24 in '24! De luekste covercompetitie! Editie 1
Na vier maanden LUEK-boeken lezen, viel het ons op dat een (groot) aantal daarvan niet alleen inhoudelijk erg mooi zijn, maar ook een prachtige buitenkant hebben. Uit al die mooie boeken kozen maar liefst 19 lezers één favoriet. Je vindt ze hieronder allemaal terug.
Nu is het aan jou! Ongeacht of je een boek instuurde of niet: je mag mee kiezen. Maar we houden de spanning er nog even in. Stuur jouw top 5 door tot en met 12 mei 2024. Rangschik ze duidelijk, want het boek dat je op plaats 1 zet krijgt vijf punten, het boek op plaats 2 vier punten enzovoort. Wie een cover instuurde mag op de eigen cover stemmen, maar dat moet natuurlijk niet. Het is niet jij die kan winnen, maar de buitenkant van een boek dat werd ingestuurd. Daarom laten we de beelden voor zich spreken en zeggen we nog er (nog) niet bij wie welk boek instuurde.
Bekijk ze dus allemaal goed, geniet van de plaatjes en zoek uit welke vijf jij het liefste ziet. Ze staan hieronder in een willekeurige volgorde (zoals mijn computer ze heeft gerangschikt in hun verzamelmap).
Nr. 1
Deze cover vind ik zo mooi bij het boek passen. De sokken die niet helemaal gelijk zitten, vind ik aandoenlijk. Ook uitstralen: Niets is perfect.
Nr. 2
Een vrouw in een trein coupé, is ze alleen? Ze kijkt peinzend naar buiten, waar denkt ze aan? Ik houd erg van zwartwit foto's met mensen er op. Het doet me denken aan de foto's van Robert Doisneau. Volgens de info in het boek is het een foto van de auteur, dat maakt het nog interessanter!
Nr. 3
Na toch een beetje wikken en wegen is het de omslag van De kleine kapitein van Paul Biegel geworden. Ik vind het een heerlijk nostalgische omslag, passend bij het verhaal, uitnodigend en kleurrijk. Gemaakt door Carl Hollander.
Nr. 4
De witte leegte met daarin de staande (klassieke) scheerkwast geeft een rustig, sereen beeld, heel verstild. Titel en auteur staan verfijnd in timide typografie vermeld, maar de aandacht gaat naar die scheerkwast en zijn schaduw. (Echt zo jammer dat er geen bespiegeling richting de inhoud mag). De kwast verwijst natuurlijk naar de kapper, maar een ‘kwast’ staat in het jodendom ook symbool voor goddelijke bevrijding en hoop (aan de gebedsmantel zitten daarom ook kwastjes, weliswaar andere dan de scheerkwast maar een kwast is een kwast en kan hier in deze vorm overdrachtelijk/subtiel bedoeld zijn?) Deze compositie maakt mij nieuwsgierig naar de inhoud.
Nr. 5
Zó kun je een vrouwenlichaam ook weergeven. De viool volgt de vorm van de romp. Het bespelen van een strijkinstrument wordt ook wel vergeleken met het bespelen van een vrouw, al is dat bij een cello nog sprekender. Omdat je het gezicht niet ziet is het spannender. Net als het laken. Een bijna symmetrisch beeld doet het altijd goed. (De grootte van de klankkast is ook ongeveer even groot als de haardos). Het boek gaat wel over een relatie maar het laken doet meer vermoeden dan er werkelijk beschreven wordt. Het past aardig bij de inhoud.
Nr. 6
Nr. 7
Ik was meteen verliefd op de cover toen ik hem voor het eerst zag. De tederheid van het kleine meisje te midden van bloed en tegen een historische achtergrond. Een a-typische cover, maar een die mij meteen te pakken had.
Nr. 8
Mijn mooiste cover is van De zeven manen van Maali Almeida,geschreven door Shehan Karunatilaka. Vind hem vooral mooi omdat hij zo kleurrijk is.
Nr. 9
Ik kies voor de cover van Het walvistheater, prachtige kleuren, mooie sierlijk gouden lijnen, heel uitnodigend!
Nr. 10
Nr. 11
Wat een stralende kaft! En hoe passend bij de titel, de warme zomerhitte spat ervan af. Tijdens het lezen nam ik regelmatig een pauze om de kleurenparcht te bekijken.
Nr. 12
De mooiste cover van een door mij gelezen LUEK boek is van De IJsselbrief van Bertina Mulder. Ik hou van mooie luchten, dus een cover met een prachtige zonsondervang staat dan al gauw op één!
Nr. 13
Moeilijk kiezen… ik heb toch gekozen voor een mooi ouderwets, nostalgisch plaatje. De kleuren passen mooi bij elkaar, zowel van titel als van de afbeelding.
Een aantrekkelijk totaalbeeld.
Nr. 14
De cover die ik kies uit de boeken die ik tot nu toe heb gelezen is Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer. Mijn cover ziet er iets anders uit dan die op Hebban. De afbeelding van zijn hoofd loopt namelijk door over voorkant, rug en achterkant. Dat vind ik mooi omdat we niet weten hoe Alkiabiades er ooit heeft uitgezien. Er zijn geen oude tekeningen of beelden van hem. De doorlopene afbeelding op de cover verraadt dus iets, maar je moet meer moeite doen om zijn volledige gezicht te zien. Als je alleen de voorkant ziet, zie je slechts dat het om een persoon gaat.
Nr. 15
Ik heb gekozen voor de cover later van Stephen King, er is veel te ontdekken in deze mooie cover vind ik...
Nr. 16
Waarom ik deze cover (van mijn tot nu toe gelezen LUEKS) mooi vind, is omdat er zo veel te zien was tussen en in die vlekken. Dat bleek tijdens een leesclub hier op Hebban. Aanvankelijk vond ik gewoon de kleuren mooi, maar nadat we er zo veel in ontdekt hadden, vond ik hem supermooi.
Nr. 17
Ik ga voor Ons soort mensen van Juli Zeh. Vind ik mooi en ook haar andere boeken met deze vormgeving pik je er zo uit. Het heeft zo een eigen look. Prachtig.
Nr. 18
De kleuren passen helemaal bij mij, veel bloedrood en warm oranje. Daarnaast lijkt het een afbeelding van mijn kast vol met LUEK-erds. Mijn boekenkast heeft werkelijk die kleur. De potjes en flesjes heb ik er niet in staan maar als ik zulke magische flesjes had zou ik allereerst mijn kast groter (en gevulder) toveren en dan al die flesjes in mijn kast plaatsen voor de extra vrolijke noot.
Nr. 19
De allermooiste cover tot nu toe is van Zolang deze heuvels van aarde zijn - Willem van Toorn. Het oogstrelende schilderij is gemaakt door Giorgio Morandi in 1927 en nodigt uit tot lezen! Van Morandi bezocht ik een aantal jaren geleden een tentoonstelling in museum Belverdere Heerenveen.
Nu is het dus weer aan jullie. Probeer hieronder niet te veel weg te geven over jullie keuze, maar stuur jouw top 5 ten laatste op 12 mei door. Ik hoop op minstens 24 inzendingen, maar veel meer mag natuurlijk ook. Zorg ervoor dat jouw rangschikking duidelijk is, want het boek op plaats 1 krijgt vijf punten, dat op plaats 2 vier punten enzovoort.
En voor de rest is dit ook weer een gewoon nieuw babbelblad waar jullie het mogen hebben over alles wat te maken heeft met 24 in '24! Praat dus lekker verder, het is supergezellig! We zouden het erg fijn vinden als jullie meedoen en telkens mee verhuizen naar het volgende plekje.
Ondertussen is weer een nieuw babbelblad geopend - waarop de winnaar van deze competitie bekendgemaakt wordt. We zien elkaar daar.