Herberg der onvolprezenen VIII
Dit is voorlopig de laatste herberg, maar niet getreurd! Als jullie prachtige onvolprezen boeken blijven inzenden, doen we in het najaar nóg een reeks!
Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.
Het gaat om boeken die volgens onze leden én lezers heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. Wil je zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg in het najaar? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com
Anna Gmeyner - Manja. De vriendschap van vijf kinderen (1938 | 2015 (vert.))
Keuze van: Sanne
Manja. De vriendschap van vijf kinderen (Manja: Ein Roman Um 5 Kinder) oorspronkelijk uit 1938 en in 2015 in vertaling verschenen is alweer het vijftiende boek dat een plek krijgt in deze reeks. Het is een indrukwekkende roman die zich afspeelt in de jaren vóór het Derde Rijk, tussen 1920 en 1934 in Berlijn en de vriendschap tussen vijf kinderen beschrijft. De kinderen groeien op in verschillende gezinnen: Karli in een klassenbewust gezin, Franz in een gezin met nazi-sympathieën, Harry in een welgesteld gezin met Joodse geschiedenis, Heini als zoon van een arts in een liefdevol gezin en Manja, Oost-Europees en Joods, groeit op bij haar arme moeder en twee broertjes. De kinderen groeien op en de tijden veranderen.Door deze vijf kinderen als hoofdpersonages te kiezen in dit boek, is de dreiging extra voelbaar. Het ene moment spelen de kinderen hun spel, maar het volgende moment weet je als lezer dat de kinderen niet voortdurend kunnen ontsnappen in hun fantasie. De wereld wordt steeds grimmiger, onschuldig spel bestaat niet meer…
Milena Michiko Flašar – Een bijna volmaakte vriendschap (2012 | 2015 (vert.))
Keuze van: Anne
Het zestiende en voorlopig laatste boek is een grote favoriet van Anne. Een bijna volmaakte vriendschap (Ich nannte ihn Krawatte) is het verhaal over de vriendschap tussen Taguchi Hiro en kantoormedewerker Ōhara Tetsu. Een vriendschap die net zo onwaarschijnlijk als bijna volmaakt is. Na een isolement van bijna twee jaar verlaat Taguchi Hiro zijn ouderlijk huis. Zijn nieuwe toevluchtsoord is het park, waar hij de ontslagen Ōhara Tetsu ontmoet. De twee mannen hebben allebei moeite om mee te draaien in de prestatiegerichte maatschappij waar zij in wonen. Een bijna volmaakte vriendschap is een roman over de zoektocht naar jezelf en je eigen plek in de maatschappij. De auteur kiest elk woord zeer zorgvuldig en op die manier draagt elk woord bij aan de melancholische sfeer van het verhaal. Een sfeer die tegelijk doordrongen is van zowel hoop als wanhoop en die van elke bladzijde afdruipt. Een roman over de verwerking van het verleden en de keuzes die men maakt, maar ook over acceptatie en een nieuw begin.
Lees ook:
- Herberg der onvolprezenen I
- Herberg der onvolprezenen II
- Herberg der onvolprezenen III
- Herberg der onvolprezenen IV
- Herberg der onvolprezenen V
- Herberg der onvolprezenen VI
- Herberg der onvolprezenen VII
Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!