Literatuur voor beginners
Na mijn voorstelartikel als nieuwe kroegbaas onlangs, werd duidelijk dat er veel liefhebbers zijn van literatuur, maar dat er ook enkele Hebbanisten denken dat dit genre net een stap te ver is, zonder zich te realiseren dat ze dit geregeld lezen en er dan zelfs enthousiast over zijn. Ten onrechte denken zij vaak dat als het etiket literatuur eraan kleeft, dit net buiten hun grenzen ligt. Daar willen wij, als fervente literatuurlezers en kroegbazen, toch zeker iets aan doen? Dat betekent dat we alle enthousiastelingen over literatuur onder ons, nodig hebben om de voorzichtigen, de non-believers, de afkerigen over de streep te trekken.
Tekst: Wendy
Banner: Anne
Het woord literatuur is voor sommigen alsof er een engeltje over je tong fietst terwijl voor andere lezers de drempel zeer hoog lijkt. Ja, we horen een aantal lezers al hardop denken:
‘Literatuur? Dat is niks voor mij: te zwaar beladen, dikke kleppers, moeilijke woorden en vooral vreemd.’
Toch weten we zeker dat ook jullie van literatuur kunnen gaan houden. Als maar duidelijk is welke boeken jullie moeten kiezen om te starten. Daar willen wij jullie bij helpen! We doen de deur van het café wijd open, plaatsen ons opstapje voor de drempel, zetten drankjes klaar en doen een leeshoekje open voor de beginnende literatuurlezers.
Maar nu eerst even op onderzoek
Wat verstaan we nu onder literatuur? Wat leert de Van Dale ons hierover?
li·te·ra·tuur (de; v; meervoud: literaturen)
1. letterkunde, letterkundige wetenschap
2. alle proza-, poëzie- en toneelteksten van een bepaald niveau
Ja ja, maar nu weten we nog niet veel meer, toch? We proberen eens een definitie:
Literatuur is breed, het is een vorm van kunst en het is de bedoeling van de auteur om je aan het nadenken te zetten. Hoeveel keer sluit je een boek en overdenk je het verhaal?
Literatuur wordt trouwens ingedeeld onder verschillende soorten leesgenot:· Poëzie
· Toneel- en filmteksten
· Prozateksten
· Geheel verzonnen fictie
· Gedeeltelijk verzonnen fictie
· Gedichten
En nog een andere definitie van Wikipedia:
Een literair werk heeft kenmerken die een ander werk niet heeft zoals personages die een duidelijke ontwikkeling doormaken, een bijzondere stijl waarin het geschreven is en er is goed nagedacht over de keuze en de volgorde van woorden. Daarnaast zijn het niet de lezers maar vooral de literatuurwetenschappers, uitgevers en critici die bepalen of een tekst literatuur is of niet.
Wauw, wat blijft het allemaal onduidelijk. Toch denk ik dat we er samen best wel zullen uitkomen.
Doe eens mee aan de test
We hebben met de kroegbazen een geweldig leuke test op het internet gevonden die voor alle lezers leuk is om te doen: of je nu denkt dat je literatuur verafschuwt of juist dat je alles van literatuur al eens hebt geproefd. Niet alle literatuurlezers lezen op dezelfde manier. Waar de ene persoon een heerlijk verhaal wil voelen en beleven, wil de ander dat er een maatschappelijk thema aan de kaak wordt gesteld of dat er bijvoorbeeld nagedacht moet worden over motieven en motto’s. Er is een hele interessante site voor beginnende, maar ook juist doorgewinterde, lezers waar boeken zijn ingedeeld op niveau. Deze site, Lezen voor de lijst, is speciaal ontwikkeld voor scholieren maar blijkt ook ontzettend fijn en leerzaam voor alle andere literatuurlezers (of zij die nog moeten beginnen). De test die je daar kunt doen, pluist uit welk leesniveau bij jou past en zoekt ook nog uit welke boeken jij zou willen lezen.
* Binnen twee minuten weer enkele titels voor op jouw leesplank!
Durf je het aan om te kijken of literatuur iets voor jou is? Of wil je gewoon eens zien welk niveau en welk boek bij jou past? Doe dan hier de test en ontdek welke boeken jou op het lijf geschreven zijn. De kroegbazen vonden de test fantastisch en wisten niet hoe snel ze de test moesten invullen en nog eens invullen en nog eens…. Een echte eyeopener!
Enkele tips
We zouden het literatuurcafé niet zijn als we jullie niet enkele titels zouden voorschotelen van toegankelijke literatuur voor het geval je echt geen tijd hebt voor die test (die écht maar twee minuten in beslag neemt):
* Het is de liefde die we niet begrijpen – Bart Moeyaert
* Laura H. - Thomas Rueb
* Mama Tandoori - Ernest van der Kwast
* De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
* Kom hier dat ik u kus - Griet Op de Beeck
* Het diner - Herman Koch
* De verjaardagen - Hanneke Hendrix
Natuurlijk eindigen we met wat vragen aan jullie
· Hoe zou jij literatuur omschrijven?
· Vond jij in de test een boek waarvan je dacht dat het bij je zou passen?
· Welke (literaire) boeken, waar je al jaren tegenaan hikt, heb jij staan om samen te lezen? Leg de boeken hier op de toog. Dan bekijken we of we dit boek samen kunnen lezen in het leeshoekje van het café.