Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Herberg der onvolprezenen VI

op 26 juni 2021 door

Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.

Het gaat om boeken die volgens onze leden én lezers heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. De komende weken zullen elke zaterdag twee boeken aan de herberg worden toegevoegd, aangedragen door leden van het literatuurcafé, intussen ontvingen we ook al verschillende bijdragen van de lezers in het café, heel erg leuk! Wil je nu zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com

Junichiro Tanizaki – Stille sneeuwval (1983 | 2014 (vert.))
Keuze van: Tea

207b0c53a8196d1b46c09e4737bad3ed.jpgBoek nummer elf is Stille sneeuwval (Sasameyuki) van Junichiro Tanizaki, de vertaling uit 1998 is van de hand van Jacques Westerhoven, het boek verscheen oorspronkelijk in 1948. In 2020 werd een nieuwe editie uitgegeven in de serie L.J. Veen klassiek. Tea stuitte jaren geleden toevallig op dit boek en heeft geen flauw idee meer waar ze het kocht, maar het prachtige omslag en de flaptekst maakten dat het boek in haar bezit kwam. Tea had nog nooit van de auteur gehoord en begaf zich op onbekend terrein, de Japanse cultuur staat nu eenmaal ver van de onze af. Maar Tanizaki kan het leven van de Japanner erg treffend beschrijven. Het is een familie epos waarin het gezin Makioka een geschikte huwelijkspartner zoekt voor de derde dochter. Deze verhaallijn vormt samen met de duistere jaren in Japan 1936-1941 een lijvig boek vol, vaak smeuïge, wetenswaardigheden over de mores van het vinden van een huwelijkspartner. De humor maakt dit literaire meesterwerk bijzonder toegankelijk en ik kan alleen maar zeggen: lees dit boek! Voor liefhebbers van bijvoorbeeld Het achtste leven (van Brilka).

Bernice Rubens – Broers (2021)
Keuze van: Sanne

8c66b44e044b2052e3b7b3c97bb4ae79.jpgBoek nummer twaalf is wederom een lezerstip, deze keer van Sanne. Broers van Booker Prize winnaar Bernice Rubens (1923-2004) verscheen in 2014 voor het eerst in het Nederlands en is in boekvorm niet meer nieuw leverbaar (wel nog als ebook). Sanne vindt het ontzettend jammer dat dit boek niet de aandacht heeft gekregen die het verdient. Broers vertelt de geschiedenis over de Russisch-Joodse familie Bindel. Bernice Rubens voert je van de pogroms in het Odessa van de tsaren rond 1820, naar de ‘psychiatrische’ ziekenhuizen van de Sovjet-Unie, naar de Engelse mijnstreek, naar Hitlers concentratiekampen en ten slotte naar de Joodse staat Israël. Broers is een indrukwekkend en ontroerend boek over de strijd van de Joden om te overleven en hun identiteit te behouden gedurende vele generaties en in verschillende landen. Broers wordt soms vergeleken met ‘Het lot van de familie Meijer’ of met ‘De Wertheims’, maar wat mij betreft overstijgt dit boek de andere twee. 

Lees ook:

Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Herberg der onvolprezenen VI

Meer informatie

Gerelateerd

Over