Herberg der onvolprezenen I
Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.
Het gaat om boeken die volgens onze leden heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. De komende weken zullen elke zaterdag twee boeken aan de herberg worden toegevoegd, aangedragen door leden van het literatuurcafé. Wil je nu zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com
Knut Hamsun – Hoe het groeide (1917 | 1925 (vert.))
Keuze van: Ine
Het eerste boek dat toegevoegd wordt is Hoe het groeide (Markens Grøde) door Knut Hamsun. Het boek verscheen in 1917 (1925 voor het eerst in het Nederlands) en verdient extra aanprijzing volgens Ine. Deze Noorse auteur (wiens werk ook opduikt in De halfbroer van Lars Saabye Christensen) won in 1920 de Nobelprijs voor de Literatuur. De laatste jaren wordt van hem af en toe een boek heruitgegeven en het kan haast niet anders of dit komt ook nog aan de beurt. Qua sfeer en traagheid doet het wat denken aan het IJslandse Onafhankelijke mensen van Halldór Laxness. In Hoe het groeide gaat een arme boer wonen op een afgelegen stukje grond dat van niemand is. Het bewerken van zijn land is zijn lust en leven. Vrouw en kinderen maken het plaatje voor hem af. Maar natuurlijk is een leven geen stilstaand beeld en is niet alles pais en vree: geldzorgen, een koperontginning in de buurt en zelfs moord komen aan bod. De ene generatie kijkt wat anders tegen dit alles aan dan de andere.
Lojze Kovačič – De nieuwkomers (1984 | 2010 (vert.))
Keuze van: Hetty
Het tweede boek in onze herberg is De nieuwkomers (Ljubljana 1984) door Lojze Kovačič. Deze Sloveense titel verscheen in 1984 en in 2010 in Nederlandse vertaling door Roel Schuyt. Het is het eerste deel van een indrukwekkende herinneringstrilogie die volgens Hetty gek genoeg weinig bekendheid heeft gekregen. Op indrukwekkende wijze vertelt Kovačič het verhaal van de 10-jarige Bubi die samen met zijn familie vanuit hun woonplaats Basel op de trein naar Slovenië gezet wordt, het land waar zijn vader oorspronkelijk vandaan komt. Onder dreiging van de naderende Tweede Wereldoorlog moeten alle vreemdelingen het land uit, ook deze familie omdat zijn vader in de jaren ’20 geen staatsburgerschap aangevraagd heeft. Voor Bubi lijkt het leven op het platteland in Slovenië in het begin één groot avontuur. Maar dat is het leven gezien door de ogen van een kind, de werkelijkheid is een stuk minder vrolijk. Omstandigheden verslechteren, ze krijgen te maken met honger, armoede en oorlog. Kovačič weet het levensverhaal van Bubi en zijn familie op boeiende en indringende wijze te vertellen met veel oog voor menselijke verhoudingen en politieke en sociale ontwikkelingen.
Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!