Down the tbr hole 15
En weer een nieuwe 'Down the tbr hole'. Ook vandaag heb ik weer twintig boeken op mijn 'Wil ik lezen' lijst bekeken en bedacht of ik deze boeken nog steeds wil lezen. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn lijst en mijn keuzes vinden.
Dit concept kwam ik tegen bij Laurie's boekenhoekje hier op Hebban en aangezien ik, toen ik haar artikel tegenkwam, 967 boeken op mijn 'Wil ik lezen' lijst had staan leek me dit ook wel een goed idee voor mij.
Hier volgt hoe het werkt:
- Ga naar je 'Wil ik lezen' plank op Hebban.
- Sorteer op 'datum' en ga naar de laatste pagina, zodat je je oudste boeken te zien krijgt.
- Pak de onderste vijf boeken (ik pak er tien omdat ik zoveel boeken op mijn lijst heb staan en ik kijk ook alleen naar de boeken die ik niet al in mijn kast heb staan). Lees de samenvatting en bedenk of je ze wilt houden of je dat je wilt laten gaan.
- Schrijf in dit artikel een klein stukje over het boek en wat je ermee wilt.
- Maak aan het begin en eind de balans op.
Daar gaan we weer:
Ik begin met 868 boeken omdat ik alle twijfelgevallen van de vorige keer ook verwijderd heb.
1. Island van Aldous Huxley (klassieker) is een verhaal over een ideale samenleving op een eiland. Een ideale wereld die wordt bedreigd door machtswellust. Brave new world vond ik geweldig, dus dit boek mag blijven.
2. Nooit meer bang van Gaby Rasters (roman/ feelgood) is een verhaal over toevallige ontmoetingen, liefde, een aanslag en de gevolgen daarvan. Gaby Rasters schrijft indringende verhalen over mooie mensen. Dit boek mag blijven.
3. Hazels spreuk van Marte Jongbloed (young adult fantasy) is deel twee in de Heksenspiegeltrilogie. Ik heb Hazels pentakel al heel lang staan en nog niet gelezen. Dit boek mag dus, voorlopig, verwijderd worden.
4. Field notes on love van Jennifer E. Smith (young adult contemporary)gaat over een roadtrip door Amerika met de trein. Ik hou van boeken over roadtrips, dus deze mag blijven.
5. Heksenjongen van Kelly Barnhill (jeugd) gaat over een jongen die, sinds zijn tweelingbroer verdronken is, niet meer praat. Over rovers én over magie. De flaptekst klinkt veelbelovend en de cover is prachtig. Toch verwijder ik dit boek, want ik vond Het meisje dat de maan dronk niet zo leuk als ik verwacht had.
5. De huishoudster van de professor van Yoko Ogawa (romans en literatuur) gaat over een wiskundeprofessor met een kortetermijngeheugen van 80 minuten, zijn huishoudster en haar zoon. Zij ontwikkelen in deze omstandigheden een bijzondere relatie. Ik las ooit een thriller over een vrouw (?) die iedere ochtend als ze wakker werd opnieuw moest beginnen met de wereld te leren kennen. Dit concept vond ik fascinerend. Dit is een roman met hetzelfde concept. Ik wil het graag lezen en het mag dus blijven.
6. Alles in de wind van M.J. Arlidge (thriller) is een tussenboekje in de Helen Grace-serie. Ik vind de hoofdserie lang genoeg en voel niet echt de behoefte om dit dunnetje ook op te pakken. Deze wordt verwijderd.
7. De obeliskpoort van N.K. Jemisin (fantasy) ga ik verwijderen. Ik las even geleden het eerste deel van de Gebroken aarde trilogie en die beviel mij niet. Ik voel geen enkele behoefte om deel twee op te pakken.
8. Holy Sister van Marc Lawrence (fantasy) is het derde deel van de Book of the ancestor trilogy. Deel één van deze fantasyserie over nonnen die huurmoordenaars zijn wil ik erg graag lezen, maar ik zal de volgende delen pas weer toevoegen als Red Sister bevalt. Holy Sister wordt dus verwijderd.
9. Citytrip van Gerda van Wageningen (roman) gaat over een samengesteld gezin dat op vakantie naar Londen gaat. Het laatste boek dat ik van deze schrijfster las beviel niet heel goed, maar het onderwerp van dit verhaal staat wel heel dicht bij mij. De strubbelingen van een samengesteld gezin zijn hier een dagelijkse realiteit. Dit boek wil ik dus toch graag lezen.
10. Macbeth van Jo Nesbø (thriller) is mij ooit door iemand (?) hier op Hebban aangeraden. Het klinkt als een interessante thriller, maar ik heb nog zoveel ongelezen thrillers op mijn fysieke tbr dat ik deze toch maar verwijder.
11. Tot in de hemel van Richard Powers (literatuur en romans) gaat over een biologe die een wonderbaarlijke ontdekking over bomen doet en activisten die deze ontdekking jaren later inzetten om het laatste stuk oerwoud van Noord-Amerika van de ondergang te redden. Dit boek combineert natuurwetenschap en literatuur en richt zich op het behoud van de aarde. Dit boek mag blijven.
12. Schaduw me van Tahereh Mafi (young adult dystopie) heb ik gelezen in een dubbeluitgave waarin Schaduw me en Onthul me samen zitten. Deze wordt dus verwijderd.
13. Beet van Sietske Scholten (literatuur en romans) over twee vrouwen, hun liefde, een zwangerschap die misloopt en lyme is een boek dat me op dit moment helemaal niet trekt. Het wordt verwijderd.
14. Alles tussen jou & mij van Susan Wiggs (roman) vertelt het verhaal van Caleb die zich uit de Amish gemeenschap ontworsteld had, maar er terugkeert om voor zijn neefje en nichtje te zorgen. Op een dag maakt hij een keuze die de gemeenschap niet op prijst stelt. Ik wil graag meer lezen over de Amish. Dit boek mag blijven.
15. Dans met mij van Jean Kwok (literatuur en romans) gaat over een meisje dat na de dood van haar moeder, die ballerina was, hard moet werken om het huishouden draaiende te houden. Ze vindt een baantje als receptioniste bij een balletgezelschap en ontdekt daar een passie voor dansen. Haar vader is zeer traditioneel en moet niets hebben van Westerse fratsen, dus haar liefde voor de dans moet geheim blijven. Het is vast een mooi verhaal, maar op dit moment trekt het niet genoeg. Ook dit boek wordt verwijderd.
16. Met de beste bedoelingen van Susan Anne Mason (literatuur en romans) lijkt een verhaal over een nare voogdijzaak. Hier heb ik geen zin in. Het boek wordt verwijderd. Al vind ik de voorkant heel aantrekkelijk.
17. De boekbinder van Bridget Collins (literatuur en romans) is een historische roman met een magisch tintje. De hoofdpersoon kan herinneringen bij mensen weghalen en deze onderbrengen in een boek. Maar wat gebeurt er als hij op een dag een boek vindt met zijn eigen naam erop? Een historische roman en een beetje fantasy? Daar word ik blij van. Dit boek mag blijven.
18. De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde van Jeremy Dronfield (non-fictie) ga ik verwijderen. Ik heb nog heel wat Auschwitz boeken op mijn fysieke en mijn virtuele tbr staan. Laat ik die eerst maar lezen.
19. De keuze van Edith Eger (non-fictie) is ook een Auschwitz boek. Ook deze ga ik dus, voor nu, verwijderen.
20. Stella van Takis Würger (non-fictie) is ook een oorlogsverhaal, maar ditmaal staat een Joodse vrouw centraal die haar familie en zichzelf probeert te redden door andere Joden te verraden. Dit boek mag blijven, omdat dit voor mij weer een nieuwe onderwerp is.
Aantal boeken geanalyseerd: 20
Verwijderd: 12
Behouden: 8
Boeken over: 856
En weer mijn vraag: zijn jullie het eens met mijn keuzes of zouden jullie anders kiezen?