Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vijfde vijf van juli

op 22 juli 2020 door

Ook nu las ik weer heel snel vijf boeken en daarom loop ik nog steeds voor op de één boek per dag.

Gisteren sloeg ik mijn 25e boek van deze maand dicht. Inmiddels is de Reading Rush begonnen. Een week met uitdagingen en heel veel boekenfilmpjes en boekenpraat op Youtube, Instagram en Twitter. Ik was eigenlijk niet van plan mee te doen, maar uiteindelijk probeer ik het toch. Er zijn zeven uitdagingen voor zeven dagen en wie weet kan ik ze allemaal afstrepen. In ieder geval las ik twee non-fictie boeken waaronder één graphic novel, één jeugdboek dat mooi is voor alle leeftijden, één feelgood en één young adult.

Omdat ik altijd moeite heb met het sterren geven - vaak voelt de ene vier sterren echt minder goed dan de andere vier sterren - stap ik over op cawpile om boeken sterren te geven. Dat betekent dat ik mijn sterren ga baseren op zeven verschillende onderwerpen: Characters, Atmosphere, Writing Style, Plot, Intrigue, Logic en Enjoyment. Deze manier heb ik overgenomen van Book Roast op Youtube. Ieder onderwerp krijgt punten van 1 tot 10 en achteraf deel je de punten door 7 en krijg je een gemiddelde dat verwijst naar een hoeveelheid sterren: <1.1= 0 sterren, 1.2- 2.2= 1 sterren, 2.3- 4.5= 2 sterren, 4.6- 6.9= 3 sterren, 7- 8.9= 4 sterren en 9- 10= 5 sterren. 
285c4cec42aacd98eb75bbc05adf7aec.jpeg

Gelezen

21. De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy (jeugd en alles daarboven). Tsja, dit boek kwam ik zo vaak tegen op Hebban en daarbuiten en iedereen was enthousiast. Ik kocht het en ben zeker niet teleurgesteld. De korte teksten zijn kleine levenslessen, de illustraties prachtig. Een boek om steeds opnieuw op te pakken en stukjes uit te lezen. 

Dit boek past niet in het cawpile systeem, omdat het meer losse prenten met tekst zijn. Gewoon 5 sterren

22. Misverstand in de middle of nowhere van Lis Lucassen (feelgood) mocht ik lezen als leider van de leesclub die nu op Hebban loopt. Het verhaal gaat over Doortje die de boerderij van haar opa, die ze al heel lang niet gezien heeft, erft. Ze besluit naar de Achterhoek te vertrekken om te voldoen aan de voorwaarden van de erfenis. Ze moet namelijk 30 dagen onafgebroken in het huis verblijven zonder er iets uit te verwijderen. Daarna is de erfenis voor haar. Ze niet had verwacht dat dit iets ook een mens zou kunnen zijn. Ik vond het een heerlijke feelgood en heb zin in de discussie. 

Characters= 8, Atmosphere= 9, Writing Style= 8, Plot= 7, Intrigue= 7, Logic= 7, Enjoyment= 9. Samen 7,86, dus 4 sterren. 

23. Onyx van Jennifer L. Armentrout (young adult paranormale romance) is het tweede deel in de Lux-serie en kocht ik ook in 2018. Vorige week las ik het eerste deel en dat deed ik met plezier, al was het verhaal vrij standaard. Toch was de introductie van buitenaardse wezens in een YA wel origineel en daarom las ik nu deel 2. Het boek startte direct waar het vorige boek afliep en ook de schrijfstijl en de karakters bleven behoorlijk hetzelfde. Een dominant alfamannetje en een wat afhankelijk meisje, dat net doet alsof ze onafhankelijk is. In dit deel leert Katy wel meer van haar eigen mogelijkheden kennen, dus misschien wordt ze nog wel een zelfstandige power woman. Ik las het boek met iets minder plezier dan deel 1, maar de serie staat klaar, dus deel drie zal ik ook wel oppakken.

C= 6, A= 7, WS= 8, P=6, I= 7, L=6, E= 7, samen 6,7, dus 3 sterren.

24. Onorthodox van Deborah Feldman (non-fictie) stond sinds juli 2019 te wachten om gelezen te worden. Ik las rond die tijd het boek van Margot Vanderstraeten: Mazzel Tov en was zo geïntirgeerd door het leven van de orthodoxe Joden in Antwerpen dat ik Onorthodox ook aanschafte. Onorthodox is het levensverhaal van Deborah Feldman zelf. Zij groeide op in een zeer orthodoxe gemeenschap in New York. In dit boek laat ze ons zien hoe het leven in deze gemeenschap voor haar was en hoe dit haar persoonlijkheid heeft gevormd. Een verbijsterend en zeker ook verdrietig boek. 

C= 8, A=9, WS= 6, P= 8 (beetje gek voor non-fictie), I=8, L=9, E= 8, samen 8, dus 4 sterren. 

25. They called us enemy van George Takei (non-fictie graphic novel) kwam ik tegen op mijn speurtocht naar graphic novels over de levensverhalen van de schrijvers/ tekenaars zelf. Dit boek vertelt over het leven van George Takei. Hij is een Amerikaanse Japanner, die ten tijde van de oorlog tussen Amerika en Japan in WO II met zijn familie vastgezet werd in de interneringskampen van de Amerikaanse overheid. Dit stukje geschiedenis kwam ik tegen in het boek Internment  van Samira Ahmed. Waar Internment gaat over een fictieve wereld waarin Moslims door de Amerikaanse overheid in kampen worden opgesloten, is de geschiedenis van de Japanse interneringskampen echt bestaand. Prachtig getekend en helder verteld. Vooral heel mooi omdat het kamp gezien wordt vanuit de ogen van een jong kind en zijn belevenissen en daarnaast toch alle gruwelijkheden van deze tijd duidelijk laat zien. 

C=9, A=9, WS=9 (hier neem ik illustraties mee), P=8, I=9, L=9, E=10), samen 9, dus 5 sterren.

Nieuw binnen

Een meisje op Schindler's list van Rena Finder via Bruna

Thuiskomen van Jackie van Laren via Bruna

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy via Bruna

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën over bovenstaande boeken en hoor natuurlijk ook graag jullie aanrader van de afgelopen tijd. 



Reacties op: De vijfde vijf van juli

Meer informatie

Gerelateerd

They Called Us Enemy George Takei (co-writer) , Justin Eisinger (co-writer) , Steven Scott (co-writer) Harmony Becker (Artist)

7