Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Herberg der onvolprezenen V

op 19 juni 2021 door

Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.

Het gaat om boeken die volgens onze leden heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. De komende weken zullen elke zaterdag twee boeken aan de herberg worden toegevoegd, aangedragen door leden van het literatuurcafé. Wil je nu zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com

Agnes Smedley – Dochter van de aarde (1929 | 1981 (vert.))
Keuze van: Ine

5421eaf8976244530a6ee760f0136ac4.jpgDochter van de aarde (Daughter of Earth) is het negende boek in onze herberg, hier ondergebracht door Ine. Het boek verscheen voor het eerst in 1929 en de eerste Nederlandse vertaling kwam uit in 1981. Ine las het boek van Agnes Smedley jaren geleden en de details ervan zijn vervaagd, maar het is altijd in het geheugen blijven hangen als een heel goed boek. Vreemd dat het zo weinig gelezen wordt, dat mag veranderen! Het is een fictief verhaal maar met bijzonder veel autobiografische elementen erin. Smedley beschrijft via haar hoofdpersonage eerst haar eigen vreselijk harde jeugd in het westen van Amerika. Het is een verhaal vol armoede en miserie. Een verhaal ook van een vrouw die moet knokken om iets te bereiken en om zich staande te houden in een mannenwereld, over politieke strijd, gevangenschap en mislukte liefde. Voor wie graag boeken leest zoals De druiven der gramschap van Johan Steinbeck, een soort getuigenissen over het harde leven in Amerika in het begin van de vorige eeuw, maar door de ogen van een sterke vrouw.

Kevin Prenger – Meer dan alleen Auschwitz (2021)
Keuze van: Anneke Gieling

827511580d182cf2b21e0c983e6a4c92.jpgBoek nummer tien werd aangedragen door een van onze enthousiaste lezers, waarvoor heel veel dank! Anneke gaf het boek vijf sterren en daarmee mag het niet ontbreken in onze herberg. Auschwitz staat symbool voor de Holocaust vanwege de massamoorden en de barbaarsheid van de ontmenselijking aldaar. Het lijkt een ironische wetmatigheid dat de bekendste gruwelen en de grootste getallen het meest beklijven. Kevin Prenger, specialist in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, wilde anders en zocht binnen de onuitputtelijke verhalenstroom naar onderbelicht leed en onder de radar gehouden gebeurtenissen. Deugdelijk, diepgravend onderzoek resulteerde in zijn non-fictiebundel Meer dan alleen Auschwitz, waarin voor zover mogelijk ook ruimte is voor persoonlijke getuigenissen. De twaalf verhalen zijn even bijzonder als huiveringwekkend. Prenger overtuigt en dwingt ons tot vragen als: ‘Hoe zou ik me staande houden? Hoever zou ik gaan?’, want in een langzaam getransformeerde samenleving kunnen mensen toeschouwer zijn maar ook zichzelf overstijgen door moed en wilskracht of juist veranderen in brute sadisten. De psychologische draagwijdte van de nazi’s was immens. We zijn nog lang niet klaar met de Tweede Wereldoorlog. Vele verborgen verhalen verdienen een plek, en deze ook.   

Lees ook:

Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Herberg der onvolprezenen V

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kevin Prenger

Kevin Prenger

Ik schrijf boeken over minder bekende aspecten van de Tweede Wereldoorlog. In 20...