Een literaire wandeling door Amsterdam.
Een literaire wandeling door Amsterdam die start op de eerste etage van één van de grootste boekwinkels in Amsterdam, namelijk Scheltema, mooier kan het toch bijna niet worden? Met twee andere boekenliefhebbers loop ik, onder leiding van “Booklover en gids” Mechteld Jansen, de literaire wandeling “Amsterdam in de wereldliteratuur” van Booklovers’ Tours.
Het is vrijdagmiddag half twee. Hoewel het de hele week niet zulk heel mooi weer is geweest, is het nu gelukkig droog. Er staat echter wel een koude wind maar die brengt ons direct in de sfeer die past bij de eerste stop op onze route. We stoppen bij Hotel Krasnapolski en Mechteld Jansen neemt ons mee naar het einde van de 19e eeuw toen de schrijver Joseph Conrad dit hotel wel eens bezocht. Conrad lag hier in een ijzige winter vast met zijn schip en kwam zich laven aan de luxe in de Wintertuin, waar net elektrisch licht was aangelegd, en ging er graag even naast de kachel zitten. Ze leest een stuk voor uit Joseph Conrad’s boek De zee, een spiegel. Herinneringen en impressies en vertelt iets over die tijd en het leven
van Conrad. Ik gluur door de ramen naar binnen en waan mij even terug in die tijd.
We lopen verder, over de Dam naar café Scheltema. Onderweg staan we stil bij het monument op de Dam waar in de vorige eeuw ook een schrijver heeft gestaan en zijn belevenissen daarover heeft opgeschreven. Aangekomen bij café Scheltema vertelt Mechteld over de schrijver Joseph Roth en het Joseph Roth Genootschap dat jaarlijks op de sterfdag van Roth een flinke borrel drinkt in dit café. Het café waar de schrijver zelf ook de nodige borrels heeft gedronken.
Zo lopen we verder, onderweg stoppen we met enige regelmaat op een plek die voorkomt in een boek of waar een schrijver of een personage is geweest. Steeds leest onze gids Mechteld het desbetreffende stukje voor uit het boek met soms een stukje extra om ons de sfeer te laten proeven of de mening van een personage over Amsterdam te laten horen.
Ongeveer op de helft van de wandeling gaan we even opwarmen in een café. Over het café is ook nagedacht. Het past niet binnen het thema van ‘Amsterdam in de wereldliteratuur’ maar heeft wel een link met de Nederlandse literatuur. We stappen naar binnen in café ‘Quartier Putain’, hoerenwijk wanneer je het letterlijk vertaalt. Hoewel het café midden op de Wallen ligt, heeft het zijn naam te danken aan Drs. P. Hij schreef een liedje genaamd 'Quartier Putain’ en bracht zo een ode aan het dartel district van de hoofdstad. Toen hij nog leefde kwam Drs. P hier elke zondag een kopje koffie drinken.
Weer opgewarmd lopen we verder, staan nog even stil bij de Oude Kerk, want ook die is terug te vinden in de wereldliteratuur. Er passeren nog meer bekende schrijvers de revue, maar ook de voor mij onbekende schrijfster Dubravka Ugresic heeft zich voor haar boek Ministerie van pijn (2005) duidelijk laten inspireren door een specifieke plek in Amsterdam. Via de Zeedijk eindigt de wandeling bij de Waag op de Nieuwmarkt waar de laatste schrijfster wordt genoemd die haar hoofdpersoon over de Nieuwmarkt naar zijn hotel heeft laten rijden. En dan begint het te regenen.
Geïnspireerd door alles wat er verteld is over de schrijvers en hun boeken, loop ik nog even terug naar boekhandel Scheltema om tussen de vele boeken te zoeken naar de boeken die genoemd zijn tijdens de wandeling.
Ik liep de wandeling ‘Amsterdam in de wereldliteratuur.’ Booklovers’ Tours organiseert echter nog veel meer literaire wandelingen door Amsterdam. Zo deed ik vorig jaar de wandeling ‘Jordaan en 9 straatjes’. In deze wandeling ga je op zoek naar literaire sporen in de Jordaan en de 9 straatjes, loop je ook even met de ‘zwembadpas’ en bezochten we spontaan nog het Theo Thijssen museum. Wil je meer over deze literaire wandelingen weten, kijk dan hier .
Voor de komende Boekenweek organiseert Booklovers’ Tours de Boekenweekwandeling ‘Rebellen en dwarsdenkers in Amsterdam’. Tijdens deze wandeling ontdek je “welke schrijvers en personages koppig hun eigen pad gingen, dwars tegen de verdrukking in.”
Heb jij ook wel eens een literaire wandeling gemaakt of zou je weleens een literaire wandeling willen maken? Als we als Literatuurcafé een literaire wandeling zouden organiseren in Amsterdam zou je dan mee willen lopen? Laat het ons weten, dan kunnen we kijken of we zoiets kunnen organiseren.
Banner: Anne
Tekst: Harriet