Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mid Year Book Freak Out

op 06 juli 2022 door

Zoals ieder jaar is het rond juni weer tijd voor de Mid Year Freak Out, de lijst met vragen die je terug laat kijken op je leesjaar en vooruit laat kijken naar de tweede helft van het jaar. Laat ik maar snel met de vragen beginnen...

Je favoriete boek van het jaar tot nu toe

Ik ga een beetje valsspelen. Omdat ik tot nu toe al 144 boeken heb gelezen, vind ik dat ik er wel iets meer dan één mag aanwijzen. Daarom kies ik per veel gelezen genre één boek:

Jeugd: Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers. Dit vond ik zo'n ontroerend boek. Pelle en zijn mama moeten verder zonder papa, maar papa heeft voor Pelle een doos met briefjes achtergelaten. Op ieder briefje staat een opdracht. Zodra Pelle aan de opdrachten begint leert hij zijn leven weer op te pakken. 

YA fantasy: Crown of feathers van Nicki Pao Preto. Een verhaal dat me vanaf de eerste pagina pakte. Een jong meisje broedt een feniksei uit en kan daardoor een feniksrijder worden. Mooi uitgewerkte personages, een bijzondere wereld met genoeg politiek gekonkel, behoorlijk spannend en met heerlijke plottwists.

YA historisch: Fountains of silence van Ruta Sepetys. Dit is mijn tweede boek van deze schrijfster en vanaf nu is zij een 'auto buy' auteur. Ruta schrijft over gebeurtenissen in de geschiedenis die minder bekend zijn bij het grote publiek. Zo gaat dit verhaal over het leven in Spanje onder Franco. Het verhaal wordt verteld vanuit een Amerikaanse toerist en een Madrileens meisje. Hun gezichtspunten en levens zijn totaal verschillend. Het meisje leeft in armoede en angst, de jongen leeft in luxe. Een pageturner die je veel leert over deze vreselijke periode in de Spaanse geschiedenis. Dit boek is trouwens in het Nederlands vertaald met als titel: Stilte heeft een eigen stem.

YA contemporary: Aristotle and Dante dive into the waters of the world (vertaald als Aristoteles en Dante duiken in de wateren van de wereld) van Benjamin Alire Sáenz. Dit boek is het vervolg op Aristotle and Dante discover the secrets of the universe en gaat over twee jongens die eljaar in deel één leren kennen en dikke vrienden worden. Als ze elkaar en zichzelf beter leren kennen ontstaat er liefde tussen de twee. Dit tweede deel gaat verder waar deel één geëindigd is. Het is 1986, de jongens zijn verliefd. Maar hoe is het om verliefd te zijn als je allebei jongen bent en in de jaren tachtig leeft? En hoe ga je om met de aidsepidemie die over de wereld waart?

Literatuur: De jongens van Nickel van Colson Whitehead. Na De ondergrondse spoorweg wilde ik heel graag nog een boek van deze auteur lezen. De jongens van Nickel is wederom een historisch verhaal, maar nu niet met het kleine fantastische tintje van De ondergrondse spoorweg. Dit boek draait om een tuchtschool voor jongens. Een school waar vreselijke dingen gebeuren met alle jongens, maar waar toch ook weer de gekleurde jongens (en vooral de zwarte) het het meest voor de kiezen krijgen. Een heel heftig boek met een bizarre plottwist. 

Science fiction/ Fantasy: A river enchanted van Rebecca Ross deed mij denken aan de boeken van Juliet Marillier. Het speelt zich af op een eiland in de zeeën van Schotland. Een jonge bard keert terug na zijn opleiding aan het vaste land. Bij terugkomst blijkt dat er meisjes verdwijnen en wordt hij meegetrokken in een spannende en magische zoektocht. Een sprookjesachtig en romantisch verhaal.

Non-fictie: Will van Will Smith en Mark Manson. Deze biografie over The Fresh Prince las ik met heel veel plezier. Het verhaal van Will zijn leven is grappig, verdrietig, verbazingwekkend en af en toe boosmakend. Hij vertelt open over zijn successen, maar ook zeker over de fouten die hij in zijn leven gemaakt heeft.

Beste vervolg van een serie

Een vervolg waar we erg lang op moesten wachten, maar die het wachten meer dan waard was: Aristotle and Dante dive into the waters of the world. Ik noemde het boek hierboven al als favoriete YA contemporary. 

Slechtste boek tot nu toe

Ik noem er twee:

Dwaaleiland van Melissa de la Cruz. Ik weet best dat ik niet de doelgroep ben van dit boek, maar ik denk dat ik kan zeggen dat het objectief slecht geschreven is. Het boek hangt aan elkaar van oppervlakkige personages en onoriginele verhaallijnen en dat gecombineerd met fantasieloos taalgebruik.  

De nimfen van Alex Michaelides. Het tweede boek van deze man beviel nog slechter dan het eerste. Waar ik bij De stille patient nog tot het einde van het boek geboeid was en toen bij de plottwist pas afhaakte, was ik nu al na een paar hoofdstukken klaar met het verhaal. Dit boek was zo vrouwonvriendelijk! Daarnaast vond ik de hoofdpersoon erg ongeloofwaardig. Een groepstherapeute die op eigen houtje een moordonderzoek wil doen? Nee, Alex Michaelides heeft voor mij afgedaan.

Nieuwe boeken waar je naar uitkijkt

Bloodmarkedhet vervolg op Legendborn van Tracy Deon

Husband material, het vervolg op Boyfriend material van Alexis Hall

A taste of gold and iron van Alexandra Rowland

House of hunger van Alexis Henderson, zij schreef eerder The year of the witching een boek dat ik met veel plezier las.

Gleanings van Neil Shusterman een boek met korte verhalen die zich afspelen in de wereld van Scythe.

Heart of the sun warrior van Sue Lynn Tan, het vervolg op Daughter of the moon goddess

Grootste teleurstelling

Ook hier heb ik er weer twee:

Klara en de zon van Kazuo Ishiguro. Ik vond dit boek zeker niet slecht. Heb het zelfs met behoorlijk veel plezier gelezen, maar ik had er gewoon veel meer van verwacht. Ik hou van sciencefiction en van dystopieën en dacht daarom dat ik een boek geschreven vanuit een Kunstmatige vriendin geweldig zou vinden. Ik was benieuwd naar de gezichtspunten, naar de commentaren op het leven, naar de manier waarop er omgegaan zou worden met kunstmatig leven. Maar ik vond het allemaal een beetje vlak en saai.

Harlem Shuffle van Colson Whitehead. Dit boek was mijn derde boek van deze schrijver en beide andere boeken vond ik heel goed. De jongens van Nickel staat hierboven zelfs genoemd als beste literaire werk dat ik dit jaar gelezen heb. Helaas kon ik niet veel met dit verhaal. Ik vond het warrig opgezet, en ergerde me aan de oneindige beschrijvingen en dialogen. Ik zag in een recensie van Carlein het volgende staan en kan het niet beter verwoorden: 'De verhaallijn van deze misdaadroman is vooral een kapstok om korte snapshot-beschrijvingen te geven van het leven in het Harlem van begin jaren 60. Iedere bijfiguur en straathoekwinkel wordt voorzien van context die verder aan de hoofdlijn niets toevoegt. Dat maakt dat er geen vaart zit in het boek als misdaadroman en de spanning ontbreekt.'

Grootste verrassing

Beasts and beauty van Soman Chainani. Dit is een verhalenbundel en normaal gesproken waardeer ik deze nooit zo hoog. Ik heb meestal behoefte aan een mooie wereldopbouw en uitgewerkte karakters, maar bij deze verhalen heb ik genoten van de originaliteit en van de manier waarop de auteur oude sprookjes heeft omgedacht en feministisch heeft gemaakt. 

Nieuwe favoriete auteur

Ik las nog maar één boek van Octavia E. Butler; Kindredmaar ik voel dat zij een favoriet gaat worden. Haar manier van schrijven en de manier waarop ze maatschappelijke problemen verweeft in haar verhaal vind ik erg mooi en aangrijpend.  

Nieuwste fictional crush

De vader in De veger van Jonathan Auxier. De manier waarop hij met zijn kind omgaat en alle manieren waarop hij kan omdenken zijn echt geweldig.

Boek dat je aan het huilen maakte

Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers omdat het zo ontroerend mooi was hoe een vader over de dood heen voor zijn kind kan zorgen. 

Niet zonder ons van Wendy Brokers. In dit boek staat een gebeurtenis die mij persoonlijk erg raakte. 

De nacht die mijn leven voorgoed veranderde van Lody van de Kamp. Dit verhaal over het leven in Auschwitz liet weer zoveel nieuwe gruwelijkheden zien. 

Boek dat je blij maakte

Under the whispering door van TJ Klune omdat de personages zo leuk en lief waren en omdat de brommende beer een heel lieve inborst blijkt te hebben. 

Het mooiste boek dat ik kocht

Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy. Ik vind deze omslagillustratie van Jan Hamstra echt prachtig. De kleuren, de illustratiestijl, en de wolf zijn allemaal mooi. 

Nog te lezen voor het einde van 2022

Heb je even....

Ik wil mijn 22 voor 2022 challenge afronden en moet daarvoor nog de volgende boeken lezen: 

These broken stars van Amie Kaufman en Meagan Spooner

Tunnels van Roderick Gordon en Brian Williams (er zijn trouwens wel heel veel boeken met als titel Tunnels)

The star-touched queen van Roshani Chokshi

And I darken van Kiersten White

The royal we van Heather Cocks en Jessica Morgan (deze staat deze maand op de planning)

Waking land van Callie Bates

Het tweede deel van Under the dome van Stephen King (ik heb dit verhaal in twee losse delen. Deel 1 las ik als heel lang geleden). 

De Veleda-erfenis van Chris Houtman

Melodieën van Helmut Krausser

Fire & Heist van Sarah Beth Durst (ook deze staat op mijn juli planning)

Als dit lukt ben ik blij. 

Nu ben ik erg benieuwd naar jullie antwoorden op deze vragen. Ik hoop ze te zien hieronder of anders via een tag op jullie eigen spot.



Reacties op: Mid Year Book Freak Out

Meer informatie