew Perry is de biografie van deze Friendsacteur. Als grote Friendsfan wachtte ik al een tijdje vol spanning op dit boek. Uiteindelijk heb ik het geluisterd en dat beviel prima. Matthew vertelt open over zijn leven, over zijn gevoelens van eenzaamheid en over zijn problemen met verschillende verslavingen. Als je denkt: het kan niet erger, wordt het nog erger. 

Ook geen sterren voor dit boek. Ik wil zo'n levensverhaal niet in mijn waardering vangen.

234. Half leven van Aya Sabi. Deze roman mocht ik lezen als lid van een leesclub hier op Hebban. Een verhaal over drie generaties vrouwen van Marokkaanse afkomst. Oma groeide op in Marokko en werd volwassen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, moeder werd geboren in Nederland en dochter is dus van de tweede generatie die in Nederland opgroeit. Alledrie vertellen zij over hun moeder en de invloed die zij op hun leven had. Een prachtig geschreven, poëtisch verhaal waarin alledrie de vrouwen hun heel eigen stem hebben. 
3846f49e1165a4e0d640ad1b7d265bb0.jpeg

4,5 sterren

235. A gathering of shadows van V.E. Schwab is het tweede deel in een fantasytrilogie waarin ik als lang geleden begon. Nu eindelijk pakte ik het tweede deel op en dit was zoveel fijner dan deel één! Het kwam veel sneller op gang, de personages voelden vertrouwd en werden toch nog verder uitgediept en het plot was spannend. Ik was zo enthousiast dat ik inmiddels ook het laatste deel aan het lezen ben.

4,75 sterren

236. These broken stars van Amie Kaufman en Meagan Spooner is een YA scifi die op mijn '22 voor 20222' lijst stond. Het is het eerste deel in een trilogie en gaat over een enorm groot ruimteschip dat neerstort op een bizarre planeet. De twee hoofdpersonen zijn een jonge oorlogsheld en de dochter van de rijkste man in het universum. Zij moeten zien te overleven en op zoek naar een manier om gered te worden. Het leuke van dit verhaal vind ik vooral dat het lijkt of het allemaal standaard verhaallijnen gaat volgen, maar dat je toch steeds weer op het verkeerde been wordt gezet. Ik ben blij dat ik deel twee en drie al in mijn bezit heb. 

4 sterren

237. Nog een non fictie was Cappuccino in Jordanië van Anika Redhed. Deze selfpubber heeft een aantal reisboeken geschreven met in de titel cappuccino. In dit deel reist ze samen met haar man door Jordanië. Ze bezoekt de publiekstrekkers zoals de Dode Zee en Petra, maar vertelt vooral over de 'gastvrijheid' en de slaapomstandigheden. Echt een boek over het reizen en minder over de cultuur of over de mensen in het land, maar zeker een vermakelijk boek om te lezen. Maar of ik na het lezen nog naar Jordanië wil????

3,5 sterren

338. The court of miracles van Kester Grant is een historisch Young Adultboek dat zich afspeelt in het Parijs van de Franse Revolutie. De Court of Miracles is de plek waar al het 'uitschot' van de samenleving een plekje kan vinden. De dieven, de bedelaars en nog vele anderen. De hoofdpersoon is een stoere dievegge met het hart op de goede plaats. 

3,75 sterren

Nu aan het lezen

A conjuring of light van V.E. Schwab (fantasy)

Legends & Lattes van Travis Baldree (cozy fantasy)

The undertaking of Hart and Mercy van Megan Bannen (fantasy romance)

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar van Gabrielle Zevin (roman)

Gelukkig tegen de wereld van Enrico Galiano (Young Adult contemporary)

Met hoofd en hart van Christie Watson (non fictie)



Reacties op: De eerste twee weken van november

Meer informatie

Gerelateerd