Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mid Year freak out 2023

op 04 juli 2023 door

Zoals ieder jaar is het rond juni weer tijd voor de Mid Year Freak Out, de lijst met vragen die je terug laat kijken op je leesjaar en vooruit laat kijken naar de tweede helft van het jaar. Laat ik maar snel met de vragen beginnen...

Je favoriete boek van het jaar tot nu toe

Ik ga een beetje valsspelen. Omdat ik tot nu toe 118 heb gelezen, vorig jaar waren het er 144!, vind ik dat ik er wel iets meer dan één mag aanwijzen. Daarom kies ik per veel gelezen genre één boek:

Jeugd: Op zoek naar de nachtegaal van Sarah Ann JukesDit vond ik een ontroerend en goed geschreven verhaal. Een jongetje heeft een speciale band met zijn zus die is gaan studeren. Samen gingen ze altijd op zoek naar vogels. Als ze op een dag niet thuiskomt en zijn ouders vreemd gaan doen, besluit hij naar haar op zoek te gaan. Het is een verhaal over vriendschap, rouw, vogels en opvoeding.

YA fantasy: Chain of thorns van Cassandra Clare. Dit is het derde en laatste deel in één van de series binnen de Schaduwjagers series. Ik hou van de personages van Cassandra Clare en eigenlijk maakt het dan bijna niet uit welk plot we volgen.  

YA historisch: Net als vorig jaar ga ik hier voor een boek van Ruta Sepetys; I must betray you. Oke, Ruta Sepetys schrijft voor mij alleen maar vijf sterren boeken. Dit boek gaat over Roemenië onder Nicolae Ceaușescu. De hoofdpersoon is een jongen die een bijzonder dagboek bijhoudt. Hij vertelt over de angst en wantrouwen die er heersen in het land, over de honger, maar ook over vriendschap en liefde. Ik vond het ook erg leuk om iemand terug te zien uit Fountains of silence. I must betray you is vertaald naar het Nederlands: Ik moet je verraden

Literatuur: Deze vind ik lastig. Ik kan eigenlijk niet kiezen tussen Lessen in chemie, Stilleven en De winnaars. Toch denk ik dat ik uiteindelijk kies voor Lessen in chemie van Bonnie Garmus. Dit boek heeft me zoveel plezier gegeven. Ik las dit boek samen met Jeanet. 

Science fiction/ Fantasy: Briefly, a delicious life van Nell Stevens is een vrij dun boekje verteld vanuit een geest die meekijkt met Frédéric Chopin, George Sand en haar kinderen tijdens hun tijd op Mallorca. Het verhaal leest misschien meer als literatuur en ik vond het heel mooi geschreven en interessant om mee te leren over de componist en de schrijfster in hun tijd. Nu wil ik ook een boek lezen van George Sand.

Klassieker: Ik ben dit jaar in de Little women val geevallen. Ik las het boek eerder en vond het toen saai en kon er niets mee. Dit jaar las ik het opnieuw en ik vond het geweldig. Inmiddels ben ik een verzamelaar van verschillende edities van dit boek en wil ik de vervolgdelen Jo's boys en Little men lezen. 
7202a863d98fa834683fa128bb50c560.jpeg

Non-fictie: De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot WestermanDit boek staat in de Grote Vriendelijke 100 en gaat over het systeem van wetgeving en rechtspreken in Nederland. Het staat vol met bijzondere en interessante voorbeelden van rechtzaken, bijvoorbeeld over een man met enorm stinkende zweetvoeten. 

Beste vervolg van een serie

Dan noem ik hier De winnaars van Fredrik Backman. Dit is het derde en laatste deel in de Björnstadtrilogie. Björnstad is een vrij klein plaatsje in Zweden waarin het leven draait om het middelbareschool ijshockey team. Zonder ijshockey stort de economie van het stadje in. Vanaf deel één was ik verslaafd aan deze boeken. De schrijfstijl van Backman is bijzonder, een beetje hak op de tak en ik moest even wennen aan de hoeveelheid aan personages. Maar uiteindelijk krijgt iedereen een eigen gezicht en een eigen verhaal en alles grijpt zo mooi in elkaar. Het zijn ontroerende boeken waarin de echte wereld met al zijn grijstinten beschreven wordt. 

Slechtste boek tot nu toe

Ik kies hier voor een boek dat ik wel heb uitgelezen/ geluisterd. Ik noem dus niet de boeken die ik weggelegd heb. 

Misfit van Elle Kennedy. Ik heb erg genoten van een aantal boeken van deze schrijfster en had daarom veel zin om dit boek op te pakken, maar... Wat een vreselijke personages. Het verhaal speelt zich af op een prepschool voor jongens. RJ komt op deze school terecht omdat zijn nieuwe stiefvader een heel rijke man is en hij met zijn stiefbroer mee moet. De jongens leven erop los, het is seks voor en na. En dan ook nog een soort van liefde op het eerste gezicht. Slappe personages, inhoudsloze verhaallijnen, Misfit en ik waren een misfit. 

Nieuwe boeken waar je naar uitkijkt

Foxglove, het vervolg op Belladonna van Adalyn Grace

A study in drowning van Ava Reid

Silverborn van Jessica Townsend

Song of the huntress van Lucy Holland

Cleoparta van Francine Prose

Bookshops & Bonedust van Baldree

Grootste teleurstelling

Ook hier heb ik er weer twee:

Tweede leven van SJ Watson.  Na Voor ik ga slapen had ik hoge verwachtingen van deze thriller. Helaas vond ik de hoofdpersoon zo vreselijk naief en dom. Ze begeeft zich op zeer gevaarlijk terrein en zet alles hiervoor op het spel. Ik vond het daardoor erg ongeloofwaardig. Daarnaast had ik al vrij vroeg in het verhaal door hoe de vork in de steel zat. 

De gorgels van Jochem Myjer viel me ook erg tegen. Van een boek dat zo hoog in de Grote Vriendelijke 100 staat had ik veel meer diepgang verwacht en ook de humor was niet aan mij besteed.  

Grootste verrassing

Het prachtige Dagen van zand van Aimée De Jongh misschien? Hoewel ik na alle lovende kritieken al wel een prachtig boek verwachtte. Ik had alleen niet verwacht dat ik zo ontroerd zou worden door het verhaal en ook door de illustraties. Een boek om te koesteren en om aan iedereen aan te raden.

Nieuwe favoriete auteur

Ik las A fire endless van Rebecca Ross, het eidne van de duologie over het eiland Cadence. En het boek heeft bevestigd dat ik haar een zeer fijne schrijfster vindt. Ze schrijft een beetje in de sfeer van Juliet Marillier en dat is echt één van mijn favoriete schrijfsters. Historisch en met een beetje magie, maar vooral gericht op de persoonsontwikkeling en de interachtie tussen mensen. Divine rivals ligt al klaar.

Nieuwste fictional crush

Weet je wie echt geweldig is om als vriend te hebben? Lucas uit Mijn toekomst is Roos van Hinke van Abbema. Ik mag de leesclub begeleiden van dit boek en Lucas is echt heel lief. Maar een fictional crush? Nee. 

Boek dat je aan het huilen maakte

Ik huil vrij gemakkelijk tijdens het lezen, dus ik noem er een paar: 

Het hierboven genoemde Dagen van zand van Aimée de Jongh en De winnaars van Fredrik Backman, 

Schaduwliefde en Ik moet je verraden van Ruta Sepetys. Deze schrijfster weet mij altijd aan het huilen te maken. 

You made a fool of death with your beauty  van Akwaeke Emezi

De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer

Chain of thorns van Cassandra Clare. Deze schrijfster weet ook altijd tranen uit me te trekken. 

En tot slot heeft ook Wendy Brokers het weer voor elkaar gekregen met Vertrouwen of verliezen. 

Boek dat je blij maakte

Girl, woman, other van Bernardine Evaristo omdat haar personages zo goed geschreven zijn, omdat ze sterk, stoer en 'down to earth' zijn. Ik werd blij van de 'niet boos worden, maar praten en luisteren' houding van veel van de vrouwen in dit boek. 

Het mooiste boek dat ik kocht

Er kwamen veel heel mooie edities mijn huis binnen. Ik noem een paar van de allermooiste: 

Days of sand van Aimée de Jongh,

een paar van van mijn edities van Little Women

een heel oude versie van Anna Karenina

De speciale editie van Tress of the Emerald sea van Brandon Sanderson

8cab81485f7186a13e5c5f9b5efb3e61.jpeg

Nog te lezen voor het einde van 2023

Ieder jaar weer de gewetensvraag. Lees ik mijn voorgenomen boeken wel?

Van mijn 23 boeken in '23 heb ik er nog maar drie gelezen en ben ik bezig met de vierde. Dat schiet dus niet op.

Dan heb ik nog drie boeken liggen die ik wil lezen voor mijn Sara Nisha Adams leeslijst. De lijst naar aanleding van het boek The reading list. Ik wil hiervoor nog The time travelers's wife, Beloved en A suitable boy lezen.

49b7014c0d563c8e359369009a85a2f9.jpeg

Nu ben ik erg benieuwd naar jullie antwoorden op deze vragen. Ik hoop ze te zien hieronder of anders via een tag op jullie eigen spot.



Reacties op: Mid Year freak out 2023

Meer informatie